glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

covic-izetbegovic-dodik skupstina33 av000
pendarovski-zaev penz-domace penzije-petar vakcine kupovinaint ivana_2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Stoti film Lordana Zafranovića

izvor: agencije  foto:                                                                                                     07.03.2019.

Akvarela

Šezdeset šesti Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine Beograda.

Posetioci će biti u prilici da pogledaju novi film Lordana Zafranovića „Duh vremena”, ostvarenje inspirisano izložbom „Gradovi u pokretu” koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Osmanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma je Nataša Mišković. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera „Trst, Jugoslavija” imao u završnici prošlogodišnjeg festivala, posetioce sada očekuje njegovo novo ostvarenje „Zajednica”, o najbrojnijoj zajednici u Trstu – srpskoj, njenim običajima i kulturi, nastalim u spoju dva sveta.

Kristin Brijede i Audrijus Stonis potpisuju meditativni dokumentarni esej „Mostovi vremena”, o dokumentarnom stvaranju i stvaraocima, koji je prikazan na festivalima u Karlovim Varima i Amsterdamu.

Publiku očekuje i film „Akvarela” ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog. Reč je o vizuelnom putovanju kroz neuhvatljivu lepotu i moć vode – od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji, preko Majamija i uragana „Irme”, pa sve do velelepnih Anđeoskih vodopada u Venecueli.

Iz Belgije stiže „Kakav veličanstven kolač!” Eme de Svaf i Marka Džejmsa Rolsa, film koji uvodi u fantazmagorični prikaz belgijske afričke kolonije s kraja 18. veka. U saradnji sa Martom Popivodom i Festivalom savremenog eksperimentalnog izraza REZ, festival će predstaviti i rad kustoske platforme D’fEST iz Berlina.

Grad Beograd izdvojio je za festival osam miliona dinara, dva miliona više nego prošle godine. Za takmičarsku selekciju prijavljeno je blizu 4.000 domaćih i inostranih filmova, a selektori će biti: Jovana Nikolić, producentkinja, Čarna Manojlović, rediteljka, Marta Popivoda, filmska rediteljka i video-umetnica, Ana Nedeljković, vizuelna umetnica, Nemanja Jovanov, filmski snimatelj, Kristina Đuković, dramaturg, i Darko Lungulov, reditelj. Marko Popović je iz privatnih razloga podneo ostavku na mesto umetničkog direktora festivala i od ove godine tu funkciju obavljaće rediteljka Sonja Đekić.

U odboru festivala su Nataša Damnjanović, Nenad Popović, Iva Plemić Divjak, Vasilije Nikitović i Andreja Mladenović. Cena ulaznice je 200 dinara – za studente, uz indeks, ulaz je besplatan.

 

 

Nacionalne penzije još čekaju zakon

FEST: Tri filma u trci za nagrade

Narodna biblioteka Srbije obeležila 187. rođendan

Počinje 47. Fest

"Šavovi" najbolji evropski film!

Radovanović: I dalje živimo agoniju kraja komunizma

Svetozar Cvetković: Loše vesti su džoker za novine

Oproštaj od Dušana Makavejeva: Poslednje zbogom i od Kopole

Nova scena na Dorćolu

Preminuo Draško Ređep

Toholj: „DOK#1“ je festival po meri gledaoca

Povratak 166. lista Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

Umro reditelj Dušan Makavejev

Srbija – važna adresa u imeniku filmskih producenata

Zlatno jaje “Kustendorfa” za "All Inclusive"

Preminuo glumac Miodrag Radovanović Mrgud

„Egzit fridom“, kratki film o festivalu

Počeo 12. „Kustendorf”

Kultura je pravi put za regionalnu saradnju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button