glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bg-pr eu888 av000
pendarovski-zaev miskovic penzije-petar Vakcina11 srpski filmovi ivana_2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Hejl pozvao na ukidanje taksi, prekid provokacija i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

izvor: agencije foto:                                                                                                           09.03.2019.

hejli

Američki državni podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl pozvao je 8. marta Srbiju i Kosovo da prekinu međusobne provokacije i obnove dijalog, a vlasti u Prištini da ukinu takse od 100% na robu iz Srbije. Predsednik Srbije rekao je Hejlu da će odgovor Srbije na Platformu Prištine za dijalog sa Beogradom, koja je zapravo odluka da se prekine dijalog, biti brz, odlučan i odgovoran.

"SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga... SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose", objavila je ambasada SAD na svom Tvitrer nalogu uz fotografiju sa sastanka Aleksandra Vučiča i Hejla u Beogradu.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot napisao je na Tviteru da "ponovo pokretanje dijaloga nije lak zadatak, ali da budući prosperitet Srbije zavisi od postizanja napretka u odnosima sa Prištinom".

Vučić je posle sastanka saopštio da je Hejlu preneo da će država Srbija "u relativno kratkom roku doneti mere kojima će reagovati na neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje taksi i odluku Prištine o prekidu svakog dijaloga sa Beogradom" i dodao da će stav Beograda biti "odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst".

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić je na sastanku sa Hejlom rekao da je Platforma za dijalog sa Beogradom, usvojena u Prištini 7. marta, "u suštini odluka Prištine da prekine dijalog sa Beogradom".

Vučić je rekao da je "odavno upozoravao visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i njen tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromisno rešenje i da je, samim tim, platforma protiv dijaloga, posebno uz tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne takse na robu iz centralne Srbije", dodaje se u saopštenju.

Platforma Prištine

Platforma za pregovore sa Beogradom, koju je izradila Državna delegacija za dijalog sa Srbijom i koja je 7. marta usvojena u Skupštini Kosova, predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica, poštovanje prava albanske zajednice u Srbiji, rešavanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, ukidanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

"Platforma sadrži uvod, 11 glavnih principa na osnovu kojih će delovati Državna delegacija za dijalog, te poglavlja koja se odnose na značenje normalizacije, evropske integracije, ratne zločine, nestala lica i žrtve seksualnog nasilja, kao i zaštitu prava manjinskih zajednica, sukcesiju i slično", navodi se.

Ističe se da je politički prioritet Kosova da postigne sporazum sa Srbijom, koji bi Kosovu omogućio napredak ka univerzalnom priznanju i članstvu u Savetu Evrope, EU i UN.

"Cilj ovog sporazuma je rešavanje svih otvorenih pitanja, što omogućava dvema državama da priznaju suverenitet jedna druge i otvaranje puta Kosova u UN i EU", navodi se u dokumentu.

Na osnovu principa koji su istaknuti, glavni cilj Kosova je da od Srbije osigura priznanje suvereniteta i nezavisnosti, uz pravno-obevezujuća obećanja da će Srbija prekinuti sve aktivnosti koje ometaju Kosovo u oblasti međunarodnog priznanja, da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo i da će odustati od suprotstavljanja prilikom apliciranja Kosova u međunarodne organizacije.

Navodi se da neće biti nikakvih sporazuma ukoliko se ne postigne opšti sporazum.

Ističe se i da konačni sporazum mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, koji predviđa da je "suverenitet i integritet Republike Kosova neosporiv, neotuđiv i neodvojiv".

Takođe, prava o prirodnim i ostalim resursima, koja se nalaze na teritoriji Kosova, pripadaju ekskluzivno Kosovu i to pitanje nije otvoreno za pregovore.

Dodaje se da na Kosovu neće biti nekog drugog nivoa vlasti osim lokalnog i centralnog.

