glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Kuca brisel 5 gasovod
Djindjic sutanovac1 branko-tito izbori8 lordan novak2222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mičel: Nema posebnog plana SAD za Kosovo

izvor: agencije  foto:                                                                                                            12.03.2018.

micel

"Američki plan za Kosovo" je spekulacija i "kreativno novinarstvo", izjavio je u Prištini pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel (Wes Mitchell) nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem. On je svoje prvoputovanje na Balkanuu toj funkciji započeo posetom Kosovu.

Srpski mediji su uoči njegovog dolaska preneli da će Mičel tokom posete Srbiji predsedniku Aleksandru Vučiću predstaviti plan koji predviđa šira ovlašćenja za Zajednicu opština sa srpskom većinom, a da će Kosovo zauzvrat dobiti mesto u Ujedinjenim nacijama.

"Nisam došao ovde da obelodanim bilo kakav specifičan plan već sam došao da se angažujem sa Kosovom i Srbijom za njihovu zajedničku budućnost, kako bi razgovarali o dijalogu i o njihovom zajedničkom evropskom putu kao države Zapadnog Balkana i pozdravljam takve diskusije", izjavio je on na konferenciji za novinare.

Na sastanku predsednika Kosova i američkog zvaničnika, pored dijaloga Kosova i Srbije, bilo je reči o transformaciji Bezbednosnih snaga u oružane, o demarkaciji Kosova sa Crnom Gorom, borbi protiv terorizma, te i o investicijama.

Mičel je takođe govorio i o porastu ruskog uticaja na Balkanu.

Odgovarajući na pitanje da li SAD vide porast ruskog uticaja, posebno na sever Kosova, Mičel je odgovorio: "Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem delu Balkana, podrivajući demokratskih institucija. Bili smo jasni u našim razgovorima sa Rusima da to nije ni u njihovom interesu ali ni u interesu naroda ovog regiona".

Istakao je i da Sjedinjene Države podržavaju transformaciju Bezbednosnih snaga u oružane i da će nastaviti da pružaju tu podršku na svim nivoima.

"Naši prijatelji u Beogradu su upoznati sa pozicijom SAD-a i to ću da ponovim i tokom posete Beogradu", kazao je. Pojasnio je da se ta transformacija treba desiti putem ustavnih promena.

"Niko nema pravo na veto što se bezbednosti Kosova tiče", reči su pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Mičel je kazao da Kosovo u predstojećoj godini treba poduzeti važne korake na putu integracija, te dodao da u tome može da računa na blisku i aktivnu podršku Sjedinjenih Država.

"Razgovarali smo o normalizaciji i važnosti uključenosti Kosova u dijalogu sa Srbijom, razgovarali smo o demarkaciji sa Crnom Gorom i važnosti da se ovo pitanje reši radi vizne liberalizacije", istakao je on.

Vladavina prava i borba protiv korupcije, naveo je, takođe je važno za demokratsku budućnost i ekonomski rast Kosova.

"U svim ovim oblastima samo Kosovo može da izabere svoju budućnost. Ali želim da vas osiguram sve da su Sjedinjene Države bile i ostaće uz Kosovo na svaki korak", kazao je Mičel.

Rekao je da je važno to što je svoje putovanje na Balkanu počeo na Kosovu, podsećajući na jake prijateljske odnose Kosova i Sjedinjenih Država.

"Ova administracija je posvećena da nastavi produbljivanje tog prijateljstva", istakao je Ves Mičel.

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da je sastanak sa američkim zvaničnikom bio veoma prijateljski i konstruktivan.

Kazao je da je na sastanku sa Vesom Mičelom bilo reči o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije radi pomirenja uz poštovanje teritorijalnog integriteta.

"Kosovo je bilo i ostaće pritom da neće dopustiti podelu, razmenu teritorija ili neku vrstu autonomije. Ceo ovaj proces treba da se okonča u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, u cilju dobrosusedskih odnosa", istakao je Tači.

Predsednik Kosova je rekao da je američkog zvaničnika informisao o novim mogućnostima i o angažovanju Kosova na okončanju demarkacije sa Crnom Gorom radi liberalizacije viza.

"Nadam se da koalicioni partneri Vlade Kosova intenzivno razgovaraju sa Srpskom listom i da će se ovo pitanje okončati predstojećih dana. Niko nema ni jedan razlog da odugovlači sa glasanjem demarkacije u Skupštini Kosova, bilo da se radi o albanskim partijama ili o onim iz redova manjinskih zajednica", dodao prvi čovek Kosova.

Tači je kazao i da je američkog zvaničnika obavestio o sledećim koracima Kosova za osnivanje Oružanih snaga Kosova koje će biti na usluzi svim građanima.

Hašim Tači je naveo i da će Kosovo ostati posvećeno beskompromisnoj borbi protiv terorizma, te je kazao da je tokom sastanka bilo reči i o ekonomiji te investicijama SAD-a na Kosovu.

Kosovski predsednik se zahvalio Mičelu i novoj administraciji Donalda Trampa (Trump) na pruženoj pažnji Kosovu i celom Zapadnom Balkanu, "na šta se ne gleda, kao što je to bilo poslednjih godina, kao na proceduralni aspekat, već kao na strateški interes za brže kretanje prema evroatlantskoj perspektivi".

Sastanak američkog zvaničnika i predsednika Kosova održan je na prištinskom aerodromu, a Mičel će se takođe sastati u Vladi Kosova i sa premijerom Ramušom Haradinajem.

 

 

Brisel traži formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu

Demarkacijom do boljeg života na severu

Kosovska skupština: Demarkacija, novi pokušaj 'na čekanju'

SAD protiv razmene teritorija između Srbije i Kosova

Kosovo slavi 10 godina nezavisnosti/Zaharova povodom desetogodišnjice nezavisnosti Kosova

Kosovo i Crna Gora deklaracijom za ratifikaciju demarkacije

Mesec dana od ubistva Ivanovića, počinioci i dalje nepoznati

Država kosovska, zastava albanska

Kosovski tužilac: Imamo dokaze o ubistvu Ivanovića

Kosovo odbacuje sumnjičenja Moskve

Zapad upozorava: Građani taoci kosovskih političara

Priština još ćuti o ubistvu Ivanovića

Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda diže tenzije na KiM

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button