glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

1od5999 stampa1 zso-kosovo
strazbur radnici888 Noc-muzeja fudbal2 rukomet11 CRVENAa-ZVEZDA-vs-BUDUCNOST

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Pomen jasenovačkim žrtvama – opet u dve kolone

izvor: agencije         foto:                                                                              13.04.2019

Jasenovac11

Banjaluka– Povodom Dana proboja logoraša iz Jasenovca (22. april), u Spomen-području Jasenovac održan je pomen za žrtve logora smrti koji je ustanovljen pod pokroviteljstvom takozvane Nezavisne države Hrvatske (NDH). Taj logor je u Drugom svetskom ratu bio poslednja životna stanica za stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista.

Četvrtu godinu zaredom pomen za žrtve održava se u dve kolone. Srpski, jevrejski i predstavnici antifašista iz Hrvatske ne pristaju na zajednički memorijal s vlastima. Oni su juče položili vence podno spomenika „Kameni cvet” autora Bogdana Bogdanovića.

Potomci naroda čiji su preci skončali u Jasenovcu odbijaju hodati u koloni s onima koje okrivljuju da ne čuju krik žrtava i da podilaze obnovi ustaštva.

Umesto da, kako kažu, povedu društvo u pravcu suočavanja s preteškim bremenom monstruoznih ustaških bestijalnosti. Kažu kako ne mogu stajati uz rame s onima koji izjednačavaju žrtve Blajburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac.

Manjinski predstavnici, najpre Srbi i Jevreji, kao i hrvatski antifašisti navode da se vlada nedovoljno snažno protivi istorijskom revizionizmu i negaciji strašnih događaja u Jasenovcu. Vlasti su državnu komemoraciju najavili za nedelju. Tamo će i ove godine stajati usamljeni.

U obeležavanju koje su juče organizovali Srpsko narodno veće, Koordinacija jevrejskih opština Hrvatske, Savez Roma u Hrvatskoj „Kali Sara” i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske našli su se, kako su izvestili hrvatski mediji i predstavnici ambasada Izraela, Holandije, Španije, Velike Britanije, Srbije, Slovenije, Nemačke, Francuske, Australije...

U ime organizatora, Ognjen Kraus, predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj, rekao je da je Jasenovac najmračnije i najsramotnije mesto hrvatske istorije, gde su se događale egzekucije građana NDH na osnovu rasnih zakona. Rekao je da je NDH jedina u Evropi imala rasne zakone i više od 50 logora, što koncentracionih logora smrti, što sabirnih logora.

Nikada nismo izjednačavali hrvatski narod s NDH, s ustaštvom i genocidom. Isto tako, nećemo nikada prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Blajburškog polja, Tezna i Maclja – isto. Na tim mestima stradala je ustaška vojska koja se nije predala 9. maja kada je kapitulirao Treći rajh. Dok se ne makne iz upotrebe ustaški pozdrav ’Za dom spremni’, mi nećemo biti ovde zajedno u službenoj komemoraciji”, rekao je Kraus.

Poverenica za ljudska prava Veća Evrope Dunja Mijatović je poručila da ustaški logor Jasenovac svima treba biti istorijska lekcija. Osudila je to što neki političari i političke ličnosti u Hrvatskoj umanjuju odgovornost počinitelja jasenovačkih zločina, veličaju ih ili potpuno negiraju zločine iz prošlosti.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći i najozloglašeniji logor u NDH, koje su ustaše počele uspostavljati ubrzo nakon dolaska na vlast za neprijatelje države definisane rasnim zakonima po uzoru na nacističku Nemačku, podseća portal „Indeks”.

Po podacima Spomen-područja Jasenovac, do sada je u logoru utvrđeno imenom i prezimenom 83.145 žrtava Srba, Jevreja, Roma, Hrvata i osoba drugih nacionalnosti, a u muzeju procenjuju da je konačni broj žrtava verovatno oko 100.000. Službena statistika bivše SFRJ isticala je brojku od 700.000 žrtava, podseća „Indeks”.

Portal hrvatskih „Novosti” podseća da su u proboj iz logora Jasenovac zarobljenici krenuli 22. aprila 1945, pred sam kraj Drugog svetskog rata. Dan ranije, 21. aprila, preko Save je iz logora odvedeno više od 700 logorašica koje su pobijene. U noći s 21. na 22. april u logoru su bila još 1.073 muškarca koji su ujutro krenula u juriš. Slobode su se uspela dokopati 54 logoraša.

U okviru obeležavanja Dana proboja logoraša, cveće je juče položeno i u Donjoj Gradini (RS), koja je najveće stratište iz sistema jasenovačkih logora. Na tom mestu RS i Srbija gradiće zajednički memorijalni kompleks. Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije, rekao je da je namera da to bude mesto odakle će se poslati poruke mira, ali i mesto koje poručuje da se žrtve ne smeju zaboraviti.

Nadležni u RS navode da je 1946. Zemaljska komisija Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača dala procenu da je u koncentracionom logoru Jasenovac ubijeno oko 500.000–600.000 logoraša.

I tada je Zemaljska komisija Hrvatske istakla da se nikada neće moći utvrditi tačan broj žrtava, ali da ovaj navedeni broj žrtava ipak odgovara stvarnosti”, rekla je nedavno direktorka Javne ustanove Spomen-područje „Donja Gradina” Tanja Tuleković.

Ona je navela da je Donja Gradina spomen-područje najvećeg stratišta koncentracionog logora Jasenovac i da sa svojih devet grobnih polja i 105 masovnih grobnica svedoči o ustaškom zločinu genocida koji se dogodio za vreme NDH.

Gideon Grajf, glavni istraživač Instituta za Holokaust „Šem olam” u Izraelu, na osnovu podataka do kojih je došao tokom četvorogodišnjeg istraživanja u okviru studije „Jasenovac, Aušvic Balkana”, rekao da je u Jasenovcu na najsvirepiji način ubijeno minimum 800.000 Srba i oko 40.000 Jevreja.

Jasenovac je bio imperija smrti”, istakao je nedavno Grajf i napomenuo da je revizionizam drugo ubistvo žrtava. Grajf je istakao da je u Jasenovcu postojalo 57 različitih načina ubijanja žrtava i naveo da ih u Aušvicu nije bilo toliko, te da nečeg poput onog što se desilo u Jasenovcu „nema u istoriji čovečanstva”.

 

 

Agrokor od danas više ne postoji

Što s Bleiburgom nakon negativnog stava Katoličke crkve u Austriji?

Spor Srbije i Hrvatske oko granice – pozicije i dalje udaljene

Levičari pozivaju na protest protiv političke represije u Hrvatskoj

U odnosima Srbije i Hrvatske nema napretka po pitanju nestalih

Židovska općina traži reakciju Hrvatske oko Jasenovca

Plenković: Nema pomirenja bez istine da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku

Od ulaska u EU do 2016. bar 102.000 ljudi otišlo iz Hrvatske

Strazbur odbio tužbe Srba prognanih iz Hrvatske!

Šaškor: Hrvatska stvara šengensku granicu bez vojske i žice

Trebaju li se političari bojati Todorićeve 'crne bilježnice'?

Gardijan i Dojče vele o nasilju nad migrantima u Hrvatskoj i BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button