glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep_ eu7 eu444
Evropska komisija djilas3 marko-djuric zegarac dejan-tomasevic aba22

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić: Akcija na severu Kosova pokrenuta da zaplaši Srbe, vojska spremna da zaštiti narod    

izvor: agencije  foto:                                                                            28.05.2019.

av555555 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u jutrošnjoj akciji kosovske specijalne policije na severu Kosova uhapšene ukupno 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti, i dodao da smisao akcije nije bila borba protiv kriminala već želja da se zaplaši srpski narod i da se tamošnje stanovništvo kriminalizuje.

U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije, Vučić je ponovio da će Vojska Srbije zaštiti narod ako dodje do ugrožavanja njihove bezbednosti i da je kao vrhovni komandant već naredio podizanje borbene gotovosti svih jedinica.

"Želim da imate poverenja u mene kao predsednika Republike, garantujem vam da ćemo svaku vrstu naredjenja koje budem izdao mnogo puta promisliti, ali ako dodje do eskalacije sukoba i daljih napada na srpski narod i živalj, sve što mogu da vam kažem je: Srbija će pobediti", rekao je on.

On je ocenio da je namerno izabrano da se hapšenja obave u svim severnim opštinama zbog čega je srpski narod na severu Kosova uznemireniji nego ikada.

Vučić je rekao da je stupio u kontakt s predstavnicima Evropske unije i briselskom administracijom, odnosno posrednicima u dijalogu, i da ih je obavestio u svemu što se dešava, ali da su mu oni rekli da je reč o akciji protiv kriminala.

Vučić je kazao medjutim da je prema podacima kosovske policijske službe na severu Kosova najniži nivo kriminala te da je borba protiv kriminala samo izgovor za zastrašivanje Srba.

On je naveo da je bilo pokušaja madjarskih trupa Kfora da se pokrenu, ali ih je komandant NATO sprečio u tome i naveo da se oni ne mešaju u borbu protiv korupcije i kriminala.

Prema Vučićevim rečima, akcija je pokrenuta jutros nešto pre 6 časova i da je kosovska policija ušla sa ukupno 73 vozila na sever, dok još oko 50 čeka u južnom delu Mitrovice a oko 15 u Srbici.

"Potvrdjeno je hapšenje 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriji tri opštine Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok. Najviše je reč o pripadnicima kosovske policije, kao što smo i rekli pre 15 dana kada smo alarmirali javnost", rekao je on.

Vučić je rekao da Srbi nisu pružali nikakav oružani otpor, ali da su Albanci pucali bojevom municijom preko glava Srba koji su protestovali.

"Za sada nema poginulih. A u Kosovskoj Mitrovici su i pucali na ljude kada su ih Srbi mladići gadjali kamenjem", rekao je on.

On je kazao i da je predsednik Kosova Hašim Tači juče pozvao Albaniju na ujedinjenje, i da to "znači da oni hoće albansku granicu prema Srbiji na Kopaoniku".

"Granica može za nekoliko dana da nam se pojavi na Kopaoniku zahvaljujući Srbima koji su pomagali, ali ja mogu da vam kažem: Neće biti velikoalbanske granice na Kopaoniku", rekao je Vučić.

 

 

Djilas: Proces pada Vučićevog režima je krenuo i niko ga ne može zaustaviti

Vučić iznosi planove za KiM

Profesor američkog Univerziteta „Džons Hopkins” o „novoj zapadnoj strategiji” za Kosovo

Usvojene izmene Krivičnog zakonika doživotni zatvor za silovatelje i ubice dece i trudnica

Zašto Balkan više nije na vrhu prioriteta EU?

Analitičar EP: Kretanje Srbije ka autoritarizmu moglo bi da postane glavna prepreka na putu ka EU

EU pomaže u boljoj kontroli državne pomoći u Srbiji

Doneta odluka o ujedinjenju demokrata

Svečano otvoren južni krak Koridora 10, govorili Zaev, Dodik, Fabrici…

Trifunović: Protesti Jedan od pet miliona loše vodjeni

Vučić: Od vladika na Saboru nisam tražio ni milost ni podršku

Vučić i general Hodžis razgovarali o NATO, Kosovu, regionu

Patrijarh Irinej: Ocena Sabora je da se Vučić junački bori

Berlin i Pariz nisu zamena za Briselski dijalog

Šta piše u Strategiji Francuske za Zapadni Balkan

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button