glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sns55 bregzit bih-sluzbe hr
VW2 naled boris3 cern festival igre tadic444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Figaro: Koga je briga za kosovske Srbe

izvor: agencije foto:                                                                                                           26.03.2019.

Figaro

Dvadeset godina od NATO intervencije na tadašnju SRJ i 11 godina od jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, kojom upravljaju bivši pripadnici OVK, Kosovo nije postalo država onakvom kakvom su je zamišljali oni koji su pohitali da je priznaju poput Pariza, Berlina i Vašingtona, piše francuski magazin "Figaro".  

Zamenik direktora tog magazina, Žan-Kristof Buison, ukazuje da to potvrđuje i nedavni izveštaj američkog ministarstva spoljnih poslova, koje je inače retko izražavalo svoje sumnje što se tiče principijelne agresivnosti kosovske vlade, a koje je upravo objavilo prosvetljujući izveštaj od više desetina strana o trenutnoj lokalnoj situaciji i konstatuje nasilja, krađe, štete nanesene imovini i opstrukciju sudskih postupaka.

U pomenutom izveštaju se konstatuju, piše Buison, i "institucionalne diskriminacije koje se tiču zaposlenja, socijalnih službi", pa čak i "slobode kretanja, prava življenja u svom domu", zastrašivanja kako bi im zabranili da upražnjavaju hrišćansku veru.

Buison ističe da je takva danas svakodnevica 100.000–120.000 članova srpske manjine (pet odsto populacije) koja živi na Kosovu.

Ukazuje i da u nekim selima, okruženim bodljikavom žicom da bi se odbranili od albanske agresije, ima ponekad samo jedno dete. Prinuđeno da odrasta samo, bez prijatelja, bez škole.

Sve se to, ističe, događa usred Evrope, u zemlji koja se geografski nalazi između Mađarske i Grčke, te pita: "Kako možemo da tolerišemo da se blizu nas događa nešto što liči na aparthejd."

"Čak, defakto, i na etničko čišćenje: hiljade srpskih izbeglica koje su pobegle sa Kosova 1999. i 2004. godine tokom užasnih pogroma sprečeni su da se vrate u svoja ognjišta", navodi zamenik direktora magazinaFigaro.

Kao još gore od toga, Buison ukazuje na to da su SPC i humanitarne organizacije koje dolaze da pomognu poslednjim Srbima koji žive na ovoj njima svetoj zemlji redovno podvrgnuti kontrolama ili pak pokušavaju da ih obeshrabre ili čak zabrane njihove aktivnosti.

Buison podseća da je u septembru prošle godine, predsedniku udruženja "Solidarnost za Kosovo", Francuzu Arnou Gujonu, zabranjeno da boravi na Kosovu gde deluje već više od 15 godina.

"Jedan među mnogim skandalima u zemlji koja je rođena da iskoreni nepravdu i kojoj je jedna nepravda zamenjena drugom. Uz grešni blagoslov Zapada", konstatuje Buison.

"Vojna intervencija bez dozvole UN"

Inače, autor u opširnom tekstu podseća na događaje od tog 24. marta 1999, kada su, na čelu koalicije više zemalja NATO-a, Sjedinjene Američke Države počele da bombarduju srpsku teritoriju.

Buison ističe da je tada počela vojna intervencija bez dozvole UN, van okvira definisanog međunarodnim pravom koji garantuje suverenitet nacija, ali koju su opravdali "pravom humanitarne ingerencije".

Zvanično se radilo o spasavanju civilnog stanovništva koje je bežalo sa teritorije Kosova, gde je vojska Jugoslavije sprovodila veliku operaciju uspostavljanja reda i mira kojima su lokalni albanski secesionisti bili pretnja.

Uprkos članu 35 Ustava pete Republike koji obavezuje vladu da traži saglasnost od parlamenta kada želi da angažuje svoje vojne trupe u nekom sukobu, Francuska je ipak učestvovala u operaciji "Saveznička sila", piše Buison i dodaje da je intervencija trajala 78 dana.

Podseća i da je 2008, Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

Pariz, Berlin i Vašington pohitali su, kaže, da priznaju tu nezavisnost, za razliku od Moskve, Pekinga i nekih zemalja Evropske unije kao što su Španija ili Grčka.

Smatralo se, ističe, da je novonastala država, kojom su upravljali bivši šefovi OVK, odjednom bila sposobna da sama upravlja svojim stanovništvom od dva miliona građana i da im garantuje sigurnost, blagostanje i slobodu.

"Da li je i dalje tako u 2019. godini? Nije", zaključio je Buison.

 

 

Hejl pozvao na ukidanje taksi, prekid provokacija i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

EU bez komentara o prištinskoj platformi

Skupština Kosova usvojila Zakon i platformu za dijalog sa Srbijom

Skupština Kosova raspravlja o platformi dijaloga bez većeg dela opozicije

SAD razmatraju povlačenje trupa sa Kosova zbog taksi

Kako roba iz Srbije stiže na Kosovo?

SAD i Nemačka u klinču zbog Kosova

Kosovo obeležava 11 godina nezavisnosti

Priznaje li Kosovo UNMIK?

Indipendent: Albanija – "evropska Kolumbija"

Jedna ili dve Mitrovice?

Duboke kosovske podele oko taksi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button