glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zastave izbori999 sengen
atif7 vucic44 srbi.hr dusan2 Novak Djokovic22 zvezda-titula

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Izetbegovićeva supruga kandidat za člana predsedništva BiH

izvor: agencije  foto:                                                                                               29.04.2018.

izetbegovic5

Suprugu bošnjačkog člana predsedništva Bakira Izetbegovića, predložila je najveća organizacija njegove Stranke demokratske akcije (SDA), u sarajevskoj opštini Novi Grad, kao kandidata za novog bošnjačkog člana predsedništva BiH.

Sebija Izetbegović bila je jedina koju je Opštinski izvršni odbor SDA Novog Grada predložio kao kandidata stranke za bošnjačkog člana Prdsedništva BiH, prenosi Hina.

To je usledilo nakon što je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, koji je slovio za najvećeg favorita stranke, počeo da se predomišlja o kandidaturi na tu poziciju.

Prema određenim procenama, navodi agencija, članovi Izvršnog Opštinskog odbora SDA Novi Grad na proteklim izborima su osvojili 30.000 glasova, čime se unutar stranke cilja na značaj jednoglasnog izbora Sebije Izetbegović za kandidata.

Sebija Izetbegović, koja je aktuelna direktorka Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, uživa podršku opštinskih organizacija Ilidže, Vareša, Fojnice, kao i jednog stranačkog odbora sa područja Republike Srpske, navodi agencija.

Očekuje se da će supruga aktuelnog bošnjačkog člana predsedništva dobiti podršku Asocijacije žena SDA.

Rok za dostavljanje predloga svih kandidata je 30. aprila, a iz SDA ranije je najavljeno da će 26. maja na stranačkoj konvenciji biti promovisan njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

Izetbegović, koji ove godine okončava drugi uzastopni mandat, ranije je najavljivao kako su potencijalni kandidati SDA za državni vrh visoki zvaničnici Denis Zvizdić, Safet Softić, Šefik Džaferović i Adil Osmanović.

Nedavno je, sasvim neočekivano, predsedavajući Saveta ministara Zvizdić, koji slovi za najvećeg favorita za funkciju bošnjačkog člana državnog vrha, izjavio da je sve bliže odustajanju od kandidature.

On je izrazio nezadovoljstvo što unutar SDA još nije utvrđena procedura, a ni konačna lista kandidata stranke za člana Predsedništva BiH.

"Sami ste svesni da se ta lista potencijalnih kandidata menja. Procedure koje su najavljene za mene nisu dovoljno učinkovite, mislim da one slabe neophodno jedinstvo SDA i slabe ukupan kapacitet kandidata SDA za člana Predsedništva BiH", rekao je nedavno Zvizdić.

Na čelu SDA, odnosno poziciji bošnjačkog člana predsedništva BiH do sada su bili Alija Izetbegović i njegov sin Bakir, a eventualna kandidatura Sebije Izetbegović ima veliki broj kritika u BiH, ali i unutar redova najveće bošnjačke stranke, navodi agencija.

 

 

Bez pritvora za Dudakovića

Logoraši RS zadovoljni, u Bihaću ogorčenje zbog hapšenja Dudakovića/Zvizdić: Neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika Armije BIH

Posljednja nada za Izborni zakon BiH

Mediji: Uhapšen Atif Dudaković

Dug spisak neispunjenog na evropskom putu BiH

Zapaljiva retorika za ostanak na vlasti

Wigemark uručio Izvještaj o napretku BiH/U američkom Kongresu rasprava o budućnosti Bosne i Hercegovine

Izetbegović i Kavazović usvojili 10 zaključaka

Mostarski sajam: Politička promocija ili privredna saradnja?

Vigemark: EU nema rezervni plan za eventualnu krizu u BiH

Izborni zakon BiH, drama u nekoliko činova

Migranti idu novom balkanskom rutom preko Bosne

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button