glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

emanuel-makron banjaluka-vojska us pomoc
ambasada srbije aluminij crkva-srdj novak-rodzer mandic-01 Novak-Djokovic-Vimbldon

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Makron u Beogradu/ Vučić: Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja/ Makron: Zajedno da okrenemo novu stranu    

izvor: agencije  foto:                                                                            15.07.2019.

av-makron 

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana, dijalogu Beograda i Prištine i jačanju ekonomske saradnje.

Makrona je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i uprava kompanije "Vansi" koja rukovodi aerodromom.

Posle otkrivanja table čime je označen početak modernizacije aerodroma Makronu će svečani doček uz državne i vojne počasti biti priredjen ispred Palate Srbija.

Makron će razgovarati prvo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle čega će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata i plenarni sastanak dve delegacije.

Najavljeno je da će dve strane potpisati više od 20 sporazuma i memoranduma od kojih je pet o vojnoj saradnji i naoružanju a jedan o carinskoj saradnji.

Vučić: Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon dočeka francuskog predsednika Emanuela Makrona na beogradskom aerodromu, da Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja i saveznika.

U obraćanju nakon što je Makron sleteo u Beograd, Vučić je rekao da mnogo očekuje od unapredjenja odnosa dve zemlje i izrazio uverenje da će prijateljstvo dostići nove granice.

"Granice koje smo nekada imali i koje smo maštali da će da se vrate. Ništa od toga ne bi uspeli bez vas, vaše energije i napornog rada i vaše želje da Francusku vratite u ovaj region. A mi, gradjani Srbije smo lojalni i takvu pažnju ćemo umeti da poštujemo i možete računati na nas kao na iskrene prijatelje i saveznike", rekao je Vučić.

Nakon otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji aerodroma kojim upravlja kompanija Vansi, Vučić je ukazao da se na aerodromu nalaze i helikopteri H-145M koje je Srbija kupila od Erbasa i izrazio očekivanje da je to tek početak izvanredne saradnje.

"Ovde na beogradskom aerodromu, na 'kapiji' Srbije, želim da zahvalim vama što verujete u Srbiju i što ste podsticali investitore da dodju u Srbiju. Ovo je tek početak izvanredne saradnje... Hvala i Vansiju. Očekujemo njihove velike investicije u beogradski aerodrom. A vas molim da se ovde osećate kao u svojoj kući", rekao je Vučić.


Makron i Vučić će kasnije popodne položiti vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. i na spomenik Milunki Savić, koja je posle Prvog svetskog rata dobila niz odlikovanja, medju kojima i francuski Orden Legije časti.

Posle toga će dva predsednika učestvovati na ceremoniji polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obratiti se okupljenim gradjanima.

Za utorak, drugi dan posete, planiran je razgovor predsednika Makrona i Vučića sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Makron je prvi predsednik Francuske koji je došao u posetu Srbiji posle Žaka Širaka, 2001.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni rekao je da Makronova poseta predstavlja "znak intersovanja Francuske za Srbiju, kao njenog prvog partnera u regionu i znak interesovanja za Balkan", dok su francuski mediji ocenili da Makron dolazi u Beograd da "ponovo učvrsti oslabljene odnose" sa Srbijom.

Makron: Zajedno da okrenemo novu stranu

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas prilikom dolaska u Beograd da Francuska želi da zajedno sa Srbijom okrene novu stranu u odnosima.

"Želimo zajedno da okrenemo novu stranu. Sada smo zvanično otkrili tablu na aerodromu, to je simbol naših trgovinskih odnosa", rekao je Makron pošto su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on otkrili tablu posvećenu početku modernizacije aerodroma "Nikola Tesla".

Prema njegovim rečima, sada je važan trenutak u odnosima Beograda i Pariza, imajući u vidu stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata i 180. godišnjicu obnove diplomatskih odnosa dve zemlje.

Makron je naveo i da je prošlo 18 godina od prethodne posete francuskog predsednika Beogradu. "To je previše", dodao je on.

"Želimo nova partnerstva, da radimo zajedno. Želim s vama da radim na tome. Razgovaraćemo o zajedničkoj prošlosti ali i o budućnosti", izjavio je francuski lider.

Posle svečanog dočeka počeo sastanak Makron -Vučić

Predsednik Francuske Emanuel Makron koji je danas doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, sastao se u Palati Srbija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prvom predsedniku Francuske koji je došao u Beogard posle 18 godina prethodno je ispred Palate Srbija priredjen svečani doček uz državne počasti, intoniranje himni Francuske i Srbije, topovske plotune i smotru počasnog bataljona garde.

Na dočeku su bili i premijerka Srbije Ana Brnabić i više članova vlade.

Očekuje se da će glavne teme razgovora Makrona i Vučića biti evropska perspekitva Srbije i Zapadnog Balkana, dijalog Beograda i Prištine i jačanje ekonomske saradnje.

Posle sastanka dvojice predsednika uslediće ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata i obraćanje dvojice predsednika medijima, kao i plenarni satanak dve delegacije.

Makron i Vučić će kasnije popodne položiti vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. i na spomenik Milunki Savić, koja je posle Prvog svetskog rata dobila niz odlikovanja, medju kojima i francuski Orden Legije časti.

Posle toga će dva predsednika učestvovati na ceremoniji otkrivanja i polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obratiti se okupljenim gradjanima.

Za utorak, drugi dan posete, planiran je razgovor predsednika Makrona i Vučića sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Makron je doputovao danas popodne u pratnji delegacije u kojoj su i brojni privrednici.

"Došao sam da okrenemo novu stranu u bilateralnim odnosima, želimo novo partnerstvo sa Srbijom", rekao je Makron na beogradskom aerodromu gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da Francuska može da "računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja i saveznika".

Dvojcia predsednika zajedno su otkrili tablu čime je zvanično obeležen početak modernizacije aerodroma "Nikola Tesla" kojim rukovodi francuska kompanija "Vansi".

 

 

Šta Makron donosi u Beograd u diplomatskom koferu

Stejt department: Poboljšana investiciona klima u Srbiji

Vujačić: Potcenjivanje istine o zapadnoj pomoći u Srbiji

Minimalac nikako da dostigne potrošačku korpu

Lažna dilema proširenje ili produbljenje EU

Lideri regiona saglasni da moraju sarađivati

Vučić: Svi bi život dali za Kosovo, ali niko neće tamo da živi

Put Zapadnog Balkana u EU i dalje trnovit

Vlada Srbije otpisala 'Srbijagasu' dug od 1,2 milijarde evra

Mediji: Srbija da razmotri povratak vojnog roka po norveškom modelu

Vučić: Što pre nastavimo dijalog smanjiće se tenzije na KiM

Lekar, sedmostruka majka, štićenica Angele Merkel i nova šefica Evropske komisije

Pregovori o novim čelnicima EU ušli u drugi dan

Brnabić o dve godine mandata: Veoma sam zadovoljna rezultatima rada Vlade Srbije

Vučić: Spreman sam da ugostim Đukanovića da razgovaramo

Nordijski model recept za Balkan

EUROPOL: Radikali na Balkanu i dalje vrbuju teroriste

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button