glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

stolice GRANICA11 izbori 6
eu2_s merkator Dragan_Bjelogrlic carinici gak rocesti

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

33. Beogradski džez festival: Vizije za 21. vek

izvor: evn      foto: vn                                                                     26.10.2017

JAZZ-bg

Pod sloganom "Džez vizije", jer - imamo li pravo da nemamo viziju boljeg i lepšeg sveta za sve ako se bavimo umetnošću, bilo kao oni koji je stvaraju ili kao publika, kako veli programski menadžer ovog veličanstvenog događaja Dragan Ambrozić - u četvrtak uveče u Domu omladine je počeo 33. "Beogradski džez festival". 

U Velikoj sali dobrodošlicu je u ime domaćina i organizatora uputio Tomislav Grujić, vlasnik fantastičnog glasa i širokog muzičkog znanja.

- Dobro došli među vizionare džeza, koji će tokom pet festivalskih dana sa nama deliti umetničke vizije - poručio je Grujić. 

- Ako postoji jedna nit koja se provlači, još od 1971. godine, to je upravo ideja da se našoj publici, vama, predstavi jedna drugačija umetnička muzika koja menja svet oko sebe, snagom emocije, ideje, vizije. To je upravo ono što je najbolji džez uvek bio.

Prvo festivalsko veče obeležili su hrabri i inovativni skandinavski džez vizionari, u sklopu 100. godišnjice diplomatskih odnosa između naše i njihovih zemalja. Tim povodom publici se obratio Juakim Vern, zamenik ambasadora Kraljevine Švedske:

- Čast mi je što sam ovde sa domaćinima 33. "Beogradskog džez festivala". Dobro došli! Želim da vas pozdravim i da vam predstavim jedan fantastičan koncert.
 

Nakon obraćanja na srpskom jeziku (uspešno pročitanog sa papira), Vern je na engleskom rekao da je Srbija fantastična zemlja, puna fantastičnih ljudi i da naše dve države već 100 godina imaju čvrste i nepokolebljive odnose, koje će gajiti i u budućnosti.

Tradicionalno, dobrodošlicu je poželeo i jedan od istaknutih članova domaće džez zajednice, a ovoga puta to je bio mladi profesor, saksofonista Luka Ignjatović. 

Čast da zvanično otvori ovu svečanost imao je jedan od najuspešnijih srpskih džez sastava - "Ejot", uz specijalne goste, saksofonistu Džejka Mekmerčija i trubača Pita Džadža. 

Publika je ovacijama nagradila njihov nastup. Nakon kratke pauze usledio je i koncert slavnog švedskog pijaniste Jana Lundgrina, koji je uz kontrabasistu Matisa Svensona i gudački kvartet izveo omaž Janu Johansonu, prerano preminulom pioniru švedskog džeza.

Takozvani ponoćni program (od 23 sata) u sali "Amerikana" u četvrtak su ispunili "Jakob bro trio" iz Danske i kvartet Mariusa Neseta iz Norveške.

MLADI PROFESORI 
A
ko
se po jutru dan poznaje, ovaj festival, ali i budućnost srpskog džeza, u dobrim su rukama, što je pred ceremoniju otvaranja dokazao nastup u holu Doma omladine, na kome se predstavio "KK Trio", pojačan trubom Ivana Radivojevića (25) i saksofonom Rastka Obradovića (23), mladih profesora. Trio čine polaznici džez odseka Muzičke škole "Stanković" - Katarina Kočetova (16) na klavijaturama, kontrabasista Marko Ćurčić (24) i bubnjar Bogdan Đurđević (17), već poznati i priznati u svetu srpskog džeza.

novosti.rs

 

 

Bjelogrlić: Kvalitet programa nema veze sa trenutnom vlašću

Milerovu je trebalo pozvati na vojnu paradu ili u Kragujevac

Miler: Srbi sebi naneli patnju i sa tim moraju da žive

Počeo 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Otvoren Muzej savremene umetnosti

Sajam knjiga: Na "književnom vatrometu" od nobelovke do princa Lihtenštajna

Matici srpskoj remek-dela na poklon

Ljubiša Ristić: Usred smo zavere sa neizvesnim ishodom

Počeo 8. „Bosifest“

Otvoren 49. BEMUS: Glinka pred beogradskom publikom

Više od 20 sastava na 33. Beogradskom džez festivalu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button