glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

eu_9 eu_posao mars-bosnjaka
ambasada sad dodik77 muzej tesle komitet pula

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Izetbegović pozvao Srbe da ne negiraju "genocid"

 

izvor : agencije  foto: vn

11.07.2017.

 

ruza

U Memorijalnom centru u Potočarima, u prisustvu velikog broja građana pristiglih iz svih delova BiH i država regiona, danas je počelo obeležavanje 22. godišnjice od ratnog zločina nad Bošnjacima u Srebrenici tokom proteklog rata.

U Potočarima će biti ukupana još 71 identifikovana žrtva čija su tela, kako se navodi, pronađena u masovnim grobnicama.

Prilazni putevi prema Srebrenici su kao i svake godine puni automobila i autobusa.

Država Srbija nije dobila zvanični poziv da prisustvuje u Potočarima ove godine, a pozvani su lideri opozicije Čedomir Jovanović, Nenad Čanak i bivši ombudsman Saša Janković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je 2015. u Potočarima boravio u svojstvu premijera kada je na najbrutalniji način kamenovan, ponovio je sinoć da se u Srebrenici dogodio strašan zločin i da iskreno saoseća sa porodicama žrtava, kao i da su odnosi Srba i Bošnjaka ključni za budućnost, odnosno da smo, kako je rekao, jedni drugima potrebni.

Vučić je gostujući na TV Hepi rekao da Srbija nije dobila pozivnicu za obeležavanje zločina u Potočarima, da oni koji su otišli iz Srbije u prethodnim danima mogu da iskažu svoje mišljenje, ali da njegova reč, kao i predsednika vlade i ministra inostranih poslova, obavezuje.

Kako je rekao dogodio se stravičan zločin i nada se da smo izvukli pouke, kao i iz Bratunca, Oluje, "da ne govorim o najstrašnijem - Jasenovcu" .

Prema njegovim rečima, ključno je da tako nešto više nikada ne sme da se dogodi nijednom narodu.

Inače, vlasti BiH do danas nisu našli nalogodavce i počinioce napada na predsednika Vučića.

Srbija i Republika Srpska ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, već su stava da se u tom gradu tokom proteklog rata dogodio ratni zločin.

Komemoracija je počela obraćanjem bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera SADA Bakira Izetbegovića, a potom je izveden Inferno.

Centrlanu molitvu za žrtve predvodi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Komemoraciji ne prisustvuje ni prvi gradonačelnik Srebrenice iz reda srpskog naroda Mladen Grujičić jer, kako je ranije objasnio, smatra da nije poželjan u Memorijalnom centru u Potočarima.

Na groblju u Potočarima do sada su sahranjeni ostaci 6.504 srebreničke žrtve.

Povodom ovog događaja poruke su uputili visoki zvaničnici EU među kojima su komesar za susedstvo Johanes Han i šefica Evropske diplomatije Federika Mogerini, zatim komesar za ljudska prava Saveta Evropa Nils Muižnieks, sudija Haškog tribunala Karmel Ađijus, šef OESCE-a u BiH Džonatan Mur...

U zajedničkoj poruci Mogerinijeve i Hana se navodi da su njihova srca i misli sa žrtvama i njihovim porodicama i prijateljima.

Šef OSCE u BiH Džonatan Mur poručio je da je bol i tugu nemoguće zaboraviti, ali da građani BiH moraju živeti u sadašnjosti.

"11. jula moramo imati na umu sve žrtve i budućnost BiH te koju ulogu možemo da imamo i mi zajedno s partnerima iz BiH", rekao je Moore.

Muižnieks izjavio je da svaki put kada se sastane sa porodicama žrtava, uključujući i susret tokom posete BiH prošlog meseca, bude dirnut snagom, hrabrošću, odlučnošću s kojom oni traže istinu i pravdu tokom protekle 22 godine.

"Oni zaslužuju poštovanje i podršku. Nažalost, njihovu borbu uzurpiraju politički akteri i njihovo dostojanstvo je napadnuto javnim govorom i demonstracijama, posebno u Republici Srpskoj, gde neki umanjuju ili flagrantno negiraju srebrenički genocid, ili još gore, glorifikuju počinioce ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. To je sramotno i ne sme ostati nekažnjeno", smatra evropski komesar za ljudska prava.

Sudija Ađijus je uoči početka komemoracija izjavio da je ovaj boravak u Potočarima danas nešto emotivniji nego ranijih godina iz razloga što je, kako je rekao, tu poslednji put u funkciji predsednika Haškog tribunala.

 

Predsednik Haškog tribunala je podsetio da je izdata 161 optužnica i osigurana pravda za sve žrtve u tim predmetima.

Predsednik Međunarodnog suda u Hagu je rekao da taj sud nije stvoren da gradi pomirenja, već da ostvari prava i dovodi pred pravdu one koji su optuženi za počinjene zločine.

