glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

1od5999 stampa1 1od5 000
strazbur radnici888 Noc-muzeja fudbal2 rukomet11 CRVENAa-ZVEZDA-vs-BUDUCNOST

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ni govora o dijalogu dok ne padnu takse

izvor: agencije foto:                                                                                                           14.04.2019.

zso-kosovo

Nema govora o nastavku dijaloga sa Prištinom dok se ne ukinu takse, a predstojeći sastanak u Berlinu 29. aprila biće izuzetno težak za Srbiju, stav je srpskog državnog rukovodstva.

I predsednik i premijerka, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, u subotu su još jednom naglasili da je to minimum koji Srbija mora da traži od Prištine. Brnabićeva je istakla da nju prevashodno zanima šta evropski zvaničnici imaju da kažu na tu temu i da li je moguće da oni još jednom probaju da na Prištinu naprave pritisak.

Predsednik Vučić ponovio je da se ne plaši nikakvih pritisaka, jer neko radi da bi ostao dan duže na vlasti, a neko da bi ostao upisan u istoriji. Dodao je da od predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel nije doživeo pritiske, ali je podsetio da je ambasador Nemačke nedavno rekao da može da se nastavi dijalog i bez ukidanja taksa.

- To ne može, nismo budale, niti ćemo dozvoliti da nas neko nipodaštava. Ako niste u stanju da poštujete CEFTA, Briselski sporazum, onda o čemu da razgovaramo - poručio je Vučić, podsećajući da je međunarodna zajednica garant i upitao da li će tako da garantuju sutra. - Lepo, takse na početak, i možete da razgovarate. Ali, prvo da se izvinite i da vidimo koliko ste nam dužni za maltretiranje.

Naglasio je da je njegovo da se bori da se sačuva mir i stabilnost, zbog čega ne govori ništa loše o Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju, iako bi svašta rekao, a zbog politike koju vodi prema KiM uživa podršku tamošnjih Srba.

- O čvrstim stavovima neka govore strani pregovarači i Albanci, koji će podići spomenik Vuku Jeremiću za traženje mišljenja Međunarodnog suda pravde, koji im je jedini argument - kazao je predsednik Srbije.

Podsetio je da se nikada u životu nije pozdravio sa Ramušom Haradinajem, kojeg je samo video u Hagu kada je posećivao Vojislava Šešelja, i u Minhenu kada su se mimoilazile delegacije.

Ukazao je da Haradinaj i drugi albanski političari iz Prištine govore isto što i Đilas i Obradović - "kao da prepisuju jedni od drugih".

Ukazao je i da Priština uvodi svojevrstan verbalni delikt, uz pomoć stručnjaka iz EU, kojim bi se zabranilo negiranje da je u Račku počinjen zločin.

- Pokušaće da izjednače holokaust sa stradanjem Albanaca. To ne znači da se podsmevam albanskim žrtvama, jer to nikada ne činim, pošto znam da ih je bilo, ali ono što rade da zabranjuju drugačije mišljenje, a ćute o srpskim žrtvama, nikakvog smisla nema - objasnio je Vučić.

KUKAN: EU NEDOSTAJE LIDERSTVO

Šef delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan kritikovao je EU zbog nedostatka liderstva u vođenju dijaloga Beograda i Prištine.

- Ovakvi pregovori mogu da uspeju samo ako pokažete snažno liderstvo. EU mora da bude čvršća i odlučnija u dijalogu, da bolje predviđa događaje i reaguje na njih - smatra Kukan.

Slovački diplomata kaže da nije optimista u pogledu brzog sporazuma Beograda i Prištine, ocenjujući da nametanje rokova nije od pomoći, ali da se, s druge strane, "ne može pregovarati unedogled". Dodaje i da će mnogo tog zavisiti od ličnosti novog visokog predstavnika u dijalogu.

PATRIJARH U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI

Liturgijom u Pećkoj patrijaršiji koji je služio sa sveštenstvom raško-prizrenske eparhije, dečanskim monasima i sestrinstvom, njegova svetost patrijarh srpski Irinej započeo je u subotu ujutru posetu Kosovu i Metohiji. Patrijarha, koji je u Patrijaršiju stigao u petak po podne, sačekali su episkop raško-prizrenski Teodosije, mati Haritina, igumanija Pećke patrijaršije sa sestrinstvom, kao i dečanski monasi.

Patrijarh će na Kosmetu boraviti četiri dana tokom kojih će posetiti Srbe u povratničkim selima i obići mnogobrojne svetinje na KiM.

novosti.rs

 

Beograd 'odlučuje' o izborima na severu Kosova

Tači : U zemljama EU nema hrabrosti i jedinstva za odluke o Kosovu

„Blesak zapadnog Balkana” priprema za sever Kosova/Nemačka upozorava da se ne putuje na sever KiM

Koha ditore: Vlasti u Prištini sukobljavaju zemlju sa Zapadom

Figaro: Koga je briga za kosovske Srbe

Hejl pozvao na ukidanje taksi, prekid provokacija i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

EU bez komentara o prištinskoj platformi

Skupština Kosova usvojila Zakon i platformu za dijalog sa Srbijom

Skupština Kosova raspravlja o platformi dijaloga bez većeg dela opozicije

SAD razmatraju povlačenje trupa sa Kosova zbog taksi

Kako roba iz Srbije stiže na Kosovo?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button