glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av555555 rosu eu444
Evropska komisija djilas3 marko-djuric zegarac dejan-tomasevic aba22

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić o Kosovu: Biramo između slatke laži i gorke istine    

izvor: agencije  foto:                                                                            28.05.2019.

av222222 

Nakon sedam godina pregovora sa Prištinom mogu da vam kažem da nismo izgubili ništa od onoga što je već bilo izgubljeno i nismo trgovali ni sa čim što odavno neko nije prodao, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Narodnoj skupštini, gde je u ponedeljak pred poslanicima podneo izveštaj o Kosovu.

"Dobili smo mir i veću sigurnost za Srbe na Kosovu i najvažnije – mogućnost da nastavimo da se borimo", rekao je Vučić u govoru koji je trajao blizu dva i po sata.

Nakon njegovog obraćanja, usledila je parlamentarna rasprava na kojoj su govorili šefovi poslaničkih grupa, a zasedanje se nastavlja u utorak.

Dok sam predsednik Srbije, daću sve od sebe da – ukoliko Priština ukine takse – pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje sa Prištinom, rekao je Vućić.

Moguće je da do kompromisa ne dođemo uopšte, u narednih pet ili deset godina, i to bi imalo katastrofalne posledice i po Albance i po Srbe, dodao je.

"Dogovor i kompromis nisu poraz, nego pobeda", izjavio je prvi čovek države.

Prema njegovim rečima, postoje dve mogućnosti u vezi s Kosovom – normalizacija odnosa Srba i Albanaca i zamrznuti konflikt, za koji je rekao da ne znači ništa i da Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku i napadnu Srbe.

"Pitanje je trenutka kada će Albanci da napadnu Srbe. Pitanje je dana i meseca jer oni to ne mogu više da podnesu", rekao je Vučić.

Mi pokušavamo da vratimo Srbiju u život i u razgovore. Da očuvamo mir i političku stabilnost“, rekao je Vučić.

Svaki kompromis će ići na referendum, Srbija će braniti Srbe na Kosovu

Srbija će čekati da vidi hoće li Evropa i SAD uspeti da ubedi Prištinu da ukinu takse na robu iz Srbije, bez čega, kako je dodao neće biti nastavka pregovora sa Kosovom.

Ukoliko ukinu takse, kroz razgovor ćemo pokušati da pronađemo kompromisno rešenje. Ukoliko ga bude, a skeptik sam po tom pitanju, doći ćemo i pred parlament i pred narod da se o tome izjasne“, kazao je Vučić.

On je dodao da Srbija neće dozvoliti pogrom svog naroda sa Kosova, ukoliko Albanci odluče da napadnu Srbe.

Ma koliko to bilo teško, jer se na Kosovu nalazi NATO, mi progon i pogrom srpskog naroda nećemo dozvoliti. O tome smo upoznali najviše međunarodne predstavnike, a o tome je i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović upoznao i komandanta NATO“, istakao je Vučić.

Briselski dijalog u interesu i Srba i Albanaca

On je kazao da je zvanični Beograd u razgovorima sa Prištinom učestvovao jer „smo za za samo osam godina vlasti Slobodana Miloševića (nekadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije, prim RSE) došli smo do toga da smo imali sukob na Kosovu i gubitak suvereniteta na Kosovu“.

Dodao je da je tokom osam godina vlasti Demokratske opozicije Srbije proglašena nezavisnost Kosova.

Morate da pregovarate ne zato što volite, nego zato što želite da dobijete vreme za Srbiju“g, rekao je Vučić.

Dijalog Beograda i Prištine je radio za interese i srpske i albanske strane, kazao je Vučić.

U periodu dijaloga uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Tokom trajanja dijaloga nije bilo žrtava međunacionalnih sukoba niti ubistava, ako izuzmemo ubistvo Olivera Ivanović (jednog od lidera kosovskih Srba, prim. RSE). U periodu trajanja dijaloga, nije bilo intenzivnijih bezbednosnih kriza, u njih smo upadali kad je dijalog prestajao“g, kaže Vučić.

Vučić je ocenio da su danas su i Srbi i Albanci u pat poziciji.

Oni očekuju da je nezavisnost gotova stvar i mi koji tražimo da ne budemo poniženi, da dobijemo ono što nam pripada i da zaštitimo svoj narod na Kosovu."

