glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

EP3 bl9 protest4444
plenkovic88 cg-eu penzioneri1 suzana radnici teo999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mogerini ponovo pozvala Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije/Ima li Tači političku moć da ukine takse

izvor: agencije foto:                                                                                                           09.01.2019.

brisel

Mogerini ponovo pozvala Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je 8. januara u razgovoru sa članovima skupštinske delegacije Kosova za dijalog sa Beogradom ponovila potrebu što hitnijeg ukidanje taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, saopštila je Služba za spoljnu politiku i bezbednost EU (EEAS). Kosovski zvaničnici rekli su posle sastanka da se takse "neće povući na suvo" ocenjujući ih kao "jedino sredstvo da se izvrši pritisak na Srbiju".

Mogerini se u Briselu sastala sa članovima delegacije koju je 15. decembra 2018. godine Skupština Kosova izabrala za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Pozdavljajući imenovanje te delegacije, Mogerini je ocenila da dolazak njenih članova u Brisel demonstrira značaj koji kosovske vlasti pridaju procesu normalizacije, koja je preduslov za evropski put Kosova, kao i potrebi da sarađuju u dijalogu Prištine i Beograda, koji se odvija uz posredovanje EU, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa članovima delegacije Mogerini je ponovila važnost ukidanja carina koje je Vlada Kosova uvela krajem 2018. na proizvode iz Srbije i BiH.

"Postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u svetlu dijaloga Prištine i Beograda zahteva atmosferu koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, uz poštovanje i sprovođenje ranijih sporazuma i izbegavanje postupaka i izjava koji su nespojivi sa ukupnim interesima i strateškim ciljevima regiona", navodi se u saopštenju.

Ljimaj i Ahmeti: U prvoj polovini 2019. treba nastaviti dijalog ubrzanim tempom

Kopredsedavajući kosovskog tima u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti posle susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost izjavili su da su dobili jasnu poruku da u prvoj polovini 2019. treba nastaviti dijalog ubrzanim ritmom.

Ahmeti je novinarima u Briselu izjavio da je jasno rečeno da je bilo razgovora i sa SAD i sa Rusijom u vezi sa postizanjem sporazuma.

"Svaki obostrano prihvatljiv sporazum će biti prihvatljiv za Mogerini, ako je u skladu sa evropskim vrednostima uz isključivanje redefinisanja granica po etničkim linijama", kazao je Ahmeti.

Obojica kosovskih pregovarača su kazali da su Federiki Mogerini jasno stavili do znanja da će Kosovo u dijalogu biti predstavljeno timom, a ne pojedincima.

"Stavili smo jasno do znanja da smo tu na osnovu ustavnog mandata i odluke parlamenta. Takođe, mi ćemo razgovarati i raspravljati kako bismo uspeli da postignemo sporazum. Dijalog će se nastaviti na nivou država i Kosovo ima svoju pregovaračku ekipu. Mi smo parlamentarna republika i nas je parlament ovlastio. Dijalog ima adresu", kazali su Ljimaj i Ahmeti.

Oni su zatražili da se svaki poziv, i onaj koji se šalje kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, pošalje i pregovaračkoj ekipi.

"Mi imamo odgovornost da pregovaramo o sporazumu, u konsultaciji sa najvišim kosovskim liderima", rekli su oni i dodali da su tokom razgovora pomenuta i pitanja taksi i liberalizacije viza.

Dodali su da se takse "neće povući na suvo". "One su jedino sredstvo da se izvrši pritisak na Srbiju", kazao je Ahmeti i dodao da Srbija treba da prestane sa politikom suprotstavljanja Kosovu.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i sigurnost Majka Kocijančić je rekla da se radi o konsultativnom sastanku.

Veselji: Kosovo je ušlo u dijalog da bi dobilo priznanje od Srbije i članstvo u UN

Istovremeno je u Prištini predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio da je Kosovo ušlo u dijalog sa Srbijom kako bi bilo priznato od Beograda i postalo članica Ujedinjenih nacija.

Veselji je na Fejsbuku napisao da odbijanje dijaloga "nije ni alternativa ni rešenje" i ocenio da bi to predstavljalo "favorizovanje Srbije na međunarodnoj sceni".

"Znamo iz prošlosti da kad god je Srbija odbijala dijalog, uvek je izlazila iz procesa kao gubitnik. Mi ne smemo da ponovimo tu pogrešnu lekciju Srbije. Kosovo ulazi u dijalog sa jasnim ciljevima – priznanje države Kosovo od strane Srbije i učlanjenje u UN. Mi ne dozvoljavamo nikakav rezultat koji slabi teritorijalni integritet države Kosovo i to ćemo bez ikakve sumnje i postići", kazao je Veselji.

On je ocenio da će se odluka o sporazumu sa Srbijom doneti "uz punu saglasnost sa međunarodnim partnerima Kosova" i najavio da će se "vrlo brzo" u Skupštini Kosova naći predlog zakona o referendumu koji bi omogućio da građani daju konačnu reč o rezultatima procesa dijaloga i sporazumu.

