glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

1od5 66 bregzit bih-sluzbe hr
Figaro av000 eu5 cern bsk tadic444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Koha ditore: Vlasti u Prištini sukobljavaju zemlju sa Zapadom

izvor: agencije foto:                                                                                                           31.03.2019.

eu888

Diplomatski predstavnici zemalja, strateških partnera Kosova, pojačali su ovih dana kritiku prištinske vlasti zbog zloupotrebe ovlašćenja na Kosovu, a sve u vreme kada ta vlast počinje da se oglušuje o njihove savete, piše Koha ditore i dodaje da od toga, prema prvim znacima, korist počela da ima Srbija.

"Premijer Ramuš Haradinaj nastavlja da ignoriše zahtev SAD i glavnih država EU da suspenduje taksu od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije, bez čega zvanični Beograd odbija da se vrati dijalogu koji ima za cilj postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa", piše dnevnik.

Evropski komesar za proširenje Johans Han u petak u Beogradu izjavio je da zaostajanje u dijalogu Kosova i Srbije ne treba da bude razlog za kašnjenje procesa evropske integracije Srbije.

Han je takodje istakao da se čine napori na otvaranju još jednog poglavlja u pregovorima za učlanjenje Srbije u EU.

Kosovo sa druge strane još nije ni formalno otvorilo proces i još se nije kandidovalo za člana EU. Jedini sporazum koji Kosovo ima sa Evropskom unijom je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Istovremeno su ambasadori zapadnoevropskih zemalja akreditovani na Kosovu počeli javno da iznose kritike na ponašanje vlasti na Kosovu.

Tokom puštanja u rad vodovoda u nekim od sela u opštini Srbica, što je bila donacija Vlade Švajcarske, ambasador te zemlje Lebet oštro je kritikovao kosovske političare ističući da plaćaju lažne veterane, dok drugi ulažu u projekte koji su od suštinske važnosti za gradjane.

On je rekao i da je broj zaposlenih u javnim službama tri puta veći u odnosu na zemlje regiona.

Ambasador Lebet je rekao da nije normalno za njegovu Vladu da ona finansira takve projekte, jer, prema njegovim rečima, Kosovo ima novac i ne treba da ga zloupotrebljava.

Njegova izjava je naišla na podršku ambasadora zemalja velike petorke akreditovanih u Prištini, koji su ocenili da je ambasador Švajcarske na Kosovu Jean-Hubert Lebet pre nekoliko dana u Srbici rekao ono što svi misle.

 

 

Figaro: Koga je briga za kosovske Srbe

Hejl pozvao na ukidanje taksi, prekid provokacija i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

EU bez komentara o prištinskoj platformi

Skupština Kosova usvojila Zakon i platformu za dijalog sa Srbijom

Skupština Kosova raspravlja o platformi dijaloga bez većeg dela opozicije

SAD razmatraju povlačenje trupa sa Kosova zbog taksi

Kako roba iz Srbije stiže na Kosovo?

SAD i Nemačka u klinču zbog Kosova

Kosovo obeležava 11 godina nezavisnosti

Priznaje li Kosovo UNMIK?

Indipendent: Albanija – "evropska Kolumbija"

Jedna ili dve Mitrovice?

Duboke kosovske podele oko taksi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button