glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Stejt-department banjaluka-vojska us pomoc
ambasada srbije aluminij crkva-srdj teo-sale mandic-01 novak00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Šta Makron donosi u Beograd u diplomatskom koferu    

izvor: agencije  foto:                                                                            14.07.2019.

emanuel-makron 

Između otkrivanja table na aerodromu Nikola Tesla i obraćanja građanima zajedno sa svojim domaćinom Aleksandrom Vučićem kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj šef francuske države Emanuel Makron, koji sutra dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, imaće i niz zvaničnih sastanaka, iz kojih je teško pročitati šta će doneti u svom „diplomatskom koferu”.

Mnogo je različitih analiza i zaključaka, od toga da Makron dolazi da bi izvideo mogućnosti za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, preko mišljenja da je njegova poseta deo težnji da Francuska ojača svoje prisustvo u regionu, do toga da je deo Makronove agende da se nametne kao lider Evropske unije.

U svakom slučaju, sigurno je da je poseta predsednika Francuske, prva od decembra 2001. godine i dolaska tadašnjeg predsednika Žaka Širaka, veliki događaj i da će za Srbiju biti važna i sa političkog, ekonomskog i kulturnog aspekta, kao i da će uticati i na jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje, ali i povezivanje dva naroda.

Ne treba zaboraviti ni da je Francuska, pored Nemačke, vodeća zemlja Evropske unije, te da poseta njenog predsednika, posle toliko godina, pokazuje novo interesovanje za Zapadni Balkan i, kako kaže ambasador te zemlje Federik Mondoloni, želju da se Srbiji pruži novi podstrek.

Iako javnosti nije poznato šta se nalazi u Makronovom „koferu”, izvesno je da će Kosovo biti na stolu, tim pre što je propao samit na tu temu, koji je 1. jula trebalo da bude održan u Parizu, na inicijativu Francuske i Nemačke.

Analitičari navode da je Makron veoma posvećen nastavku dijaloga Beograda i Prištine, bez obzira na to što je Francuska priznala nezavisnost Kosova i što, po tom pitanju, nema promena stava.

Ipak, Makron neće, kako to obično čine evropski lideri, posle Beograda posetiti Prištinu, što, između ostalog, ocenjuje se, pokazuje da se promenio njegov odnos prema Prištini, posebno nakon što su prištinske vlasti odbile da ukinu takse.

Međutim, da li će Makron doneti neku ponudu Srbiji ili će diplomatski poručiti da je na Beogradu i Prištini da postignu dogovor, a da EU posreduje, nije poznato.

Mediji prethodnih dana prenose da zvaničnom Parizu ne smeta eventualna razmena teritorija ili promena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regionu, iako se Berlin plaši da bi u tom slučaju ponovo mogla da bude otvorena „Pandorina kutija nacionalizma”.

Još jedna važna tema koja će biti u fokusu su evropske integracije, s obzirom na činjenicu da je upravo Makron u više navrata davao pesimistične izjave kad je reč o proširenju, odnosno da je nekoliko puta poručio da ga neće biti dok se unija ne reformiše.

Analitičari navode da Makron politiku proširenja ostavlja po strani, ali da će u Beogradu podržati politiku reformi i politiku evropskog puta Srbije.

Novosti prenose navode iz Jelisejske palate da Makron dolazi s porukom da je Srbiji mesto u EU i da Francuska podržava evropske integracije naše zemlje, kao i da proces proširenja i unutrašnja reforma EU treba da teku paralelno.

Spekuliše se i da će Makron u Beograd doneti poruku da Francuska želi da obnovi svoje prisustvo u Srbiji i regionu, ali i francusko-srpsko prijateljstvo.

To je potvrdio i ambasador Francuske u Beogradu Federik Mondoloni, koji je rekao da Makronova poseta pokazuje novo interesovanje te zemlje za Zapadni Balkan i želju da bilateralnim odnosima sa Srbijom, kao prvim partnerom u regionu, daju novi podstrek.