Pobrojao je nedavne poteze Prištine - uvođenje taksi od 100 posto na robu iz Srbije novembra 2018. godine, formiranje vojske Kosova, neispunjavanje obaveza u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO), usvajanje statuta Trepče, rezolucija o genocidu Srbije...

Tvrdi da Priština po "fingiranim optužnicama hapsi Srbe" za ratne zločine... Govoreći o ujedinjavanju Južne i Severne Mitrovice, kaže da su tražili razgraničenje u Suvom Dolu i da je Priština odbila.

Konstatuje da je na osnovu svega toga jasno da Priština ne želi dijalog.

Ponovio je da se Beograd neće vratiti za pregovarački sto sve dok Priština ne ukine takse na robu iz Srbije koju su kosovske vlasti uvele novembra 2018. godine.

Prema podacima koje je izneo šef države, od 2014. do 2018. godine evidentirano je 465 etnički motivisanih napada, što, kako je rekao, nije malo, ali je u periodu pre toga taj broj bio znatno veći.

'Moj posao je da kažem istinu'

Vučić je rekao da je vreme da se napravi izbor između "slatke laži i gorke istine".

"Moj posao kao predsednika države je da ljudima saopštim istinu, ma koliko ona neprijatna bila. Ali, nemojte misliti da se neću boriti za naš narod na Kosovu i Metohiji", izjavio je predsednik Srbije.

On je postavio pitanje - "da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo s istinom?"

Vučić je dodao da svi treba da se pitaju da li Srbija može da računa na međunarodnu pravdu po pitanju Kosova, kada je upravo protivpravno bombardovana zbog Kosova 1999. godine, kao i da li ima pravo da pravi neprijateljstvo sa onima od kojih zavisi budućnost Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbi imaju negativan , a Albanci pozitivan prirodni priraštaj.

Godine 2100. biće nas dvostruko manje nego Albanaca na Zapadnom Balkanu“, rekao je Vučić.

Vučić je izneo istorijske podatke, kroz koje je ilustovao i analizirao odnos Srba i Albanaca. Potom je dao hronologiju pregovaračkog procesa sa Prištinom.

 Bez dokaza o slučaju Bitići

Vučić je govorio i o slučaju braće Bitići, navodeći da hapšenja jer nema ni dokaza o tome ko je počinio ubistvo.

"Ljudi su ubijeni, zločin je počinjen, ali kad tražite dokaze od nekoga, kažu što ne uhapsite Gurija, a mi onda kažemo dajte nam dokaze, a onda dokaza nema", rekao je Vučić.

"Da hapsimo zato što pišu novine i zato što pišu nečiji advokati, Srbija je isuviše ozbiljna država da bi se tako odnosila", rekao je Vučić.

Trojica braće Bitići koji su bili državljani SAD albanskog porekla, i pripadnici nekadašnje Oslobodilačke Vojske Kosova, uhapšeni su zbog nelegalnog boravka na teritoriji Srbije posle bombardovanja 1999. godine, a potom i ubijeni. Počinioci nikada nisu otkriveni, a njihova tela su otkrivena u masovnoj grobnici u Petrovom Selu na istoku Srbije.

 Prisutno 156 od 250 poslanika

Sednici u ponedeljak prisustvovalo je 156 narodnih poslanika, kao i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri, te direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić. Zasedanju, međutim, ne prisustvuje deo opozicije koji i dalje bojkotuje rad parlamenta. Za njih je sednica o Kosovu samo "još jedna prevara" aktuelne vlasti i "fingiranje dijaloga".

Osim poslanika vladajuće većine iz Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Jedinstvene Srbije (JS), Pokreta socijalista (PS), Socijaldemokratske partija Srbije, Partije ujedinjenjih penzionera, Savez vojvođanskih Mađara, Stranke pomirenja i pravde i Narodne seljačke stranke prisustvuje i deo opozicije.

Na sednici su poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), Liberalno demokratske partije (LDP), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Stranke moderne Srbije (SMS).

Prisustvovao je i Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, i samostalni poslanik Miladin Ševarlić koji je došao u narodnoj nošnji.

Na sednicu su došli i poslanici Zelene stranke Goran Čabradi i Aleksandra Čabraja, poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i poslanik Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović.

Skupština je usvojila predlog Srpske napredne stranke da se produži vreme za raspravu, pa će vreme poslaničkih grupa za izlaganje trajati deset časova.

