glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av666 protest5 radojicic
Zeljko-Karan erdogan3 bogdan8 telefon7 djokovic000000000 sale8888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Faktor Plus: SNS na 55 odsto glasova, cenzus prelazi još samo SPS                

izvor: agencije  foto:                                                                               08.06.2018.

bg 

Kada bi parlamentarni izbori bili održani u nedelju, Srpska napredna stranka (SNS) bi osvojila 55,3 odsto glasova, a cenzus bi prešla još samo Socijalistička partija Srbije sa 9,4 odsto podrške, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje javnog mnjenja agencije Faktor plus.

Demokratska stranka osvojila bi 3,6 odsto, Narodna stranka 3,5, Partija ujedinjenih penzionera Srbije 3,3 a Dveri tri odsto glasova.

Slede Srpska radikalna stranka sa 2,7 odsto glasova, Socijaldemokratska partija Srbije sa 2,5, Srpska narodna partija sa 1,7 odsto, Pokret slobodnih gradjana 1,6 odsto i Demokratska stranka Srbije sa 1,3 odsto podrške.

Oko 45 odsto gradjana bi izašlo na izbore da se održavaju u nedelju, 34 odsto ne bi dok 21 odsto ispitanih nema stav.

Komentarišući rezultate, direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić ocenio je da SNS kao izrazito liderska stranka, crpi svu snagu iz harizme predsednika Srbije i lidera te partije Aleksandra Vučića.

"To može biti i loše po Srpsku naprednu stranku jer pitanje je da li bi nastavila da postoji u slučaju da se Vučić povuče", kazao je Pejić.

On je dodao da SPS, kao stranka sa čvrstim biračkim telom, stabilno drži drugu poziciju dok je u vezi s rejtingom opozicionih stranaka ocenio da se DS nalazi na prekretnici nakon izbora novog rukovodstva i da će ili rasti i oporaviti se ili potpuno nestati sa političke scene.

"Zanimljiv je sve niži rejting Pokreta slobodnih gradjana koji beleži negativan trend kada je reč o podršci gradjana, dok pokreta Dosta je bilo praktično nema u ovom istraživanju", kazao je Pejić, dodajući da istraživanjem nije obuhvaćen Savez za Srbiju Dragana Djilasa jer formalno i dalje ne postoji i jer se ne zna da li će to biti stranka ili koalicija.

Kada je reč o stavovima gradjana prema rešavanju statusa Kosova i Metohije, većina njih, odnosno 63 odsto, smatra da je zamrznuti konflikt trenutno najbolji razvoj dogadjaja, dok 21 odsto navodi da bi najbolje rešenje u ovom trenutku bio dogovor kojim će i Srbi i Albanci nešto dobiti, odnosno izgubiti.

"Ubedljiva većina gradjana Srbije smatra da je održavanje statusa kvo bolje od rešenja koja se pominju. To nije neuspeh kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji insistira na prevazilaženju zamrznutog konflikta već stav gradjana da nema rešenja koje bi u ovom trenutku moglo da zadovolji Srbiju", kazao je Pejić.

Većina gradjana, njih 61 odsto, smatra da pregovori o Kosovu idu u lošem pravcu po Srbiju, 35 odsto ispitanika smatra da Srbija na kraju pregovora neće normalizovati odnose sa Kosovom niti će priznati njegovu nezavisnost, dok 34 odsto navodi da Srbija neće priznati nezavisnost ali će morati da normalizuje odnose sa Kosovom.

Komentarišući stav 52 odsto ispitanika da bi u slučaju nasilnog upada Albanaca na sever Kosova i Metohije Srbija trebalo da upotrebi vojsku kako bi zaštitila narod u pokrajini, Pejić je kazao da to pokazuje da gradjani ne vide diplomatsko rešenje kao uspešan scenario niti vide drugo rešenje osim vojnog, da se zaštite Srbi na severu pokrajine u slučaju intervencije Prištine.

Istraživanje je pokazalo i da 50 odsto ispitanika nije spremno na lična odricanja po bilo kom osnovu da bi Kosovo i Metohija ostali u sastavu Srbije, dok je njih 18 odsto navelo da je u velikoj meri spremno da njihov lični život trpi u tom cilju.

Telefonska anketa sprovedena je od 1. do 7. juna na teritoriji centralne Srbije bez Kosova i Metohije, na uzorku od 1.200 ispitanika

 

 

Vučić: Ne vidim zašto se u nastavak dijaloga o Kosmetu ne bi uključile Rusija i Kina

Radojičić izabran za gradonačelnika Beograda

Vučić: Uzajamna podrška Srbije i Azerbejdžana teritorijalnom integritetu

Rusija nije više jedini "kamen spoticanja" na Balkanu

Goran Trivan: Koordinaciono telo će se baviti stručnim delom ispitivanja posledica bombardovanja

Budućnost Balkana je u EU, ne postoji plan „B”

Lideri EU deklaracijom u 17 tačaka potvrdili podršku Zapadnom Balkanu/Bezbedan Zapadni Balkan je u evropskom interesu

Vučić: Nisam dobio plan za rešenje Kosova, ali naznake jesam

Srbija i kosovski problem: Da li će biti referenduma?

Sofija: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana neupitna

Politiko: Povratak Turske na Balkan

Laketić predložen na čelo Komisije, prvi rezultati do 2020./Funkcioner NATO-a: U bombardovanju 1999. je verovatno bilo grešaka

'Ugrađivanje' u cenu bolesti

EU i Zapadni Balkan od Soluna do Sofije - 15 (ne)iskorišćenih godina

Vučić za Fajnenšel tajms: Nisam Putinova peta kolona u EU

Rusija protiv odlaska KFOR-a: Misija neophodna jer je situacija daleko od stabilne

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button