glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skupstina kosova 2 migranti44444 eu izbori
ncr av-vladike stari beldoks11 janketic djokovic444444444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Političko prepucavanje radi podizanja rejtinga

izvor: agencije  foto:                                                                                              17.05.2019.

Komsic-Dodik 

Sarajevo– Vrhunac višednevnog negodovanja iz Sarajeva zbog izjava predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika na obeležavanju Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske (VRS), jeste krivična prijava koju je protiv Dodika Tužilaštvu BiH pre tri dana podneo drugi član Predsedništva Željko Komšić.

Samo dan kasnije iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da je „prijava stigla” i da je „formiran predmet”, te da će „biti izvršene provere”.

Ocena stručne javnosti u Republici Srpskoj je da će prijava protiv Dodika, kao jedna od onih „putem kojih se vodi dnevna politika u BiH”, biti zasigurno odbačena, jer „nešto što neko voli ili želi ne može predstavljati krivično delo”.

Na centralnoj svečanosti obeležavanja Dana Trećeg pešadijskog (RS) puka, održanoj 12. maja u banjalučkoj Kasarni „Kozara”, Dodik je rekao, između ostalog, da je „odluka o ukidanju VRS bila greška”, te da su „pod pritiskom međunarodnog faktora formirane Oružane snage BiH”. Tom prilikom on je najavio da će od komande Trećeg pešadijskog (RS) puka „zatražiti da na sledećem obeležavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme Vojske RS”h, jer je to, kako je kazao, „njihov dan”.

Razlog zbog koga Komšić traži da Dodik bude pravno sankcionisan jesu njegove izjave koje, prema Komšićevim ubeđenjima, „imaju elemente podsticanja na pobunu u Oružanim snagama BiH”.

Odgovarajući na Komšićevu reakciju i histeriju koja je nastala u Sarajevu zbog uniforme Vojske Republike Srpske, kao dela njene tradicije, Dodik je poručio kako te reakcije pokazuju da su „neki Srbima namenili određenu ulogu u BiH”, pa ako „neće da igraju kako oni sviraju nastaje problem”.

Banjalučki advokat Miljkan Pucar smatra da prijave, poput ove Komšićeve, nanose veliku štetu građanima i „podižu rejting” pojedincima koji umišljaju da su „nešto učinili”. On ne očekuje da će prijava biti prihvaćena.

Za izraženo mišljenje ili izgovorenu reč ne može se odgovarati. Morate činiti neka dela da bi nešto bilo protivustavno. A to što kažete da biste voleli ili želeli da nešto bude, to ne može predstavljati krivično delo. I zato mislim da će Komšićeva prijava pasti”, naveo je Pucar za „Politiku”.

 

 

Migranti na političkom putu

Bosansko zatvaranje očiju pred povratnicima iz Sirije

Stare lekcije za BiH na berlinskom samitu?

Parlament BiH na službenom putu

Dudaković pred sudom zbog ubistva 300 Srba

Ukida li nova tužba Strazburu diskriminaciju u BiH?

Vučić: Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u regionu

Za zločine nad Srbima samo 14 meseci zatvora

Istražuju se navodi o uplitanju hrvatskih obavještajnih službi u BiH

Krši li Centralna izborna komisija ustav Federacije BiH?

Špijunska afera Zagreba ili političko podmetanje iz Sarajeva

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button