Martinović: Narod zna šta je moguće, a šta ne

Šef poslaničke grupe vladajuće SNS Aleksandar Martinović se na sednici o Kosovu osvrnuo na deo opozicije i naveo da "nigde u Sporazumu sa narodom Dragana Đilasa" nema Kosova i Metohije.

Mi, Srbi, nemamo pravo ni na kakav avanturizam, rekao je. Nije vreme da se lupamo u junačke grudi, jer nemamo više naroda za bacanje i dece za stradanje a i oni koji bi da ratuju, oni bi da sede po beogradskim kafićima, a tuđu decu da šalju u rat, rekao je Martinović.

Zna naš narod šta je moguće, a šta nemoguće, šta je racionalno rešenje, rekao je Martinović i poručio Vučiću.

"Narod razume da ste vi predsednik Republike koji vodi računa o interesima, samo hrabro napred", zaključio je Martinović na sednici.

Milićević: Kad nas nema za stolom, odluke se donose bez nas

Đorđe Milićević, poslanik Socijalističke partije Srbije, koja je u koaliciji sa naprednjacima, kaže da treba nastaviti kao do sada i da Vučić ima punu podršku poslaničke grupe socijalista, jer smatraju da na najbolji način štiti interese Srbije i Srba sa Kosova.

Treba nam što širi stepen konsenzusa i jedinstva, jer je Srbija jaka kad je jedinstvena, rekao je. Dijalog nema altrenativu, ali treba ukinuti takse, dodao je Milićević.

Kad nas nema za stolom, onda se odluke donose bez nas, istakao je on.

Jovanović Vučiću: Ne idite putem kojim su išli prethodni predsednici

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije, rekao je tokom rasprave koja je usledila nakon Vučićevog govora da to što je Srbija uradila na Kosovu, ono što je prethodno uradila Srbima u Hrvatskoj i Bosni, a danas to radimo nama samima.

Voleo bih da u Crkvi možete da nađete nešto što bi vam pomoglo da ulijete mir u ovaj narod, ali toga nema tamo. Voleo bih da možete da ih nađete u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Nažalost, morate sami to da uradite“g, rekao je Jovanović.

Ne idite putem kojim su pre vas išli svi predsednici Srbije, poručio je Jovanović Vučiću.

Niko od njih nije imao snage da uradi ono što niko pre njih u svetu nije uradio. Ono što moramo da uradimo, moramo da uradimo zbog nas“, rekao je Jovanović.

Nama je potreban mir sa Albancima, ali i mir sa nama samima, dodao je predsednik LDP-a.

Incident ispred Skupštine uoči početka sednice

Ispred Skupštine Srbije je, pre početka sednice, došlo do incidenta kada je vozilo sa predsednikom ekstremno desničarske Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem izguralo poslanike Dveri koji su ispred parlamenta došli da sačekaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Šešeljev vozač je bejzbol palicom udario člana Predsedništva Dveri Jugoslava Kiprijanovića.

Kako prenosi reporter Bete, Šešeljev automobil je "izgurao" poslanike Dveri i njihov transparent na kojem je pisalo "Danas izdaja - sutra robija", a nakon što se automobil zaustavio Šešelj je izašao i vređao lidera Dveri Boška Obradovića, a od svog vozača je tražio da ih zgazi automobilom.

Čovek koji je išao sa Šešeljem gurao je poslanike Dveri, a malo je nedostajalo da dodje i do incidenta sa obezbeđenjem parlamenta koji su pokušali da smire situaciju.

Ubrzo su ispred skupštine izašli i poslanici SRS koji su zvali poslanike Dveri na obračun a tu se pojavio i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić koji je, takođe, vređao opozicione poslanike koji su čekali Vučića.

Nakon što je Vučić stigao u parlament, poslanici Dveri su mu vikali "izdaja, izdaja", dok su poslanice Srpske napredne stranke napravile živi zid između njega i opozicije.

Da bi se vratili u skupštinsku salu, opozicioni poslanici koji od februara bojkotuju rad parlamenta tražili su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavi pisani izveštaj i platformu za dalje pregovore po pitanju Kosova. Ističu i da o Kosovu sedam godina nije bilo ni dijaloga, ni sednice Skupštine, ali ni usvojene pregovaračke platforme.

