glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

savet-za-nacionalnu-bezbednost skupstina 4 av000
pendarovski-zaev penz-domace penzije-petar vakcine Akvarela ivana_2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

MMR vakcina u Srbiji – obuhvat vakcinom porastao, čekamo odjavljivanje epidemije malih boginja  

izvor: agencije  foto:                                                                      08.03.2019.

Vakcina11

Sumnja na MMR avakcinu počela je 1998. godine kada je teoriju o povezanosti sa autizmom objavio gastroenterolog Endrju Vejkfild. To je demantovano, Vejkfild je potom izbačen iz Udruženja lekara Engleske.

Mnoge zemlje u međuvremenu objavile su istraživanja i studije gde su rezultati opovrgli postojanje veze. U Japanu je sprovedeno veliko istaživanje. U toj zemlji male boginje su iskorenjene, deca ne dobijaju ovu vakcinu, a broj obolelih od autizma se nije smanjio, naprotiv, raste iz godine u godinu.

I Srbija se, zbog uticaja antivakcinalnog lobija i sumnje u MMR vakcinu, suočila sa epidemijom malih boginja.

Profesor dr Darija Kisić Tepavčević epidemiolog Instituta za javno zdravlje „Batut“ istakla je da su rezultati najnovijeg istraživanja apsolutno odbacili hipotezu bilo kakve povezanosti MMR vakcine i autizma.

Moram da napomenem i da nijedna studija sa naučnim istraživanjem nije potvrdila tu vrstu povezanosti i nadamo se da se u budućnosti neće ni pričati o ovoj teoriji za koju se pokazalo da je besmislena“, istakla je dr Kisić Tepavčević.

U Srbiji, od kraja oktobra 2017. godine, kada su zabeleženi prvi slučajevi malih boginja, do danas zabeleženo je gotovo 6.000 slučajeva, od čega je 15 slučajeva bilo sa smrtnim ishodom. „Nažalost, mi smo na teži način pokazali kako male boginje mogu da budu izuzetno ozbiljno oboljenje. Međutim, od tada do danas učinili smo mnogo, pre svega na imunizaciji gde je obuhvat ovom vakcinom značajno porastao“, istakla je dr Kisić Tepavčević dodajući da to znači da je svest čitave populacije i roditelja porastao.

Nivo kolektivnog imuniteta se približava zaštitnom nivou. Takođe, u poslednjih šest meseci nije bilo prijavljenih komplikacija niti slučajeva sa smrtnim ishodom, što indirektno pokazuje da je stepen kolektivnog imuniteta sada veliki.

Početkom februara registrovan je poslednji oboleli. Ukoliko se u periodu maksimalne inkubacije, što je u ovom slučaju 21 dan, a zatim ni u periodu dvostruke maksimalne inkubacije ne potvrdi nijedan slučaj ove bolesti možemo da odjavimo epidemiju“, objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Vakcine su dostupne ima ih u dovoljnim količinama i nadamo se da će u narednom u narednom periodu da se nastavi ovako visok obuhvat i da će da se zadrži visok nivo kolektivnog imuniteta koji će da nas štiti od širenja ove bolesti“, zaključila je epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević.

 

 

Društvene mreže i teorije zavjere o vakcinama

Retke bolesti retko na dnevnom redu

Vakcinacija sprečava prevremenu smrt tri miliona ljudi u svetu

Srbiju napusti 300 lekara godišnje

NGO: Balkanske termoelektrane ugrožavaju i građane EU

IT sektor postaje vodeća grana u srpskoj privredi

U Evropi rekordan broj obolelih od malih boginja

Zamke digitalnog sveta

Srbi u Evropskoj laboratoriji veštačke inteligencije

Koliko su zaista štetne male hidroelektrane?

Pri kraju epidemija malih boginja u Srbiji

Učesnici protesta traže hitnu obustavu gradnje mini hidroelektrana u Srbiji

Srbija na začelju po korišćenju otpada kao goriva/ Joksimović: Dugoročna energetska sigurnost prioritet za Srbiju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button