Kocijančič o platformi Prištine: EU ne komentariše stavove pojedinih strana

Evropska unija "ne komentariše stavove pojedinih strana" u dijalogu Beograd-Priština i traži da vlasti u Prištini ukinu carine od 100% na robu iz Srbije kako bi se pregovorima u dijalogu došlo do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg rešenja odnosa Srbije i Kosova, izjavila je 8. marta u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

To je bio njen jedini komentar na traženje novinara da kaže da li EU ne smatra udarcem i prekidom dijaloga zakon i platformu koji je usvojila skupština u Prištini s ključnim stavovima da pregovori moraju dovesti do uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije, ukidanja rezolucije 1244 SB UN, kao i da Zajednica srpskih opština ne može imati izvršna ovlašćenja.

"Kao posrednik EU ne komentariše stavove pojedinih strana u dijalogu i jedino pregovorima može doći do sporazuma koji je od interesa za građane Kosova, Srbije i regiona", rekla je Kocijančič.

Portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini je takođe podvukla da sporazum Beograd-Priština mora biti saglasan međunarodnom pravu i dobiti podršku EU i svim država članica Unije.

Palmer: Sporazum ne isključuje promenu granica

O odnosima Beograda i Prištine dan ranije je govorio još jedan visoki američki zvaničnik - zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer koji je u Zagrebu rekao da se Amerika zalaže za postizanje trajnog sporazuma Beograda i Prištine koji bi podrazumevao međusobno priznanje, ali i dodao da je "potpuno moguće" da bi takav sporazum uključivao i "prilagođavanje" granica.

"Podržavamo normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. Dve strane moraju same da postignu dogovor i on mora biti trajan i sveobuhvatan. U samoj srži toga, za nas, to znači međusobno priznanje. Potpuno je moguće da bi to uključivalo i prilagođavanje granice između Srbije i Kosova. SAD to ne zagovara, ali i ne isključuje", rekao je Palmer u Zagrebu, prenela je Hina.

Prema navodima hrvatske agencije, Palmer je naveo da bi se od Beograda očekivalo priznanje i prihvatanje Kosova kao suverene i nezavisne države, dok bi Kosovo moralo priznati Srbiju kao svog suseda.

"Ima prostora da strane ispregovaraju sporazum koji bi bio prihvatljiv za javnost i u jednoj i drugoj zemlji. Želeli bismo videti da strane postignu sporazum, želimo da nam ga donesu i da ga dobro pogledamo. Ako bi bilo ikakvih dilema, mi ćemo to jasno staviti na znanje i na tome raditi sa obe strane, da sporazum uobličimo u nešto što i SAD može da prigrli i potvrdi", rekao je on.

Palmer je rekao da spor Prištine i Beograda predstavlja izvor nestabilnosti u regionu, dok bi normalizacija odnosa i Srbiju i Kosovo približila evropskim integracijama.                                                   

On je podsetio da dve strane prvo moraju da se vrate za pregovarački sto, jer su pregovori blokirani zbog visokih taksi koje je Kosovo uvelo na proizvode iz Srbije i BiH.

"Amerika bi želela da Kosovo ukine te carine kako bi se dijalog ponovo pokrenuo. Čak bi i privremena suspenzija omogućila pokretanje dijaloga. Pozivamo Kosovo da suspenduje te carine i omogući povratak dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je Palmer.

 

EU bez komentara o prištinskoj platformi

Skupština Kosova usvojila Zakon i platformu za dijalog sa Srbijom

Skupština Kosova raspravlja o platformi dijaloga bez većeg dela opozicije

SAD razmatraju povlačenje trupa sa Kosova zbog taksi

Kako roba iz Srbije stiže na Kosovo?

SAD i Nemačka u klinču zbog Kosova

Kosovo obeležava 11 godina nezavisnosti

Priznaje li Kosovo UNMIK?

Indipendent: Albanija – "evropska Kolumbija"

Jedna ili dve Mitrovice?

Duboke kosovske podele oko taksi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button