glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit-u-sofiji izbori na kosovu_s Aleksandar-Vucic
dinastija eu_posao tribina micic djokovic22222222 ff7

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Lideri EU deklaracijom u 17 tačaka potvrdili podršku Zapadnom Balkanu/Bezbedan Zapadni Balkan je u evropskom interesu                 

izvor: agencije  foto:                                                                               17.05.2018.

samit-u-sofiji 

 Lideri EU deklaracijom u 17 tačaka potvrdili podršku Zapadnom Balkanu

SOFIJA– Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.

Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanje veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.

EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope poduprte našim istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i našim uzajamnim političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima”, navedeno je u prvoj tački tog dokumenta.

Podsećajući na Solunski samit 2003. godine, EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Na osnovu dosadašnjeg napretka, partneri iz Zapadnog Balkana potvrđuju svoju posvećenost evropskoj perspektivi kao svoj snažan strateški izbor i pojačavaju svoje napore i uzajamnu podršku. Kredibilitet ovih napora zavisi od jasnih informacija javnosti”, stoji u Deklaraciji.

Navodi se i da je EU odlučna da ojača i intenzivira svoju posvećenost na svim nivoima da podrži političke, ekonomske i socijalne transformacije regiona, uključujući i kroz povećanje pomoći, na osnovu napretka partnera Zapadnog Balkana značajan napredak u oblasti vladavine prava i socio-ekonomskih reformi.

EU pozdravlja posvećenost partnera Zapadnog Balkana na vladavini demokratije i vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrog upravljanja i poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika manjina”h, navodi se takođe i dodaje da je efektivno sprovođenje reformi zasnovano na ovim temama, te da civilno društvo i nezavisni mediji igraju ključnu ulogu u procesu demokratizacije.

EU podržava posvećenost partnera Zapadnog Balkana da nastave uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, regionalnu stabilnost i međusobnu saradnju.

Ovo obuhvata, posebno, pronalaženje i sprovođenje definitivnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za njihove bilateralne sporove, koji su ukorenjeni u nasleđe prošlosti, kao i dalji napori za pomirenje”h, navodi se, između ostalog, u Deklaraciji.

Bezbedan Zapadni Balkan je u evropskom interesu                 

SOFIJA– Današnji samit u Sofiji Evropska unija - Zapadni Balkan je, bez sumnje najveći i najznačajniji događaj koji se održava tokom bugarskog predsedavanja EU, kojem prisustvuju gotovo svi lideri, osim španskog premijera Marijana Rahoja, pa tu zemlju na sofijskom skupu predstavlja ambasador u Briselu, Pablo Garsija.

Dolazak lidera u Nacionalnu palate kulture privukao je veliku pažnju mnogobrojnih predstavnika medija, a domaćin samita Bojko Borisov je u Palatu ušao zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je dotle došla zajedno sa britanskom premijerom Terezom Mej i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas čast da je prvi govorio na današnjem Samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava iza zatvorenih vrata u Nacionalnoj palati u Sofiji.

Srbiji je na Samitu EU-Zapadni Balkan data izuzetna čast i predsednik Srbije je govorio pre nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Inače Makron se, u svom obraćanju, dva puta pozvao na predsednika Vučića.

Lideri EU i Zapadnog Balkana danas u Sofiji razmatraju dalje korake približavanje našeg regiona Uniji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da je u interesu Evrope da Zapadni Balkan bude bezbedan i ekonomski se dobro razvija.

Ona je, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji, kazala da se danas raspravlja o Zapadnom Balkanu, dodajući da je premijer Bugarske Bojko Borisov puno radio, tokom predsedavanja EU, na približavanju ovog regiona Uniji.

„U cilju mira i bezbednosti svih nas važno je da imamo bezbedan Zapadni Balkan koji se ekonomski dobro razvija”h, poručila je Merkelova.

Ona je ukazala i da su se čelnici EU sinoć dogovorili da snažnije sarađuju u oblasti digitalizacije i veštačke inteligencije.

Inače, glavni prioritet zvanične Sofije tokom bugarskog predsedavanja EU je evropske perspektive i koherentnost Zapadnog Balkana.

„Dobar deo Zapadnog Balkana garantuje mir i sigurnost za sve nas. Bojko Borisov je uložio puno truda na ovu temu, izjavila je Merkelova pred početak samita.

Ona je zahvalila Borisovu na, kako je rekla, „divnoj organizaciji” ovog događaja.

„Ako na Balkanu nema evropske perspektive, uticaj Turske će se povećati i to će izazvati mnoge probleme”, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc pred početak samita.

Kurc je jasno ponovio da njegova zemlja podržava ideju o proširenju Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana.

Borisov je rekao da je to dobar znak da su svi lideri došli na samit u Sofiju, ai je primetio da jedino nedostaje španski premijer Rahoj, koji, kako je rekao, ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Borisov, koji je domaćin samita, sastao se pred početak skupa sa britanskom premijerkom Terezom Mej, koja je svom bugarskom kolegi potvrdila da će tema Balkana i dalje biti na agendi Velike Britanija.

„Britanija shvata značaj Zapadnog Balkana i pozdravlja stavljanje pitanja povezivanja u fokusu evropskih zemalja”, rekao je Mej.

Ona je naglasila ulogu premijera Borisova i bugarskog predsedavanja da skrene pažnju EU o vezama između razvoja i stabilnosti regiona u Evropi.

Istakla je da će, uprkos Bregzitu, angažovanje u Londonu u zemljama Zapadnog Balkana ostati i da će njena zemlja nastaviti napore u jačanju dostignuća.