"Funkcija tribunala je presuditi da li su krivi ili ne, a ne pomirenje. Pomirenje je ostavljeno ljudima Bosne i Hercegovine, drugim zemljama, kao i političarima", dodao je on.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Srbije Jovanović i ove godine prisustvuje komemoraciji u Srebrenici, a po dolasku u Potočare on je kritikovao vlast u Srbiji rekavši da "promena nema", ali i da je važno što je miting podrške Ratku Mladiću u Banjaluci odložen.

Te promene, kako je rekao, za njega nisu dovoljne.

" Generacije su odrasle s jedne strane uz osjećaj velike nepravde, tu mislim na Bošnjake, a s druge strane s hipotekom ratnog ludila devedesetih i neodgovorne politike koja je ovde doživela slom", naveo je Jovanović.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Čanak je po dolasku u Memorijalni centar u Potočarima rekao da "niko ne sme zaboraviti srebreničku tragediju" i ponovio zahtev srpskim vlastima da Srebrenica uđe u školski program škola u Srbiji.

Skup u Potočarima obezbeđuje veliki broj pripadnika policije.

bakir5

Ipak grupa od oko 150 učesnika bošnjačkog pokloničkog marša "Žepa-Potočari" prošla je juče kroz Srebrenicu, noseći ponovo nekoliko ratnih, belih zastava sa ljiljanima, takozvane Armije BiH.

IZETBEGOVIĆ POZVAO SRBE DA NE NEGIRAJU "GENOCID"

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović pozvao je Srbe da, kako je rekao, prestanu da negiraju "genocid" u Srebrenici i poručio da to treba da učine radi bolje budućnosti.

Onima koji, kako je rekao, prete otcepljenjem i onima koji odlikuju ratne zločince poručio je da do podele BiH nikada neće doći.

Izetbegović je rekao da nasilje kojem su bili izloženi nalaže da preziru nasilje kao što ga i preziru.

Dobro je što je tako jer bi osveta vodila u začarani krug iz kojeg je nemoguće izaći, kazao je Izetbegović.

On je rekao da su sudovi presudili da je reč o genocidu te da je "jezivo iskustvo Srebrenice" postavilo brojna pitanja na koja se mora odgovoriti.

Istakao je da je važnost pomirenja koje je potrebno svima.

"Pomirenje i pravda se moraju graditi na istini, a ne na provokacijama i negiranju genocida, jer pomirenja neće biti dok u potpunosti ne bude poražena izopačena ideologija", naveo je Izebegovića na komemoraciji povodom 22. godišnjice od zločina u Srebrenici.

GUTEREŠ:DA SE ZLOČINI NIKADA NE PONOVE

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je uoči 22. godišnjice genocida u Srebrenici pozvao sve da iskreno pogledaju prošlost i obezbede da, kako je naveo, zločini koji su počinjeni nikada ne budu ponovljeni.

"Međunarodna zajednica i UN prihvatili su svoj dio odgovornosti za tragediju koja se dogodila u Srebrenici i naporno su radili kako bi naučili lekcije iz svojih propusta", rekao je Gutereš.

VIGEMARK:SVI SMO ODGOVORNI ZA ZLOČIN U SREBRENICI

Evropska unija (EU) je uspostavljena da se na evropskom tlu nikad više ne bi ponovila masovna ubistva, ali u tome, pre 22 godine, nije uspela i zbog toga smo svi odgovorni, poručio je ambasador Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Vigemark je na komemoraciji u Potočarima rekao da se pre više od dve decenije, u samom srcu Evrope, pred našim očima desila se tragedija.

 

 

Godišnjica zločina u Srebrenici

Dodik: Tajna služba BiH prisluškuje državni vrh Srbije, a verovatno i Hrvatske

"Pada" Savet ministara?

Bratunac: obeležavanje stradanja podrinjskih Srba

Vlada RS postaje vlasnik Železnica

Dodik pozvao Mektića da kaže ko je pokušao da ubije Vučića

Holandski vojnici odgovorni za smrt muslimana u Srebrenici , Mirovnjaci traže odštetu

Grujičić: Neću ići u Potočare, nepoželjan sam

Ponovo bez dogovora o trasi puta Sarajevo–Beograd

Dodik: Sledeća godina ključna za RS

Za negiranje genocida do 10 godina zatvora

'Berlin plus' ubrzava BiH

Zvizdić optužio RS da koči evropski put BiH

Rat udžbenicima oko opsade Sarajeva i genocida u BiH

Nema uslova za zatvaranje OHR

BiH podijeljena i oko puta ka EU

Nema glasanja o poverenju Vlade RS

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"

Optužnica protiv Dudakovića!/Prijava protiv generala Armije BiH Jovana Divjaka

RS: Evropa pod znakom pitanja

Opozicija ne odustaje od smjena entitetskih vlada

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis