glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel000 izbori na kosovu_s gre-mak
Zeljko-Karan bombardovanje noc muzeja000 telefon7 rafa-novak DIKSON2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Rusija nije više jedini "kamen spoticanja" na Balkanu                 

izvor: agencije  foto:                                                                               20.05.2018.

brisel6 

Samit lidera EU i Balkana u Sofiji posle tačno 15 godina trebalo bi da bude nedvosmislen znak da se EU vraća na Balkan.

Evropski lideri glasno su poručili da ne žele druge uticaje na Balkanu. Rusija je glavni kamen spoticanja u odnosima EU i Srbije. Ali više nije jedina.

"Turska je najveća sila na Balkanu", rekao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

A na Balkanu, bar ovom zapadom, uticaj žele svi. Od EU, Amerike preko Rusije, Kine. Pomalo Bliskog istoka i sve više Turske.

"Turska se regionalno osnažila sa ambicijom da postane regionalna sila i da njene veze sa NATO-om i Amerikom budu mnogo relativnije", navodi diplomata Vladislav Jovanović.

Danas Turska nastupa mudrije. Na ovim prostorima strateški jača najpre ekonomski i politički uticaj. Veroispovest nekada osnova, danas je, čini se, tu tek pomoćna komponenta. Nije ozbiljniji pristup Turaka primeto samo Emanuel Makron, kada je javno rekao da ne želi da se Balkan okrene prema Turskoj ili Rusiji.

Reklo bi se da je Turska na ovim prostorima trn u oku svim liderima u EU.

"EU je do sada već više puta pokazala da je zabrinuta zbog rasta uticaja ne samo Turske, nego i Rusije", smatra novinar Boško Jakšić..

"EU želi da povrati svoj apsolutno dominantni uticaj na zemlje zapadnog Balkana", ističe Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Tako smo posle 15 godina dočekali ovakav samit u Sofiji. Na okupu Balkanski i evropski lideri. U međuvremenu Turska je investicijama prakticno ozivela delove Srbije. Znacajno se uvecava trgovinska razmena sa Srbijom ali i sa drugim zemljama zapadnog Balkana. I o tome ce izvesno biti reči tokom posete i mitinga u BIH .

"Erdogan je pokušavao i u predhodnim predizbornim kampanjama da održi mitinge širom Evrope u nekim ključim zemljama EU i nije dobio dozvolu za to. Ovo je zato jedna od poruka Evropi da i ovde on ima odakle da se obrati svojim sledbenicima", dodaje Joksimovićeva.

"Ne očekujem da ce on tamo biti provokativan. Neće ponavljati greške od ranije ali neće ni propustiti da iskaze istorijske veze, simpatije i solidarnost sa Bošnjacima", mišljenje je Jakšića..

Pokušaj puča 2016 godine, dodatno je zatalasao pravac spoljne politike Turske. SAD su prve na listi osumljičenih. Ali se nisu prteterano potrudile čak ni da zaglade stvari. Deluje kao da Zapad nije sasvim siguran da će Erdogan na vlasti ostati onoliko koliko on to misli. Pa dok se Turska i Erdogan spremaju za izbore. Zapad se odlučio za čekanje.

 

 

Goran Trivan: Koordinaciono telo će se baviti stručnim delom ispitivanja posledica bombardovanja

Budućnost Balkana je u EU, ne postoji plan „B”

Lideri EU deklaracijom u 17 tačaka potvrdili podršku Zapadnom Balkanu/Bezbedan Zapadni Balkan je u evropskom interesu

Vučić: Nisam dobio plan za rešenje Kosova, ali naznake jesam

Srbija i kosovski problem: Da li će biti referenduma?

Sofija: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana neupitna

Politiko: Povratak Turske na Balkan

Laketić predložen na čelo Komisije, prvi rezultati do 2020./Funkcioner NATO-a: U bombardovanju 1999. je verovatno bilo grešaka

'Ugrađivanje' u cenu bolesti

EU i Zapadni Balkan od Soluna do Sofije - 15 (ne)iskorišćenih godina

Vučić za Fajnenšel tajms: Nisam Putinova peta kolona u EU

Rusija protiv odlaska KFOR-a: Misija neophodna jer je situacija daleko od stabilne

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button