Izveštaj o Kosovu Skupštini je 23. maja dostavila kosovska kancelarija Vlade Srbije. Izveštaj ima 101 stranu, od čega su u prilogu na 82 strane navedeni "najznačajniji rezultati" Kancelarije od maja 2014. godine do maja 2019. godine.

"Pregovarački proces i primena dijaloga u osnovi nisu u interesu Prištine i upravo zato ona trenutno nastoji da ih u potpunosti uruši", navodi se u izveštaju Kancelarije.

U izveštaju je, između ostalog, ocenjeno da je Srbija odabirom mirnog principa za aktivno i posvećeno angažovanje u pregovorima sa Prištinom napravila "svojevrsno strateško iznenađenje".

Deo opozicije ocenjuje da je izveštaj "sraman", da nije podnet plan za budućnost niti ciljevi delovanja, već je samo navedeno u šta je Vlada Srbije ulagala novac, a da je što se tiče pregovora sa Prištinom samo hronološki pobrojano ono što je javnosti već poznato.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 24. maja, nakon sastanka sa predstavnicima kosovskih Srba, odluku dela opozicije da bojkotuje skupštinsku sednicu nazvao “gbezobrazlukom”h.

Govoreći šahovskim terminima, Vučić je objašnjavao zbog čega ne može da iznese detalje o narednim koracima Beograda u okviru dijaloga sa Kosovom, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije:

"Nije to pitanje naše odluke, to je pitanje teških razgovora. Kako možemo da vam iznesemo šta je to što pokušavamo da uradimo? Da damo našim protivnicima na tacni 'e, ovo nam je sledeći potez', da im kažemo 'imamo damu i topa manje, ali da znaš napašćemo ti kraljevo krilo sa svih strana'".

Uoči skupštinske sednice, opoziciona Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa je 25.maja predstavila predlog Deklaracije o pomirenju srpskog i albanskog naroda koji predviđa rešavanje životnih problema ljudi, dok se statusno pitanje ostavlja po strani jer ga u ovom trenutku nije moguće rešiti zbog sasvim suprotnih pozicija.

Na predlog deklaracije reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić nazvavši ga "predlogom deklaracije o pomirenju tajkuna i terorista".

Stranka slobode i pravde zatim je saopštila da vlast u Srbiji koristi kosovske Srbe isključivo u dnevnopolitičke svrhe i da je dokaz za to, kako se navodi, "histerična reakcija" direktora Kancelarije za Kosovo.

Opozicionari u skupštinskom holu

Poslanici dela opozicije u Skupštini Srbije kako su i najavili, danas su se, nekoliko sati pre zakazanog obraćanja predsednika države narodnim poslanicima, obratili javnosti sa konferencije za novinare u holu skupštinskog zdanja.

Navodeći da je zakazivanje sednice o Kosovu u ovom trenutku "zloupotreba najvažnijeg državnog i nacionalnog pitanja", predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da danas u parlamentu treba da se desi "seljenje 'Zadruge' sa Pinka u skupštinu".

"Ne pada nam na pamet da od skupštine pravimo rijaliti šou. Neko ko se pravio lud ili možda i nije, sada se dosetio da dodje u skupštinu kada opozicija bojkotuje sednice", kazao je Obradović.

Po njegovim rečima, jedini pisani trag šta se prethodnih godina dešavalo u pregovorima Beograda i Prištine je izveštaj kosovske Kancelarije Vlade Srbije.

"Sada će Aleksandar Vučić kao predsednik države da obrazlaže izveštaj direktora jedne kancelarije Vlade Srbije. To je konačan dokaz da je zloupotrebio i uzurpirao sve državne institucije, to govori o bolesti sistema", rekao je lider Dveri.

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić ocenila je da današnja sednica parlamenta ima farsični karakter iako je kako je navela, Kosovo najvažnije državno pitanje u Srbiji.

"Opozicija sedam godina traži sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji. U januaru 2013. godine u skupštini je usvojena platforma tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji koja je pogažena već u aprilu, potpisivanjem Briselskog sporazuma. Od tada u plenumu Skupštine Srbije vlada muk", rekla je Rašković Ivić.

Po njenim rečima, današnja sednica je "mamilica" da se opozicija vrati u parlament kako bi se građanima Srbije pokazalo da "sve štima".

