glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ivica militanti brisel
bramerc mediji 03_mladi kanga-everton zvezda44 tavamba_2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Žandarmi osudjeni na uslovne kazne za napad tokom Parade ponosa 2014.

izvor: agencije  foto:                                                                                                           08.12.2017.

andrej-vucic 

Viši sud u Beogradu osudio je danas šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od dve godine, zbog napada na braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine. 

Jedan žandarm je osudjen na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je osmi pripadnik Žandarmerije oslobodjen odgovornosti. 

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osudjeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Djordjević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Na osam meseci uslovno osudjen je Dragan Savić, dok je Rade Matić oslobodjen. 

Tužilaštvo je za sedmoricu optuženih zatražilo po dve godine zatvora, a za jednog 12 meseci, dok su pravni zastupnici žandarma smatrali da bi jedino pravična bila oslobadjajuća presuda.

Tokom sudjenja koje je počelo još 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela napada, i zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Predsedavajuća sudskog veća sudija Snežana Aleksić je, obrazlažući presudu, navela da je presuda doneta jer je sud poverovao svedočenjima neposrednih očevidaca, kao i na osnovu snimka televizije N1 sa mesta dogadjaja.

Ona je dodala da je sud odbacio izjave optuženih da su bili napadnuti i da su se branili.

Aleksić je navela  i da su izjave svedoka odbrane bile kontradiktorne i da su kako je rekla bile usmerene ka tome da optuženima olakšaju položaj.

Navela je i da je sud privatio u potpunosti svedočenjenje sudskog veštaka Branimira Aleksandrića o stepenu povreda oštećenih, a kojim je, kako je rekla potvrdio iskaze oštećenih.

Veštak je, na osnovu sudske medicine, svedočio o povredama Andreja Vučića, Predraga Maloga i dvojice pripadnika vojne policije Saše Stankovića i Saše Jovanovića.

Aleksićeva je navela i da  Vučić i Mali, kako je sud utvrdio , nisu napali žandarme i da je Mali pokuša da izvadi ličnu karti i da se legitimiše.

Navela je i da im je Vučić rekao da ne želi probleme i da ide kod roditelja a da su dvojica pripadnika vojne policije rekla žandarmima da su kolege.

Advokat :Relativno smo zadovoljni presudom, ipak ćemo se žaliti 


Jedan od pravnih zastupnika pripadnika Žandarmerije advokat Vladimir Vučinić izjavio je danas da je odbrana relativno zadovoljna uslovnim presudama njihovim klijentima zbog napada na braću premijera Srbije i gradonačelnika Beograda i dvojicu vojnih policajaca na Paradi ponosa 2014. godine, ali da će se ipak žaliti na deo presude. 

Nakon izricanja presude, Vučinić je novinarima ispred zgrade Višeg suda u Beogradu rekao da će se odbrana žaliti na deo koji se odnosi na krivicu a da veruje da će tužilac uložiti žalbu na izrečene sankcije. 

Vučinić je napomenuo da je sud prihvatio deo odbrane tako da su žandarmi osudjeni za zlostavljanje i mučenje a jedan od njih i za napad na vojno lice.

Advokat je dodao i da je sud ublažio kazne, ceneći korektno držanje žandarma tokom sudskog procesa, kao i to što se radi o do sada neosudjivanim osobama, od koji su neki i nagradjivani. 

"Relativno smo zadovoljni kaznama. U dogovoru sa kolegama videću kako ćemo se postaviti dalje a žalićemo se na deo koji se odnosi na krivicu", rekao je on.

 

 

Istraživanje: 51 odsto gradjana podržava demokratiju, politiku čvrste ruke 44 odsto

Šefovi diplomatija: Pozitivan razvoj odnosa Srbije, Turske i BiH

Bramerc: Haški tribunal nije postigao pomirenje u bivšoj Jugoslavji

Izetbegović prekinuo Čovića i Vučića da pojasni stav BiH/Vučić: Ovako vam izgleda sve

EU otvara još dva poglavlja sa Srbijom

U Srbiji i dalje krupni izazovi za slobodu medija i izražavanja

EK: Srbija kasni sa uspostavljanjem efikasnog pravosudnog sistema

Ambasador Nemačke: Sporazum o odnosima s Prištinom je uslov od 2014. godine

Haški tribunal: Na marginama tuđe istorije

Dačić: Ako idemo sami na izbore, kandidat Antić

Državna korupcija i političke smene u Specijalnom sudu?

Atlantski savet: Nužno istorijsko približavanje SAD i Srbije

Brnabić: Početak rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta istorijski dan za Srbiju

Meta: Činjenica da sam u Medveđi – dokaz da je Srbija otvorena zemlja

Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Vučić uz brojne zvaničnike posetio muzej Luvr Abu Dabi

Janković ostaje na čelu PSG, novi članovi Predsedništva

Srbija već izabrala u kom bloku želi da bude/Moskva se ne protivi proširenju EU

Haški sud iz ruskog ugla

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button