glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av33 vucic-mogerini1 izbori99
TACI_310x186 STAJERSKA izgrednici Tesla-muzej srb-lit novak66666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Merkel stigla u Makedoniju     

izvor: agencije  foto:                                                                              08.09.2018  

zaev-merkel

Njemački kancelar Angela Merkel u subotu je stigla u Makedoniju, na dan kad se obilježava 27. godišnjica nezavisnosti.

Ovo je prva posjeta Angele Merkel Makedoniji i dio je podrške međunarodne zajednice pred referendum 30. septembra, na kojem građani Makedonije treba da se izjasne da li podržavaju Dogovor sa Grčkom o imenu države, prenosi makedonska agencija Mia.

Portparol Vlade Njemačke Štefen Zajbert je najavio da Merkel dolazi u Skoplje da se iz prve ruke informiše o referendumu. On je kazao da će fokus razgovora Merkel i makedonskog premijera Zorana Zaeva biti "regionalna dešavanja i bilteralne teme".

Posjeta Angele Merkel daje pečat intenzivnim diplomatskim aktivnostima proteklih sedam dana u Makedoniji, gdje su već boravili generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ministar vanjskih poslova Luksemburga Žan Aselborn, te austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

U petak je austrijski kancelar Sebastian Kurz pozvao građane Makedonije da učestvuju na predstojećem referendumu i podrže Dogovor sa Grčkom o imenu države i time evropsku perspektivu Makedonije. Rješenje pitanja imena je velika šansa za Makedoniju i cijeli region, poručio je Kurz u Skoplju.

Dan prije, u Skoplju je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio građanima Makedonije da neće biti ulaska u NATO ako Dogovor sa Grčkom ne bude proveden.

"Za nekoliko nedjelja ćete imati referendum na kome trebate odlučiti o budućnosti, o vašem članstvu u EU i NATO-u, a NATO je spreman da vas prihvati kao 30. zemlju članicu", poručio je generalni sekretar NATO-a u petak, tokom dvodnevne posjete Makedoniji.

Naredne sedmice u Makedoniju stiže američki senator i predsjednik Komisije za državnu sigurnost Ron Džonskon, koji će posjetiti i Grčku, Srbiju i Kosovo i razgovarati sa zvaničnicima tih država.

Džonson je jedan od visoko rangiranih saradnika američkog predsjednika Donalda Trampa, zadužen za specijalne misije, podsjeća agencija Mia. On je predsjedavajući Potkomiteta za evropsku i regionalnu sigurnosnu saradnju. U javnim istupima do sada se zalagao za veliki angažman Vašingtona na Balkanu i integraciju zemalja ovog regiona u EU i NATO.

U međuvremenu, u Makedoniji se vrše pripreme za referendum na kojem će građani odgovoriti na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Dogovor dvije države potpisali su u junu ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Sjeverna Makedonija za upotrebu unutar države i u međunarodnim odnosima.

Provedba Dogovora bi se trebalo da odvija etapno, a stupiće na snagu kada obje strane prihvate dokument u saglasnosti sa unutrašnjim procedurama.

 

 

Gužva u Skoplju uoči referenduma


Han: Referendum u Makedoniji izbor između EU i izolacije

Objavljeni uslovi za članstvo Makedonije u NATO

Referendumsko pitanje za Makedonce „Da li ste za NATO i EU”

Makedonija podeljena čeka referendum

Više građana Makedonije za sporazum sa Grčkom nego protiv

Podele u Makedoniji: I bivši generalni sekretar NATO lobira za „istorijski izbor“

Referendum u Makedoniji 30. septembra

Trošanovski: Referendum može uspjeti uprkos ucjenama opozicije

Zaev: Nema dogovora, biće referenduma

EU će rasporediti graničare u Makedoniji da zaustave migrante

Kako će izgledati referendumsko pitanje u Makedoniji?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button