Veselji je dodao da kosovska pregovaračka ekipa koja se susrela sa Federikom Mogerini u Briselu ima puni mandat za dijalog koji joj je kako je rekao, dodelila Skupština Kosova.

Ima li Tači političku moć da ukine takse

taci5

Izjavu predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija za „Vašington post” da je „spreman da razmotri ukidanje tarifa ako se za Kosovo otvori jasan put za nastavak u pravcu postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom”, analitičari sagovornici Tanjuga ocenjuju sa rezervom, jer, kako kažu, to ukidanje taksi zavisi od vlade, pre svega od Ramuša Haradinaja.

Tako predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da je Tači izjavu dao pod uticajem SAD, koje u ovom trenutku zaista žele ili potpuno ukidanje mera ili njihovu suspenziju na određeno vreme, kako bi se nastavio dijalog.

Nije, međutim, siguran, koliku moć ima Hašim Tači da sprovede takvu odluku, imajući u vidu da je ona isključivo u nadležnosti prištinske vlade.

Tači ima određeni uticaj, ali on nije predominantan u ovom trenutku, niti on može uticati da dođe do povlačenja taksi. Tu su pre svega Haradinaj i njegov kabinet taj koji može povući ove mere u roku od nekoliko sati, kada se na to odluče”, ocenjuje Đukanović.

On skreće pažnju da iz Prištine stižu različiti tonovi kada je u pitanju potencijalno povlačenje mera, ali da radikalnija struja pokušava da održi ovakvo stanje, iako na neki način svesna da odugovlači proces dijaloga i da ga zapravo suštinski opstruira.

Đukanović je ponovio i da je važno da što pre dođe do ukidanja taksi kako bi se proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine nastavio.

Na pitanje može li međunarodna zajednica da izvrši pritisak na Prištinu, kaže da EU ima neke mehanizme, poput pitanja vizne liberalizacije za građane Kosova.

Videli smo da je danas Mogerinijeva eksplicitno rekla da što pre treba da dođe do ukidanja mera i mislim da je to više nego jasno od strane EU. Postoje neke opcije gde ona dodatno može da utiče na prištinsku stranu”, smatra Đukanović.

Istovremeno analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je Tačijeva izjava ohrabrujuća, ali da će vreme pokazati da li je ona dovoljna.

To je, dodaje, jedna u nizu izjava koja nagoveštava da se dve strane mogu vratiti za pregovarački sto i ništa više od toga i zbog Tačijeve pozicije na samom Kosovu.

Nagoveštaj je ne samo zbog pozicije EU kao medijatora, već i zbog pozicije koju Tači ima na samom Kosovu, jer struje okupljene oko Haradinaja i Pacolija nisu baš spremne da povlače takse. Pitanje je koliko je Tači kredibilan i politički moćan da utiče na ostatak albanske političke elite da ponovo sednu za pregovarački sto”, kaže Stanković

On ukazuje da ukidanje taksi otvara prostor za razgovore, ali napominje da je to samo preduslov, ali ne i garancija da će do bilo kakvih dogovora doći, jer su pozicije Srba i Albanaca daleke, a i saziv EK nije nešto na šta vi možete dugoročno da računate, jer tamo slede izbori.

Bilo bi pravo iznenađenje da, prvo, dođe brzo do ukidanja carina, a onda još veće da dođe do dogovora”, naveo je Stanković.

Stanković napominje da međunarodna zajednica vrši pritisak, ali da je pitanje koliko Priština taj pritisak doživljava kao kredibilan i koliko on može biti delotvoran, s obzirom na to da je najviše zemalja koje imaju uticaj na Albance, priznalo Kosovo.

Šta da SAD pritiskaju Albance, koji traže da Srbija prizna nezavisnost, koju su Amerikanci već priznali? Tu su limiti pritiska nesumnjivi i teško je očekivati da oni mogu da ih naročito urazume, jer misle isto što i Albanci”, kaže Stanković.

 

 

Briselski dijalog o dijalogu

Haradinaj Od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji

Kosovo: Takse i na robu međunarodnih brendova proizvedenu u Srbiji i BiH

Kosovska raskršća dijaloga sa Srbijom

Ministri inostranih poslova EU o Zapadnom Balkanu

Fajon: Ukidanje viza za Kosovo nije na dnevnom redu EU

Haradinaj: Takse ostaju na snazi/Han posreduje između Beograda i Prištine

Niče temelj za Veliku Albaniju, EU ni reč!

Srbi izlaze iz svih Kosovskih institucija

Pritvor Srbima uhapšenim na Kosovu, protesti Beograda

EU traži od Kosova da poštuje CEFTA ugovor i SSP

Kosovo uvelo carine od 100 odsto Srbiji i BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button