glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-pahor kitarovic66 ustavni-sud-bih
ministarstvo kulture protest vakcina-beba Toholj-1 djokovic 777777 novak-djokovic00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Levičari pozivaju na protest protiv političke represije u Hrvatskoj

izvor: agencije         foto:                                                                              28.01.2019

zagreb

ZAGREB– Zbog hapšenja 24-godišnjeg Filipa Drače koji je na Tuđmanovom spomeniku nacrtao srp i čekić, grupa levo orijentisanih stranaka, udruženja i neprofitnih medija pozvala je na protest „Protiv političke represije”, u sredu 30. januara u Zagrebu.

Poziv na protest su potpisali Antifašistički Vjesnik, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Radnička fronta, Radnički portal, Slobodni Filozofski i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP).

U deindustrijalizovanoj i iseljenoj Hrvatskoj u kojoj većina stanovništva jedva preživljava, a domaći i strani kapitalisti na najgrublji način decenijama eksploatišu radnice i radnike, seljanke i seljake, penzionere i studente, prošle sedmice je počela medijska i javna hajka”, navodi se u pozivu, preneo je hrvatski portal Novosti, glasilo SNV.

Podseća se da je država preko resornog ministarstva raspisala poternicu za 24-godišnjakom, koji je, kako se navodi, na spomenik privatizacione pljačke, uništene privrede i ratnih zločina 1990. nacrtao simbol radničke i seljačke sloge.

Navode da obelodanjivanjem identiteta osumnjičenog „represivni aparat namerno je proizveo i nastavlja da proizvodi opasnu atmosferu koja se graniči s pozivom na linč, a na koji će deo desničarske javnosti spremno odgovoriti”, javlja Tanjug.

S druge strane, državni aparat, koji tokom 1990. uspostavlja i njime autoritarno upravlja Franjo Tuđman, nije učinio ništa da zaustavi uništavanje preko 3.000 spomenika i spomen obeležja posvećenih antifašističkom otporu, borbi za narodno oslobođenje, kao i stotinama hiljada žrtava ustaško-fašističkog terora”, navodi se takođe u pozivu.

Organizatori smatraju da je nužno naglasiti činjenicu da „sadašnji režim nastavlja s tolerisanjem neofašističkog vandalizma, dok se u nekim slučajevima uključuje i u promociju ustaške ikonografije”.

Masovna upotreba eksplicitnih ili latentnih simbola ustaškog režima ne problematizuje se u javnosti već više od dve decenije, uprkos tome što su zakonski zabranjeni, za razliku od komunističkih, radničkih i antifašističkih simbola. Očiti rezultat jeste da se takva krivična dela i njihovi počinitelje ne osuđuju i ne proganjaju”, navodi se dalje u pozivu.

Nužno je, smatraju, naglasiti da je korišćenje javnih institucija za selektivnu i pristranu represiju, čemu svedoči i navedeni slučaj, a sve kako bi se reprodukovala dominantna ideologija – nedopustivo u demokratskom društvu.

Zbog svega navedenog, potpisnici poziva oštro osuđuju ovaj gnusni čin kapitalističke države, njenog represivnog aparata i institucija koji preko leđa mladića koji se suprotstavio sistemu poručuju da će u zatvor slati sve ljude koji, pa makar i na simboličan način, pokušaju pružiti otpor njihovoj vladavini.

Postojeća ekonomska i društvena devastacija u najvećoj meri ostavština je Franje Tuđmana i Hrvatske demokratske zajednice. U potpunosti shvatajući da je otpor puzajućoj fašizaciji društva nužan, od vladajućih zahtevamo: da se smesta obustave postojeća politička i policijska represija, hajka i linč, da nadležne institucije započnu s procesuiranjem i kažnjavanjem odgovornih za uništenje spomenika Narodnooslobodilačke borbe, da Državno tužilaštvo smesta odbaci optužnicu protiv Filipa Drače”, navodi se u pozivu.

 

 

U odnosima Srbije i Hrvatske nema napretka po pitanju nestalih

Židovska općina traži reakciju Hrvatske oko Jasenovca

Plenković: Nema pomirenja bez istine da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku

Od ulaska u EU do 2016. bar 102.000 ljudi otišlo iz Hrvatske

Strazbur odbio tužbe Srba prognanih iz Hrvatske!

Šaškor: Hrvatska stvara šengensku granicu bez vojske i žice

Trebaju li se političari bojati Todorićeve 'crne bilježnice'?

Gardijan i Dojče vele o nasilju nad migrantima u Hrvatskoj i BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button