glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel izbori88888 eu_nezaposlenost3
spc1 Skola1 vucic-taci Rados jokic55 PART-BESIK

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Haradinaj: Kosovo ima granicu/ Han: Neprikladno komentarisati dijalog koji je u toku   

izvor: agencije  foto:                                                                                                           28.08.2018.

haradinaj-rama 

DRAČ- Kosovski premijer Ramuš Haradinaj iskoristio je priliku da na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon neformalnog samita premijera u Draču, ponovi da Kosovo ima granicu koju treba poštovati, dok je evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao da je neprikladno komentrisati dijalog koji je u toku.

Kosovo ima svoje granice sa Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom, Makedonijom koje treba poštovati. Mi poštujemo ove granice i ne mislimo da nam je potrebno da budemo kreativni u njihovom dizajniranju”, ponovio je Haradinaj.

Komesar Han je rekao da nije spreman da u ovom trenutku komentariše dijalog Beograda i Prištine.

Pretpostavljam da sastanak u Briselu neće biti poslednji, biće još sastanaka i trebaće vremena za dogovor. Nisam spreman za dalje komentare. Nećemo prihvatiti nove članice ukoliko se ne reše bilateralni sporovi. Bilo kakav bilateralni sporazum ne bi trebalo da utiče na stabilnost regiona”, rekao je Han.

Crnogorski premijer Duško Marković je rekao da svi odlučno treba da podrže dijalog i dogovor Beograda i Prištine.

Što skoriji to bolji”, rekao je Marković i dodao da je dogovor Beograda i Prištine od koristi za ceo region.

Završen samit u Draču

DRAČ- U Draču je, bez prisustva šefova vlada Srbije, BiH i Makedonije, završen neformalni skup premijera zemalja Zapadnog Balkana, na kojem su razmatrana pitanja regionalnih ekonomskih integracija, uklanjanje carinskih barijera i otvaranju novih radnih mesta.

Domaćin skupa je bio albanski premijer Edi Rama, a prisutan je bio komesar za proširenje EU Johanes Han.

Jednodnevni skup je održan iza zatvorenih vrata i, kako prenose albanski mediji, fokus je bio na stvaranju zajedničke vizije o Strategiji evropskih integracija, implementaciji i jačanju regionalne ekonomske zone i Sporazuma o romingu.

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj iskoristio priliku da na zajedničkoj konferenciji za novinare govori o korekciji granice sa Srbijom i dodao da Kosovo ima svoje granice koje, kako je rekao, treba poštovati.

Kosovo ima svoje granice sa Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom, Makedonijom koje treba poštovati. Mi poštujemo ove granice i ne mislimo da nam je potrebno da budemo kreativni u njihovom dizajniranju”, ponovio je Haradinaj.

Na to se nadovezao komesar Han rekavši da misli da u ovom trenutku nije prikladno komentarisati pregovore koji su u toku.

Pretpostavljam da sastanak u Briselu neće biti poslednji, biće još sastanaka i trebaće vremena za dogovor. Nisam spreman za dalje komentare. Nećemo prihvatiti nove članice ukoliko se ne reše bilateralni sporovi. Bilo kakav bilateralni sporazum ne bi trebalo da utiče na stabilnost regiona”, rekao je Han.

O temi današnjeg skupa, Han je ocenio da je bilo dosta napretka u Albaniji i Makedoniji što je dovelo do zaključenja pregovora o pridruživanju.

Razgovarali smo o ekonomskoj integraciji i onome što je dosad postignuto, a najvažnije je ono što je postignuto. U celom regionu otvoreno je 80.000 novih radnih mesta”, rekao je Han i dodao da je uposlenost u zemljama regiona povećana za 18 odsto u odnosu na 2016, što je, ocenio je, posledica privrednog rasta i rasta trgovinske razmene između zemalja regiona sa EU.

Rama je ocenio da je pristup eliminisanje carinskih barijera, povećanje trgovinske razmene, ali i aspekti vezani za inicijative u okviru grupe zemalja kao što između ostalog osnivanje Centra za održivi razvoj Crne Gore podržan od svih.

Crnogorski premijer Duško Marković je rekao da Podgorica pozdravlja sporazum Makedonije i Grčke kao i dijalog Prištine i Beograda, ali da smatra da u fokusu moraju biti i ekonomske teme posebno ispunjavanje obaveza već preuzetih na samitima u Trstu i Londonu.

U ovoj godini su se desile velike stvari za ceo region Zapadnog Balkana. Nova strategija Evropske komisije za proširenje je okidač za sve nas u pravom smeru. Ta strategija daje jasnu perspektivu regionu. Ali da bi ta perspektiva bila izvesna mi moramo uraditi sve što je do nas kako bismo došli do svih onih benefita koji proističu iz Strategije i način nacionalnih integracionih politika”, rekao je Marković.

On je naveo da je dogovor Makedonije i Grčke veliki događaj, kao i da odlučno treba da podržati dijalog Prištine i Beograda.

Što skoriji to bolji kao i da taj dogovor nije samo u korist Srbije i Kosova nego i celog regiona”, kazao je Marković.

 

 

Komersant: Prekrajanje granica na Balkanu može dovesti do novog rata

Čije su Gazivode?

"Zeri" o razgraničenju Beograda i Prištine/Server: Nema dokaza da su SAD za podelu Kosova, reći će - ne

Tači: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

London i Berlin protiv 'korekcije granica'

DSK: Tačija pred Ustavni sud zbog 'korekcije granica'

Tači: Pripajanje Preševske doline da, autonomija za Srbe ne

Zamrznuti konflikt nije rešenje, Srbiju očekuje mnogo razgovora o KiM

Zapad, faktor (ne)stabilnosti na Balkanu

Kosovo u 'stanju pripravnosti', Vučić pisao tamošnjim Srbima

Nacrt ZSO pri kraju, još uvek bez poziva iz Brisela

Šefovi misija EU u Prištini: Poštovati zonu oko Visokih Dečana

Podele oko podele Kosova

Susedi traže da Kosovo ukloni sve carinske barijere

Brisel:  Za ZSO treba još vremena

Ko će u ime Kosova voditi dijalog sa Srbijom?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button