glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel migranti777 erdogan7
sednica inicko besmrtni puk ekologija TESLA3 dusan00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Noć muzeja: Pobednički duh osvojiće Beograd      

izvor: agencije  foto:                                                                                                         11.05.2018

noc-muzeja-7

BEOGRAD - Petnaesta "Noć muzeja" biće održana 19. maja na više od 60 lokacija širom Beograda, a sve priče od 17 sati pa do sat iza ponoći objediniće tema "Pobede i pobednici".

"Noć muzeja" i ove godine ekskluzivno otvara nove prostore u srpskoj prestonici i to u okviru ture "Neispričane priče", te će tako Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" premijerno otvoriti spomen-kuću i biblioteku intelektualca Vojislava Jovanovića Maramboa, dok će u neposrednoj blizini prvi put biti otvorena kuća porodice Veljković koja je ostavila veliki trag u političkom, ekonomskom i kulturnom razvoju Srbije tokom 19. i početkom 20. veka.

U Narodnoj biblioteci Srbije posetioce će dočekivati lično umetnik Miodrag Bata Knežević, Doktorova kula će se odužiti svom osnivaču dr Lazi Lazareviću, a 70 godina postojanja Zastava filma biće predstavljeno u holu Vojnog muzeja.

Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", pretvoren u "Viasat History paviljon", postavkom u tri segmenta oživeće priče iz srpske istorije.
 

Na izložbi "Vladarke i supruge" posetioci će moći da se upoznaju sa hrabrim i posve drugačijim vladarkama i suprugama iz dinastije Obrenović i Karađorđević, kostimograf Boris Čakširan će postavkom "Kako smo krojili istoriju" prikazati kako različite istorijske epohe i slavne ličnosti poput Drage Mašin ili Dositeja Obradovića oživljavaju ispred kamera, a za mališane je pripremljena izložba posvećena Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Muzej nauke i tehnike obeležiće 200 godina od objavljivanja romana "Frankeštajn" Meri Sseli uz razotkrivanje naučnih trikova koji su poslužili za njegovu prvu filmsku adaptaciju, a biće proslavljeno i 150 godina od rođenja matematičara Mike Alasa.

Posetioci će moći više da saznaju i o "Sevdahu", čamcu sa kojim je Vladimir Popović krenuo na neizvesno putovanje u želji da osvoji Evropu i ženu svog srca.

Muški akt uživo i na zidovima dočekaće posetioce Galerije ULUS-a gde će na izložbi "Licem u lice sa Pobednikom" Katarine Stanković Bjegović biti predstavljeni radovi najznačajnijih savremenih srpskih umetnika koji su inspiraciju pronašli u muškom aktu, a koji je, prema rečima autorke, i dalje tabu, čak i u Parizu.

Izložba je namenjena publici starijoj od 16 godina, a posetioci će od 21 čas moći da se pridruže umetnicima koji će stvarati nove radove inspirisane muškim aktom.

Ljubitelje savremene umetnosti obradovaće dve postavke Kuće legata sa delima Olge Jančić i Petra Lubarde.

Dela vajarke čijom umetnošću je bio odušvljen i slavni Henri Mur izložena su u galerijskom prostoru Kuće lagata u Knez Mihailovoj ulici, dok su u Legatu Petra Lubarde izložene njegove slike iz Tarkett kolekcije.

Ko je sve češtitao Nikoli Tesli 75. rođendan, pored Alberta Ajnštajna, Milutina Milankovića i Uroša Predića, saznaće svi koji u "Noći muzeja" posete Muzej posvećen velikom srpskom naučniku gde će biti izložen i rođendanski spomenar.

Posetioci Belog dvora će se upoznati sa ulogama koje su članovi porodice Karađorđević zauzeli u ključnim trenucima od 1808. preko 1918. do danas.

Konak kneginje Ljubice će otkriti ukuse Srbije uz ručni rad žena iz raznih krajeva Srbije, Muzej anatomije čoveka Medicinskog fakulteta predstaviće dve zbirke restauriranih anatomskih crteža od kojih su neki stari skoro ceo vek, Anatomski muzej Fakulteta veterinarske medicine potsetiće javnost na Jovanku Bončić, koja je projektovala zgradu tog fakulteta i bila prva žena arhitekta koja je u Nemačkoj stekla diplomu inženjera.

Ulaznice za "Noć muzeja" koštaju 450 dinara, a deca do pet godina ne plaćaju ulaz.

 

 

Ejbel Ferara: Za filmove je, kao i za život, potrebna strast

Ejbel Ferara otvorio Beldoks: Lepo je u Beogradu

Ejbel Ferara otvara 11. „Beldoks“

Ništa je poslednja i prva tema svetske dokumentaristike

Milan Mile Kekin: Pravimo pjesme za običnog čovjeka

Seka Sablić: Gledala sam jednu scenu sa Glogovcem, to je bilo svetski

Marković: Postoji oružje, a ljudi se plaše crteža

Dušan Kovačević : Novi rat bi nas dokrajčio, mir je potreban kao lek

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button