glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

putin00 izbori99 eu888
policija zso sasa Kinoteka 22 Ljajic-na-BG-sajmu cska1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vigemark: EU nema rezervni plan za eventualnu krizu u BiH

izvor: agencije  foto:                                                                                                 05.04.2018.

vigemark2

Evropska unija nema "rezervni plan" za suočavanje s eventualnom krizom u BiH koja bi mogla uslediti ako do početka maja ne bude dogovora o izmenama Izbornog zakona i od političara se očekuje da pokažu odgovornost prema biračima i učine sve da do takvog razvoja događaja ne dođe, upozorio je šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.


Nakon sastanka s čelnicima četiri političke stranke sa sedištem u Sarajevu, koji je u sredu održan zajedno s američkom ambasadorkom u BiH Maurin Kormak i vršiocem dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, Vigemark je novinarima rekao da to nije bila prilika za iznošenje neke nove međunarodne inicijative, nego da se čuje šta lokalni političari žele i kane da preduzmu da bi se izmenio Izborni zaon.

"Nema posebne inicijative Evropske unije i SAD. Samo smo ih saslušali", kazao je Vigemark, prenela je HINA.

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP BiH), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) izneli su nove predloge po kojima bi se rekomponovao Dom naroda parlamenta Federacije BiH, a izbor zastupnika birao bi se po načelu proporcionalnosti i u skladu sa popisom iz 1991.

Vigemark je rekao da se o tome tek treba da izjasne i druge stranke, pre svega HDZ BiH.

Idući korak bio bi okupiti čelnike svih bitnih stranaka i videti ima li među njima zajedničkog viđenja neophodnog za kompromis.

"To je deo procesa koji podržavamo da bi sve relevantne stranke doveli za sto", rekao je švedski diplomata i dodao da je jasno da u tom procesu niko neće dobiti sve, a svi treba da daju nešto.

Dobra vest je, kazao je, to što svi žele neki dogovor, ali je na pitanje šta, ako dogovora ne bude do 6. maja, nije imao određeni odgovor.

Ne bude li dogovora, vlast nakon oktobrskih izbora u BiH ne bi mogla da bude formirana pa bi zemlja zapala u krizu bez presedana nakon Dejtona.

"EU nema plan za moguću krizu nakon izbora, ali je jasno da bi to imalo negativan uticaj na proces evropskih integracija BiH", kazao je Vigemark.

 

 

Izborni zakon BiH, drama u nekoliko činova

Migranti idu novom balkanskom rutom preko Bosne

Lako i profitabilno do političke stranke

Izmjene Izbornog zakona, da ne bi bilo izmjena Dejtona

Odluka Ustavnog suda BiH prepreka izborima?

Zašto se osipaju Oružane snage BiH?

Izetbegović: Da li bi Vučić pristao da je u mojim cipelama

Lideri iz regije u Mostaru: Složno uz razmirice

Incko zapretio ovlašćenjima ako ne bude izmenjen izborni zakon

Članovi Predsjedništva BiH sa predsjednicima Hrvatske i Srbije

Novi korak BiH ka Evropskoj uniji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button