glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel000 BRISEL-ZGRADA granice1
rtb bor srbi u cg ekonomsko trziste cl1 krunic5 bes-par

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

BITEF: Hvatanje ukoštac sa svetom        

izvor: vecernje novosti  foto: vn                                                                                                   31.08.2018

bitef66

Pozorište, bar ono kojim se bavi Bitef, mora da bude političko, da se hvata ukoštac sa najvećim izazovima sveta u kome živimo, istakao je Ivan Medenica, selektor i umetnički direktor, najavljujući program festivala, koji će pod sloganom “Svet bez ljudi”, 14. septembra svečano otvoriti predstava “Svita br. 3 - Evropa” Žorisa Lakosta. Ona obuhvata 28 numera, a svaka je posvećena jednoj članici EU, ukazujući na odustajanje od proklamovanih evropskih vrednosti.

- Baveći se fenomenom govora, Lakost je sa umetnicima iz celog sveta prikupio materijal koji se između ostalog dotiče i tema mržnje i ksenofobije u Evropi - naglasila je An Loren Viguru, ataše za kulturu i programska direktorka Francuskog instituta, koji je pomogao gostovanje ove predstave. O predstavi bez glumaca, “Pa’fam” ( na hebrejskom “Bilo jednom”), čiji je autor multimedijalni umetnik Nadav Barea, a koja dolazi iz Izraela, danas je u svečanoj sali Skupštine grada Beograda, govorila ambasadorka ove zemlje Alona Fišer Kam, a tradicionalno predstavljanje nemačke teatarske produkcije, ove godine dvema predstavama - “Večna Rusija” i “Gorki - alternativa za Nemačku?”, najavio je Frank Bauman, direktor beogradskog Gete instituta.

Kako bi festival bolje komunicirao sa publikom, naglasio je Medenica, imaće bogate prateće sadržaje, naročito teorijskog i debatnog karaktera. Njih će na 52. Bitefu činiti oni već tradicionalni - “Bitef Polifonija”, “Bitef Biblioteka”, “Showcase domaćih pozorišta”, ali i specijalno izdanje “Filozofskog teatra”, tribina “Međuprostor vizuelne umetnosti i teatra”, “EU dan na Bitefu”, kao i projekti “Digitalizacija Bitefa” i “Vivisekcija Bitef organizma”.

Kako su čak tri festivalske večeri posvećene pozorišnim instalacijama (uz izraelsku “Pa’fam” i nemačku “Večnu Rusiju” autora Marine Davidove, tu je i švajcarska “Zaostavština, komadi bez ljudi” Štefana Kegija i Rimini Protokola) tribinu o vezama vizuelne umetnosti i teatra vodiće Dejan Sretenović, istoričar i teoretičar umetnosti, kustos MSU. Iz domaće produkcije stranim gostima i kritičarima biće predstavljeni - “Jami distrikt” i “Klošmerl”, obe u režiji Kokana Mladenovića, ali i “Režim ljubavi” u režiji Bojana Đorđeva i “Urnebesna tama” Jovane Tomić.

FRLjIĆ I HORVAT, JEDAN NA JEDAN

Specijalno izdanje Filozofskog teatra Narodnog pozorišta u Beogradu, tokom Bitefa, predviđeno je za razgovor “jedan na jedan” hrvatskog filozofa Srećka Horvata i reditelja Olivera Frljića. Oni će se baviti istim temama kojima su posvećene i predstave glavnog programa festivala, a to su uzdizanje desnog populizma, ksenofobija, autoritarni režimi...

bitef666

PODRŠKA

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda je ove godine za Bitef izdvojio 26 miliona dinara, dva više nego za prethodni festival.

- Planiramo da svake godine sve kulturne manifestacije finansiramo sa sve više sredstava - rekla je Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu i zahvalila se na podršci Ministarstvu kulture i informisanja i kabinetu premijerke Ane Brnabić na podršci ovogodišnjoj manifestaciji.

novosti.rs

 

Svetozar Cvetković: Teško je baviti se filmom

Radošu Bajiću nagrada "Pavle Vuisić": U društvu sam besmrtnih

Veliki značaj festivala srpskog filma u svetu

Neugasli bunt Miće Popovića

Dušan Otašević : U umetnost se svi razumeju, kao i u sport

"Izgrednici" bez premca

Veliki skup slavista

SFF: Najbolji film 'Aga' iz Bugarske

„Granice kiše“ u programu festivala u Montrealu/„Meso“ na Filmskom festivalu u Montrealu

"Nišvil" oborio sve rekorde: U nastupima 1000 izvođača uživalo 200 hiljada ljudi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button