"Tražili smo izveštaj o pregovorima koje je Vučić vodio kao premijer i kao predsednik države, umesto toga smo dobili smešan izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa fotografijama krava, ovaca, obnovljenih kuća i sa samo pet ili šest strana teksta o pregovorima u Briselu. Ovo je velika psiho-drama u kojoj 250 poslanika treba da pomogne Vučiću da se on i dalje pravi blesav što se tiče Kosova i Metohije, ali mi u tome ne želimo da učestvujemo", kazala je potpredsednica Narodne stranke.

Govoreći u ime samostalnih poslanika, Marinika Tepić je kazala da ta poslanička grupa neće učestvovati u zasedanju jer predsednik Srbije, po njenim rečima, pokušati da "preusmeri debakl koji je doživela njegova politika prema Kosovu i Metohiji, na okrivljavanje opozicije i naroda".

"Držimo se obećanja građanima da ćemo i dalje aktivno bojkotovati sednice skupštine jer današnja tema predstavlja mamac da se predstavnici prave opozicije uvuku u plenumsko zasedanje. Ovo nije plan za dalju budućnost Kosova i Metohije već izveštaj u kome nismo našli ključne odgovore koje smo čekali sedam godina, koliko nema rasprave u skupštini na tu temu", kazala je Tepić.

Navodeći da se Vučić pokazao "potpuno nesposobnim" za rešavanje pitanja Kosova, ona je ocenila da je Srbija danas "sedam godina dalje nego ranije od bilo kakvog rešenja za Kosovo" i da ljudi poput Vučića, "ne mogu da dovedu ni do kakvog dogovora".

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je da je tema Kosova "važna za sve", ali da se na korak bojkota opozicija nije odlučila birajući teme, već tražeći uslove za uspostavljanje slobode, demokratije i fer izbora.

"Puno je argumenata zbog čega ne treba učestvovati, a jedan od njih je da je predsednik Srbije učestvovao u kampanji, a da građanima nikada nije predstavio platformu za pregovore o Kosovu. U skupšini smo slušali premijerku koja je podnosila ekspoze u kome nije bilo ni traga o uspostavljanju politike o Kosovu i ni reči o razgraničenju koju sada Vučić pominje", rekao je Ćirić.

On je kazao i da bez predstavljanja politike za Kosovo, nije bilo moguće da ta politika dobije podršku i dodao da će predsednik na sednici "napadati opoziciju, a ne predstavljati rešenja".

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić kazao je da je vlast na više načina pokušala da vrati poslanike opozicije u klupe, od "demagoške rasprave" o izmenama Krivičnog zakona do današnje sednice, a sve kako bi ih "odvratila od neučestvovanja dok se stvari ne promene".

"Način na koji je sednica o Kosovu sazvana najbolje govori da nije bilo nikakvih promena. Sednica je trebalo da počne u 10 časova, a pomerene je na 16 časova kako bi predsednik mogao da održi višesatni govor u 'prajmtajmu', a ne ranije kada većina ljudi nešto radi i ne može da ga sluša", rekao je Đurišić.

 

 

Vučić: Akcija na severu Kosova pokrenuta da zaplaši Srbe, vojska spremna da zaštiti narod

Djilas: Proces pada Vučićevog režima je krenuo i niko ga ne može zaustaviti

Vučić iznosi planove za KiM

Profesor američkog Univerziteta „Džons Hopkins” o „novoj zapadnoj strategiji” za Kosovo

Usvojene izmene Krivičnog zakonika doživotni zatvor za silovatelje i ubice dece i trudnica

Zašto Balkan više nije na vrhu prioriteta EU?

Analitičar EP: Kretanje Srbije ka autoritarizmu moglo bi da postane glavna prepreka na putu ka EU

EU pomaže u boljoj kontroli državne pomoći u Srbiji

Doneta odluka o ujedinjenju demokrata

Svečano otvoren južni krak Koridora 10, govorili Zaev, Dodik, Fabrici…

Trifunović: Protesti Jedan od pet miliona loše vodjeni

Vučić: Od vladika na Saboru nisam tražio ni milost ni podršku

Vučić i general Hodžis razgovarali o NATO, Kosovu, regionu

Patrijarh Irinej: Ocena Sabora je da se Vučić junački bori

Berlin i Pariz nisu zamena za Briselski dijalog

Šta piše u Strategiji Francuske za Zapadni Balkan

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button