glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit4444 ankara Aleksandar Vucic
plenkovic888 ecri av upis jasenovac11 ff

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija i kosovski problem: Da li će biti referenduma?                 

izvor: agencije  foto:                                                                               17.05.2018.

izbori na kosovu_s 

Gradjani Srbije će imati priliku da se izjasne o onome što budemo mislili da je racionalno i kompromisno rešenje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem prošle nedelje na konferenciji za novinare s predsednikom Odbora Bundestaga za odnose sa Evropskom unijom (EU) Ginterom Krihbaumom.

Ta izjava zvuči kao najava referenduma o Kosovu, ali u ovom trenutku nema dovoljno pouzdanih pokazatelja na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da li će i kakva tačno vrsta izjašnjavanja biti organizovana.Pre svega, i dalje je na snazi Ustav Srbije koji Kosovo tretira kao sastavni deo Srbije i koji sadrži i posebnu preambulu o Kosovu. Dakle, ukoliko bi bio organizovan referendum sa pitanjem koje bi se odnosilo na formalnu promenu odnosa Srbije i Kosova, referendum bi bio suštinski antiustavan. Srpske vlasti bi, naime, najpre trebalo da organizuju rad na pripremama predloga za promene Ustava i kroz te promene uklone ustavne prepreke za sprovodjenje odredbi Briselskog sporazuma na način na koji to od Srbije očekuju Brisel i Vašington.

Procedura podrazumeva da vlada najpre sačini predlog promena Ustava i da taj predlog dobije dvotrećinsku podršku u parlamentu, nakon čega bi mogao da se organizuje referendum. Zbog Kosova je nužno menjati preambulu Ustava, delove koji regulišu autonomiju Kosova, kao i delove koji se odnose na primenu srpskih zakona na Kosovu. Na formalnom ukidanju važenja srpskih zakona na Kosovu čvrsto insistira EU, čija članica Srbija želi da postane. Jasno je, dakle, da je procedura koju predvidjaju Ustav i zakoni prilično rigidna i da bi vlastima bilo veoma teško da je sprovedu u kratkom roku.

Izjašnjavanje

Vučić u pomenutoj izjavi o izjašnjavanju gradjana o Kosovu nije direktno naveo reč referendum, što ostavlja prostor za spekulacije da bi mogla da bude organizovana neka druga vrsta izjašnjavanja. Jedna od opcija mogla bi da bude kombinacija javnih tribina i formalnih sastanaka sa predstavnicima različitih delova društva sa jedne, i odluka vlade i paramenta, koji se sastoji od izabranih predstavnika gradjana, sa druge strane. Pravni eksperti bi, naravno, tragali za varijantom koja bi u formalnom smislu bila najprihvatljivija i najlakše sprovodiva.

Neka vrsta javnog izjašnjavanja o Kosovu je i takozvani unutrašnji dijalog organizovan na Vučićevu inicijativu. Taj dijalog se privodi kraju, ali srpski predsednik nema previše razloga da bude zadovoljan rezultatima. Jer, pokazalo se da većina institucija i organizacija sa kojima su vodjeni javni razgovori posredno ili neposredno podržava takozvani status quo. Zagovornici takvog pristupa polaze od stava da Srbija ne treba ništa da menja u formalnom smislu i da je najbolje da čeka promenu medjunarodnih okolnosti, odnosno neku bolju priliku za rešavanje kosovskog pitanja.

Bilo da se vlasti odluče za promenu Ustava, bilo za neku drugu varijantu izjašnjavanaja gradjana, suočavaju se sa ozbiljnim nedostatkom javne podrške za rešenja za Kosovo koja bi se oslanjala na Briselski sporazum i koja bi bila u skladu sa očekivanjima Brisela i Vašingtolna. To znači da je nužno što pre povesti ozbiljnu i široko zasnovanu kampanju čiji bi osnovni cilj bio da se stanovništvo uveri da je glas za regulisanje odnosa sa Kosovom jedino moguće rešenje, ma koliko ono bio bolno. Takve tendencije za sada su vidljive u izjavama Vučića, ali kampanje u vodećim medijima još nema.

Otpor

Već pomenuti unutrašnji dijalog je pokazao da je jedan od najozbiljnijih protivnika popuštanja u odnosu na Kosovo Srpska pravoslavna crkva (SPC). Vučić je, istoga dana kada je najavio mogućnoost da se gradjani izjasne o rešenjima za Kosovo, ušao i u (istina prilično blagu) polemiku sa crkvom, javno stavljajući do znanja da njene stavove o Kosovu ne smatra realističnim. Povod je bila poruka sa nedavno završenog Svetog arhijerejskog sabora u kojoj se navodi da Kosovo predstavlja "neotudjivi središnji deo” Srbije.

"Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otudjenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono što se pak pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti", navodi se u toj poruci SPC. Crkva je i ranije stavljala do znanja da se oštro protivi koracima koji bi vodili ka nekom obliku priznavanja Kosova. To je sada jasno i javno ponovila, u poruci koja ima karakter deklaracije, što očigledno iritira vlasti.

“Rešenje je znači da imamo zamrznuti konflikt i da čekamo bolje vreme. Koje je to bolje vreme, da li je reč o vremenu kada će Srbija imati pet li tri miliona gradjana… Interes Srbije nije da se sukobljava sa zapadnim svetom”, replicirao je SPS srpski predsednik, posle sastanka sa poslanikom Krihbaumom. On se i ranije oštro izjašnjavao protiv “zamrznutog konflikta”, ali je ovoga puta takav stav direktno konfrontiran sa SPC. Imajući u vidu dosadašnju praksu, bilo bi pogrešno očekivati da srpski predsednik bude taj koji će da promeni mišljenje.

 

 

Sofija: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana neupitna

Politiko: Povratak Turske na Balkan

Laketić predložen na čelo Komisije, prvi rezultati do 2020./Funkcioner NATO-a: U bombardovanju 1999. je verovatno bilo grešaka

'Ugrađivanje' u cenu bolesti

EU i Zapadni Balkan od Soluna do Sofije - 15 (ne)iskorišćenih godina

Vučić za Fajnenšel tajms: Nisam Putinova peta kolona u EU

Rusija protiv odlaska KFOR-a: Misija neophodna jer je situacija daleko od stabilne

Srbija i Kosovo: Ekonomske i druge posledice eventualne razmene teritorija

Petorka nameće brzo rešenje na štetu Srbije

Vučić: Želimo kompromis sa Prištinom, a ne da ispunjavamo želje Albancima!

EBRD očekuje brži rast Srbije ali i dalje među najnižim u regionu

Predlog Kvinte: Kosovu UN, Srbiji EU?

Predsednik Kipra o Kosovu i EU sa Vučićem

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button