glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

covic-izetbegovic-dodik skupstina33 av000
pendarovski-zaev zatvorenik penzije-petar vakcine kupovinaint ivana_2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Strazbur odbio penzionere: Domaće pravosuđe jedina adresa za žalbe  

izvor: agencije  foto:                                                                             07.03.2019.

penz-domace 

Dve najvažnije stvari posle ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija su da se utvrdi formula za dalje usklađivanje penzija i da se razmotri mogućnost vraćanja dela primanja u skladu sa budžetskim mogućnostima - smatra Momo Čolaković iz PUPS-a.

On naglašava da do sada nije bilo odgovora po drugom pitanju, a za usklađivanje se traži rešenje.

- I mi ćemo ministru finansija dati naš predlog, a smatram da bi i Ustavni sud trebalo da se izjasni o Zakonu o privremenom umanjenju penzija - ističe naš sagovornik.

Sindikat penzionera Srbije "Nezavisnost" obratio se Sudu za ljudska prava u Strazburu, ali je on nedavno odbio njihovu tužbu koja se odnosila na četvorogodišnje umanjenje dela penzija. Žalba na donetu odluku nije moguća, pa će najstariji morati ipak da se oslone na domaće pravosuđe.

Penzioneri iz ovog udruženja naglašavaju da je potrebna procedura u zemlji u potpunosti ispoštovana, jer su u protekle četiri godine ovaj problem pokušali da reše kroz sve nadležne institucije sistema - političke, izvršne i sudske, te da su ispunjeni i svi formalni zahtevi Suda u Strazburu (potrebni obrasci i formulari, agrumenti i dokazi za opravdanost predstavke, kao i za legitimnost Sindikata penzionera za njeno podnošenje).

- Zašto bar nije otvorena rasprava kroz koju bi sud doneo ovakvu ili onakvu odluku? - pitaju se u ovom udruženju. - Zašto nije i na nas primenjena odluka Suda u Strazburu koja je na snazi od 1. januara ove godine, da se iskoristi mogućnost sklapanja nagodbe između države koja je tužena i onih koji je tuže i da se, eventualno, postigne sporazum između ovih stranaka.

Zahtev za ocenu ustavnosti nedavno ukinutog Zakona o privremenom umanjenju penzija ponovo je pred Ustavnim sudom, ali sada sa potpisima 31 poslanika. Ukoliko se do 15. aprila sud ne izjasni, iz Udruženja Sindikata penzionera Srbije obećavaju da će podneti krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda.

Prema rečima Mihajla Radovića, predsednika USPS-a, oni traže da im se vrati oduzeto, a neki od poslanika su smislili i kako, pa su Skupštini i Vladi predložili zakon.

- Kakav god odgovor da dobijemo, bolji je od ćutanja. Sud nam neodgovaranjem šalje poruku da smo nezanimljivi za njih - kaže Radović.

I pre četiri godine USPS je podneo inicijativu za ocenu ustavnosti pomenutog zakona, ali je ostao bez odgovora.

- Sva umanjenja moraju da se okamate i da se na dan stupanja na snagu novog zakona proglase javnim dugom, da se na ime tog javnog duga emituju državne obveznice kojima bi se taj novac vratio penzionerima - rekao je Vladimir Đurić, jedan od potpisnika inicijative. - Predložili smo da to vraćanje traje pet godina u deset šestomesečnih rata. Konverzija u javni dug ili emitovanje obveznica, kao stara devizna štednja, finansijski je bilo održivo za budžet, jer bi se godišnje za ovu namenu izdvajalo oko 40 miliona dinara.

Predlog zakona koji bi rešio pitanje ovog duga još u oktobru prošle godine poslat je u Narodnu skupštinu, ali još nije uzet u razmatranje. Sigurni su, kako kažu, da će i sada biti odbačen, ali Ustavni sud mora da pokrene postupak na inicijativu narodnih poslanika.

- Ukoliko ovaj predlog ponovo ne bude uzet u obzir, znači da smo iscrpli sva sredstava za zaštitu ljudskih prava kod domaćih sudova i da ćemo se obratiti Evropskom sudu u Strazburu - ističe Radović.

PRIMER LITVANIJE

Kao primer uspešnog rešenja ovog problema penzioneri navode Litvaniju, koja je svojevremeno donela zakon o privremenom umanjenju penzija zbog loše ekonomske situacije, ali je po njegovom ukidanju vratila dug penzionerima.

 

 

Vučić: Srbiji nema ulaska u EU bez sporazuma sa kosovskim Albancima

Lutovac i Tadić: Želimo stranku koja će moći da integriše snage koje su protiv Vučića

Francuske prepreke na evropskom putu Balkana

Mekalister: EU spremna da pomogne oko promene poslovnika parlamenta, ako se iskaže interes za to

Prepreke LGBT roditeljstvu u Srbiji

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca

Frankfurter rundšau: Procureo plan podele Kosova, potpisivanje sporazuma 12.juna?

I Srbija i Kosovo podeljeni oko razgraničenja

Vučić: Biće mira sve dok neko ne bude fizički napao Srbe na Kosovu

EBRD od Srbije očekuje snažnije reforme

Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod/Tači: Bez sporazuma ulazimo u rizičnu fazu odnosa

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca, ostaje pod nadzorom

Dačić: Razgraničenje sa Kosovom zvanični predlog Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button