Deo tog podstreka je i oko 20 sporazuma koji će biti potpisani u Beogradu, a koji se u najvećoj meri odnose na ekonomiju, ali i naoružanje i vojnu opremu, kulturu…c

Makron u Srbiju dolazi ne samo sa političkim savetnicima, već i sa delegacijom privrednika pa se, osim oživljavanja političkog dijaloga, može očekivati i osnaživanje ekonomskih veza dve zemlje, čija robna razmena od 2013. raste po godišnjoj stopi većoj od sedam odsto.

U tom smislu, navode analitičari, može se očekivati nekakvo konkretizovanje u vezi sa projektom metroa, kao i u vezi sa novim investicijama Francuske u srpsku infrastrukturu, energetiku i druge oblasti.

Od posete Emanuela Makrona očekuje se i da osnaži emocije koje postoje između dva naroda, što će se naročito ogledati u dočeku na Kalemegdanu i predviđenom obraćanju dvojice državnika.

Makron će prema planu sleti na aerodrom Nikola Tesla sutra oko 15 časova, nakon čega je predviđeno da zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otkrije tablu, kako bi se obeležio početak procesa modernizacije aerodroma, kojim već rukovodi francuska kompanija Vansi.

Kako je predviđeno, svečani doček biće ispred Palate Srbije.

Dva predsednika razgovaraće najpre u četiri oka, a zatim sledi sastanak delegacija.

Prvog dana posete Vučić i Makron položiće vence na Spomen-kosturnicu i Spomenik braniocima Beograda, i obići spomenik Milunki Savić, najodlikovanije žene Prvog svetskog rata koja je ponela i francuski Orden Legije časti.

Mediji navode da je Makron lično tražio da se pokloni senima Milunke Savić.

Nakon toga će na Kalemegdanu biti položeni venci na Spomenik zahvalnosti Francuske i tu će se dvojica predsednika obratiti okupljenim građanima, a očekuje se da će biti više hiljada ljudi, prenosi Tanjug.

Makron će prespavati u Beogradu i biće gost na privatnoj večeri koju predsednik Vučić organizuje u jednom od državnih objekata.

Drugi dan posete organizuje ambasada Francuske u Srbiji, a Makron će verovatno obići Knez Mihailovu ulicu, razgovarati sa predstavnicima Regionalnog omladinskog centra i sresti se sa srpskim umetnicima.

Makronovu posetu Beogradu pratiće veliki broj domaćih, regionalnih i francuskih medija - akreditovano je njih 700, a obraćanje dva predsednika prenosiće i francuska i srpska nacionalna televizija.

Francuskog predsednika će u Beogradu čuvati 4.000 specijalaca, a mere bezbednosti biće na najvišem nivou, kao i uvek tokom poseta visokih stranih državnika.

Makron je trebalo da poseti Srbiju prošle godine u decembru, ali je ta poseta odložena zbog protesta „Žutih prsluka” u Francuskoj.

 

 

Stejt department: Poboljšana investiciona klima u Srbiji

Vujačić: Potcenjivanje istine o zapadnoj pomoći u Srbiji

Minimalac nikako da dostigne potrošačku korpu

Lažna dilema proširenje ili produbljenje EU

Lideri regiona saglasni da moraju sarađivati

Vučić: Svi bi život dali za Kosovo, ali niko neće tamo da živi

Put Zapadnog Balkana u EU i dalje trnovit

Vlada Srbije otpisala 'Srbijagasu' dug od 1,2 milijarde evra

Mediji: Srbija da razmotri povratak vojnog roka po norveškom modelu

Vučić: Što pre nastavimo dijalog smanjiće se tenzije na KiM

Lekar, sedmostruka majka, štićenica Angele Merkel i nova šefica Evropske komisije

Pregovori o novim čelnicima EU ušli u drugi dan

Brnabić o dve godine mandata: Veoma sam zadovoljna rezultatima rada Vlade Srbije

Vučić: Spreman sam da ugostim Đukanovića da razgovaramo

Nordijski model recept za Balkan

EUROPOL: Radikali na Balkanu i dalje vrbuju teroriste

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button