glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel11 orban-brnabic skoplje_3
cavic cg-eu2 verisec zvezda444 vucela srbija_6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Čak 1.000 organizacija nosi plašt vehabija! 

izvor: novosti online  foto: vn                                                                                                10.02..2018.

asker 

Pojava klipa koji prikazuje obuku sličnu vojnoj, a u kojoj učestvuju bošnjačka dece od sedam do 15 godina na Vlašiću pod okriljem Udruženja za razvoj, fizičkih i pozitivnih moralnih osobina "Asker", prijavljenog na adresi u Sarajevu u opštini Novi grad, samo je početak objavljivanja sličnih klipova na internetu.

Kako  priča Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama, u BiH ima preko 1.000 raznih organizacija poput "Askera", a koje se dovode u vezu sa radikalnim vehabijama u BiH.

- Ukoliko bezbednosne službe BiH u veoma kratkom roku ne deluju prema "Askeru" i pokažu da takvo delovanje nije po zakonu, uslediće prava poplava raznih klipova sa vojnim obukama koje se izvode u Federaciji - ističe Galijašević.

Galijašević dalje kaže da za BiH nije samo problem organizacija "Asker" već i sedam organizacija koje se godinama nalaze na svetskim crnim bezbednosnim listama, jer su bliske teroristima.

- Nažalost, BiH je odlično tlo za nevladine organizacije koje služe za finansiranje i organizovanje vehabija jer nema jasne borbe institucija BiH protiv ovih udruženja ili organizacija - ističe Galijašević.

Prema njegovim rečima, razne organizacije bliske vehabijama u BiH puštanjem promotivnih klipova o obuci dece šalju poruku da se ne plaše države BiH i da nemaju nikakvih sankcija zbog ovakvog delovanja.

- Sedište radikalnih organizacija je u Federaciji BiH. Oni se okupljaju u 22 paradžemata koja su odbila da se priključe Islamskoj zajednici BiH, ali i u 29 verskih objekta širom Federacije, koji nisu zvanično prijavljeni - navodi Galijašević.

On dalje dodaje da je godinama veliki problem za BiH, a pre svega Federaciju, postojanje oko 100 naselja na području FBiH gde žive radikalni islamisti.

- Osnivanje raznih nevladinih organizacija vehabijama je odličan izvor zarade. Preko njih stiže novac, koji niko ne kontroliše. Veliku ulogu u finansiranju ovih nevladinih organizacija ima Turska, ali i Saudijska Arabija - ističe Galijašević.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, kaže da je "Asker" deo vehabijskog paradžemata u Briješću kod Sarajeva i da su vođe te organizacije vehabije iz paradžemata koje su čak privođene u akciji "Rez", kada je krajem 2015. policija uhapsila desetak vehabija pod sumnjom da su planirali teroristički napad za Novu godinu u Sarajevu. Među njima su bili i Bilal Dervišić i Nermin Ćuprija.

ZAKONSKA REGULATIVA

U BiH je veliki problem zakonska regulativa jer nema jasnih pravnih normi šta je to vojna obuka i ko je može izvoditi.

- Ako institucije BiH žele da se obračunaju sa organizacijama koje provode vojne obuke, onda se moraju usvojiti pravne norme i zakonom odrediti šta se može raditi a šta ne. Samo tako se mogu sprečiti vojne obuke po BiH - ističe Predrag Ćeranić.

novosti.rs

 

Čavić za raspuštanje parlamenta do izbora!

U kom pravcu energetike ide BiH?

Bošnjaci koče izborni proces

Pomoćnik haškog sudije priznao: Nije bilo dokaza za genocid u Srebrenici

I RS se pita za izgradnju auto-puta

Banjaluci problem vehabije u FBiH, Sarajevo vidi paravojsku u RS

Na američkoj crnoj listi Dodik, Šešelj, Daut Haradinaj, Stanišić…

Blagić: Verbalni rat u RS, najava izborne godine

Funkcioneri SDS optužuju Dodika da seje strah i deli narod

Prave se spiskovi nepodobnih Srba?

U RS ne postoji paravojska/Dodik: Opasne spekulacije o paravojnim jedinicama; Cvijanović: Podmeću RS

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button