glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

transparenti-protest-1 skupstina1111 TurkStream
Milo-Djukanovic-i-Dusko-Knezevic tabloidi sb11 cvele vakcina-beba teo999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

IT sektor postaje vodeća grana u srpskoj privredi

izvor: agencije  foto:                                                                      10.02.2019.

it sektor 

Direktor vladine kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović istakao je da je Srbija sada prepoznatljiva po izvozu IT proizvoda i softvera, te da je po tome ovaj privredni segment danas premašio poljoprivredu.

"Izvoz IKT sektora prošle godine za samo 11 meseci je prešao milijardu evra", istakao je Jovanović u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim rečima, IT sektor se prožima kroz svaki segment i bez razvoja IT ne može da se razvije ni jedan drugi segment, uključujući poljoprivredu

"IT je našao svoje mesto u svim granama domaće privrede", kazao je Jovanović.

Tokom tribine na temu “Ulaganje u budućnost Srbije kroz znanje”, koja je održana u Domu omladine, govorilo se o IT tehnologijama i razvojnom putu start-upova u Beogradu.

Reč je bila o tome na koji način da se dođe do subvencionisanja IT ideja, kreditiranja inovacija i ostalih programa podrške ovom sektoru kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji. Jovanović je podsetio da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, te da se ona zasniva na nekoliko stubova a to je reforma javne uprave, reforma sistema prosvete, razvoj IKT sektora i razvoj infrastructure koja je, kako on ističe, neophodna za razvoj digitalizacije.

On je istakao da Vlada Srbije radi na promeni okruženja, zameni školskih kreda i tabli tabletima i digitalnim udzbenicima, kako bismo, kako kaže, zadržali mlade, koji bi ulagali u sebe i budućnost svoje države.

Takođe je govorio o aktivnostima prekvalifikacije koje sprovodi Vlada Republike Srbije, a na kojima zainteresovani mogu da se kvalifikuju kroz relativno kratke kurseve od šest do devet meseci i da steknu IT znanja kako bi postali IT junior eksperti.

Preko 35 odsto njih koji je učestvovalo na ovim prekvalilfikacijama već je našlo posao u IT sektoru”, zaključio je Jovanović.

Član gradskog veća Dragomir Petronijević je istakao je vlada ulaže u IT sektor i moderne tehnologije pre svega s ciljem da se olakša život građanima. “Cilj je da se birokratija smanjuje i da se manje ide na šaltere. Naši najmlađi treba da iskoriste svoja znanja i kroz finansijsku podršku države kreiraju sebi nova radna mesta. U naučno tehnološkom parku samo dve firme su ove godine zaradile 20 miliona evra, dok u prošloj 16,4 miliona evra”, precizirao je Petronijević za Tanjug.

Nikola Krstić iz startup preduzeća u Naučno tehnološkom parku u Beogradu kaže da su Tehnološki park u Beogradu i finansijska pomoć grada Beograda bili prekretnica u razvoju njegovog biznisa.

Tehnološki park je pravo mesto za inovativne biznise, dok proizvod ''rukavica za slepe'', koju pripremamo i koja je u finalnoj fazi, ne postoji u svetu i upravo zato sada radimo na zaštitu ovog patenta”, ističe Krstić u izjavi Tanjugu.

Petronijević je inače najavio takmičenje za „Najbolju žensku inovacionu ideju“ čiji je nagradni fond u vrednosti od pet miliona dinara.

Ovaj konkurs će, kako je rekao Tanjugu, biti otvoren od ponedeljka, a uslovi za apliciranje će biti dostupni na sajtu grada Beograda.

Takođe zainteresovani za ulaganja, kredite i subvencije u IT sektoru i inovacionim tehnologijama mogu da prate obuke „Znanjem do cilja“, kao i otvorene konkurse na sajtu www. znanjemdocilja.rs.

 

 

U Evropi rekordan broj obolelih od malih boginja

Zamke digitalnog sveta

Srbi u Evropskoj laboratoriji veštačke inteligencije

Koliko su zaista štetne male hidroelektrane?

Pri kraju epidemija malih boginja u Srbiji

Učesnici protesta traže hitnu obustavu gradnje mini hidroelektrana u Srbiji

Srbija na začelju po korišćenju otpada kao goriva/ Joksimović: Dugoročna energetska sigurnost prioritet za Srbiju

Tri tone Teslinih eksponata krenule za Japan, u Kini 500.000 posetilaca

O trošku države još 61 lek, vantelesna oplodnja u 11 klinika

Građani EU generalno veruju u vakcine

U Beogradu i Novom Sadu predstavlja se nova revolucionarna tehnologija digitalizacije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button