glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sastanak izbori999 sengen
atif7 vucic44 prisluskivanje srbi.hr lobanje zoc

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Beograd i Zagreb međ' merama i kontramerama - tačka ili tri?            

izvor: agencije  foto:                                                                               30.04.2018.

zastave 

Da li je merama Hrvatske i kontramerama Srbije stavljena tačka na još jedan diplomatski incident između dve zemlje? Stručnjaci i diplomate veruju da nije, ali i da bi, nakon proglašenja nepoželjnih, svaka dalja mera poput povlačenja ambasadora Hrvatske, dodatno pogoršala odnose.

Pametnije je, poručuju, voditi "tihu diplomatiju" dok se strasti ne primire.

Tačka ili tri tačke na zategnute odnose? Oči su sada uperene u predsednicu i premijera susedne zemlje koji bi, ako se dogovore, mogli da pozovu hrvatskog ambasadora na konsultacije. Takav korak bi dolio ulje na vatru, smatra diplomata Srećko Đukić:

"Mislim da u Zagrebu, ipak, preovladava razum, da ne potežu za tim merama... Zaista takav jedan radikalan potez nikome, ni njima, ne bi koristio. Mi se moramo izdići iznad tog našeg balkanskog provincijalizma i usvojiti jedan evropski standard reči i rečnika u opštenju i rešavanju svih problema, bez obzira koliko su oni teški i koliko nas pogađaju".

Napete odnose politikolog iz Zagreba i profesor na Fakultetu političkih znanosti Dejan Jović objašnjava stalnim povratkom u ratne četrdesete i devedesete. Previše je u obema zemljama, dodaje, onih kojima to donosi bodove i predlaže im da – zaćute. "Treba nam period mira i tišine, bez ikakvih izjava s jedne ili druge strane. Ja mislim da je ta politika moratorijuma na izjave bila u redu", navodi Jović i dodaje:

"Treba da se vodi tiha diplomatija, diskretnih susreta i pokušaj rešavanja stvarnih problema. Recimo ova priča o železnici između Zagreba i Beograda - odlično! To je stvar koja može biti korak napred, koja nema veze sa ratom i koja nas može usmeriti negde drugde".

Odgovorne su, pre svih, hrvatske elite koje svojim potezima kupuju vlastite birače, smatra istoričar Čedomir Antić.

"Pokazalo se da odnos prema Srbiji i ranije prema Srbima, sad Srba nema mnogo, da je on ključni integrativni faktor. Sa druge strane, u Srbiji imamo ovo veliko popuštanje oko Kosova i Metohije. Hrvatska nekako dođe kao najbezopasnija, najzgodnija da se pokaže određena doza patriotizma. Imamo zaduženog ministra za to, koji ozbiljno deluje samo u hrvatskoj javnosti i to tako funkcioniše", kaže Antić.

Đukić: Štetna praksa Vlade da delegira ministra za loše izjave

Sa stanovišta diplomatije je nejasna i štetna praksa Vlade Srbije da delegira ministra za loše izjave, ističe Srećko Đukić.

"Vulin ima svoj vokabular, ali osim njegovog vokabulara postoji diplomatski vokabular i da je dato to diplomatiji da sroči odgovor na tu odluku hrvatske vlade da mu zabrani ulazak, sigurno ne bi došlo do tog incidenta", kaže Đukić.

Fingirani sukob zarad podgrevanja strasti, tumači događaje politikolog Miloš Ćirić, uz upozorenje da je potencijalno opasan svaki, pa čak i verbalni, sukob na postkonfliktnom Balkanu.

"Čini mi se da je, kada su odnosi Srbije i Hrvatske u pitanju, da je to vrlo lako rešivo, samo je to sada dosta teško zato što su na vlasti u obe zemlje one snage, tj. predstavnici onih politika koje su bile i ratne politike tokom devedesetih", zaključuje Ćirić.

 

 

Vučić za Guardian: Godinu dana za dogovor o Kosovu

Đilas: Rešenje je da ne menjamo samo Vučića, već ceo sistem

Vučić Tusku: Možemo da prihvatimo kompromis, ne i poniženje

Mali broj građana Srbije potpuno zadovoljan javnim uslugama

Veliki pad Srbije na listi medijskih sloboda Reportera bez granica

Samo ojačana preuredjena EU može primiti novu članicu, možda i 2025.

Levandovski: Ako želite bolje odnose sa SAD, morate da dođete

Deklaraciju u Sofiji potpisaće lideri EU, ne i predstavnici Zapadnog Balkana

Obeleženo 19 godina od pogibije radnika RTS-a
Stejt department: Pravosudje i korupcija najveći problemi u Srbiji

Niko ne sme u Hrtkovce

Janković prepravlja Đilasov plan

Razgovor o poglavljima, zabrinutost zbog Kosova

Na sajmu privrede u Prištini 70 kompanija iz Srbije

Otvorena Hrvatska privredna komora u Beogradu: Šešeljev ispad bez uticaja na napređenje saradnje

Srbiju čeka mesto kad se EU oporavi

Vučić osudio incident, žali zbog odluke Plenkovića

Zabrinjava odsustvo napretka u slobodi izražavanja u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button