glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

specijalcibalkan brisel eu srbija 7
jeremic4 migranti88888 gromobrani srbija-kina pantic zvezda99999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zoran Milanović će se kandidovati za predsednika Hrvatske

izvor: agencije         foto:                                                                              18.06.2019

brisel-zoki

Bivši premijer i nekadašnji lider najveće opozicione hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP), Zoran Milanović zvanično je objavio da će se kandidovati na izborima za predsednika Hrvatske krajem godine. Aktuelna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović još nije saopštila da li će se ponovo kandidovati, ali se pretpostavlja da će uz podršku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) krenuti u trku za novi mandat.

Zoran Milanović (52) izjavio je da želi da postane predsednik moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske.

"Vidim sebe kao predvodnika i kandidata moderne Hrvatske koja se ne boji, koja je progresivna, koja nema strah od nepoznatog, koja se ne ograđuje bodljikavom žicom. Izgubiti se može, odustati se ne može", rekao je Milanović 17. juna na konferenciji za novinare na kojoj je zvanično objavio svoju kandidaturu za predsednika Republike.

On je zahvalio SDP na podršci i ocenio da je Hrvatska u "popravljivom stanju" i dodao da ima veliko političko i životno iskustvo. Milanović je ukazao da je ovo prvi put da ide u političku borbu kao neko ko nije "anketni medijski favorit".

"Pod pritiskom moraš znati i hteti da živiš. Sve osim pobede bilo je poraz i fijasko. Nisam uvek uspevao da udovoljim tim standardima i u ovu priču i avanturu ulazim rasterećeniji, jer skoro sve sada zavisi od mene", naglasio je Milanović.

Na pitanje da li je promenio svoj stav o važnosti funkcije šefa države, Milanović je odgovorio da nije, i dodao da dok Hrvatska ne promeni oblik vlasti, neko mora da obavlja funkciju predsednika.

Milanović nije hteo da komentariše mandat aktuelne predsednice Kolinde Grabar-Kitarović koja još nije zvanično saopštila da li će tražiti novi petogodišnji mandat. On je rekao i da bi, ako uspe da pobedi na izborima, Hrvatska bila država "sa stavom".

"To poslednjih godina nismo videli, ne zato što osobe koje vode Hrvatsku to ne žele, već zato što nisu u stanju", dodao je bivši lider SDP i najavio da će slogan njegove kampanje biti "Predsednik s karakterom".

Predsednik SDP Davor Bernardić izjavio je ranije 17. juna da je Predsedništvo stranke podržalo njegov predlog da Milanović bude kandidat SDP za predsednika Hrvatske.

"Nastavljamo zajedno dalje, a SDP od Zorana Milanovića očekuje pobedu na izborima", rekao je Bernardić novinarima posle sednice vrha stanke.

Odluka Predsedništva još treba da dobije podršku Glavnog odbora SDP.

O Milanovićevoj kandidaturi mediji su mesecima spekulisali, ali se on do danas nije oglašavao.

Zoran Milanović bio je predsednik SDP od 2007. do 2016, a Vladu Hrvatske vodio je od kraja 2011. do početka 2016.

Po odlasku s mesta lidera SDP i premijera, Milanović se posvetio privatnom biznisu. Po pisanju medija, bio je i savetnik premijera Albanije Edija Rame.

Pretpostavlja se da će uz podršku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) aktuelna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović krenuti u trku za novi mandat, ali ona to još nije objavila.

Poslednji predsednički izbori bili su 28. decembra 2014, a drugi krug 11. januara 2015. Na tim izborima, Kolinda Grabar-Kitarović je kao kandidatkinja HDZ pobedila tadašnjeg predsednika Ivu Josipovića iz SDP.

Aktuelna predsednica zvanično je stupila na funkciju 19. februara 2015.

 

 

Merkel: Načelno podržavamo evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Pomen jasenovačkim žrtvama – opet u dve kolone

Agrokor od danas više ne postoji

Što s Bleiburgom nakon negativnog stava Katoličke crkve u Austriji?

Spor Srbije i Hrvatske oko granice – pozicije i dalje udaljene

Levičari pozivaju na protest protiv političke represije u Hrvatskoj

U odnosima Srbije i Hrvatske nema napretka po pitanju nestalih

Židovska općina traži reakciju Hrvatske oko Jasenovca

Plenković: Nema pomirenja bez istine da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku

Od ulaska u EU do 2016. bar 102.000 ljudi otišlo iz Hrvatske

Strazbur odbio tužbe Srba prognanih iz Hrvatske!

Šaškor: Hrvatska stvara šengensku granicu bez vojske i žice

Trebaju li se političari bojati Todorićeve 'crne bilježnice'?

Gardijan i Dojče vele o nasilju nad migrantima u Hrvatskoj i BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button