Najavila je da će narednog meseca u Londonu biti održan skup lidera zemalja Berlinskog procesa na kojem će se razgovarati o različitim aspektima bezbednosti, rekla je Mej.

„Za nas je stabilnost i bezbednost Balkana veoma važna tema. Diskusija će se fokusirati na povezivanje - u smislu transporta, energije, digitalne infrastrukture, obrazovanja ... Cilj je poboljšati odnose između Zapadnog Balkana i EU, kao i između zemalja regiona”, rekla je Mej.

Makron: Za proširenje tek posle reforme EU

sofija samit makron mej merkel

SOFIJA - Predsednik Francuske Emanuel Makron istakao je danas u Sofiji da je za ojačani strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i evropsku perspektivu, ali istovremeno ponovio stav da do proširenja može doći tek pošto se sprovedu neophodne reforme unutar EU.

„Nisam za to da do novog proširenja dođe pre nego što sprovedemo pravu i trajnu reformu koja će dubinski poboljšati funkcionisanje EU”, poručio je Makron.

Makron je pred početak samita u Sofiji ponovio i da se zalaže za „usidravanje” Balkana sa i ka EU.

On je dodao da je neophodno da se sa mnogo „opreza i strogosti” gleda na svako novo proširenje.

„Postoje razgovori koji su u toku i njih treba nastaviti. Treba pomoći svim zemljama koje su u procesu sprovođenja reformi i koje napreduju ka Evropi. To je i moj strateški izbor, ali ja nisam za to da do novog proširenja dođe pre nego što sprovedemo pravu i trajnu reformu koja će dubinski poboljšati funkcionisanje EU”, izjavio je Makron.

On je naglasio da je poslednjih 15 godina pokazalo „put slabljenja Evrope” svaki put kada je proširena.

„Mislim da ne činimo uslugu niti zemljama koje su kandidati za ulazak niti nama samima ako imamo mehanizam koji nema dovoljno pravila, a svaki put se ide na nova proširenja”, smatra Emanuel Makron.

Francuski predsednik kaže da se on zalaže za osnaženi strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i perspektivu koja će uslediti posle sprovedenih reformi, koje će EU ohrabriti, ali bez olakšica i hipokrizije.

Tajani: Imamo mnogo kandidata za članstvo, ali Srbija i Crna Gora su na prvom mestu

SOFIJA - Predsednik Evropskog parlamenta Antonijo Tajani kaže da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije i Crne Gorem članstvu EU do 2025, što je inicijalni datum koji je sadržan o Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, usvojenoj u februaru ove godine.

„Imamo mnogo zemlja kandidata za članstvo, ali Srbija i Crna Gora su na prvom mestu”, poručio je Tajani dolazeći na samit EU - Zapadni Balkana u Sofiji.

Predsednik Evropskog parlamenta kaže da je Zapadni Balkan ključan za EU i da Unija mora da radi na stabilnosti regiona.

„Imamo problema oko terorizma i migracija. Moj predlog je i da oformimo finansijski paket od 10 milijardi evra za infrastrukturu, autoputeve, železnicu, ali i za digitalnu infrastrukturu”, kaže Tajani.

On je ponovio da podržava predlog komesarke Marije Gabrijel o digitalnom sistemu za zapadni Balkana što podrazumeva razvoj bežićnog interneta i ukidanje rominga.

Vučić i Tajani o evropskom putu Srbije

tajani vucic

SOFIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sofiji sa predsednikom Evropskog parlamenta Antonijem Tajanijem sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije i njenom budućem članstvu.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani istakao je da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije članstvu u EU do 2025. godine, što je inicijalni datum koji je sadržan u Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, usvojenoj u februaru ove godine, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

„Optimista sam povodom vašeg članstva”, rekao je Tajani i istakao da je predložio paket od 10 milijardi evra za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, kao i da je Srbija važna za Evropu.

Predsednik Vučić zahvalio je predsedniku Evropskog parlamenta Tajaniju na ohrabrenju i podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

Važno je raditi na vladavini zakona i to će pomoći bržim evropskim integracijama Srbije, zaključila su dvojica sagovornika.

Vučić i Plenković u Sofiji o bilateralnim odnosima

SOFIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji učestvuje na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenković o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama.

„U Sofiji pred početak samita EU Zapadni Balkan razgovarao sam i sa predsednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama”, objavljeno je na Vučićevom tviter nalogu.

Na tviteru je objavljena i fotografija predsednika Srbije i premijera Plenkovića.

 

 

Vučić: Nisam dobio plan za rešenje Kosova, ali naznake jesam

Srbija i kosovski problem: Da li će biti referenduma?

Sofija: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana neupitna

Politiko: Povratak Turske na Balkan

Laketić predložen na čelo Komisije, prvi rezultati do 2020./Funkcioner NATO-a: U bombardovanju 1999. je verovatno bilo grešaka

'Ugrađivanje' u cenu bolesti

EU i Zapadni Balkan od Soluna do Sofije - 15 (ne)iskorišćenih godina

Vučić za Fajnenšel tajms: Nisam Putinova peta kolona u EU

Rusija protiv odlaska KFOR-a: Misija neophodna jer je situacija daleko od stabilne

Srbija i Kosovo: Ekonomske i druge posledice eventualne razmene teritorija

Petorka nameće brzo rešenje na štetu Srbije

Vučić: Želimo kompromis sa Prištinom, a ne da ispunjavamo želje Albancima!

EBRD očekuje brži rast Srbije ali i dalje među najnižim u regionu

Predlog Kvinte: Kosovu UN, Srbiji EU?

Predsednik Kipra o Kosovu i EU sa Vučićem

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button