glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina eps mile4
mladi888 eksplozija woodstock venera rastko malatija-par

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zaev navukao gnev novinara i LGBT     

izvor: agencije  foto:                                                                             15.08.2019.  

zaev000 

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev našao se na udaru opozicije, novinarskih udruženja i LGBT zajednice zbog izjave da neće dozvoliti da “nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i peder” sruše njegovu vladu i naštete euro – atlantskim integracijama zemlje.

Svi traže da se izvini, što je i učinio, ali kritike i dalje ne jenjavaju, posebno na socijalnim mrežama.

Zaev je ovu izjavu dao u kontekstu istrage u slučaju „Reket“, u kojem je grupa ljudi osumnjičena za ucenu i uzimanje mita, rekavši da neće dozvoliti da ga bilo ko umeša u aferu.

Zaev je naglasio da veruje u transparentnost istrage koja će, prema njegovim rečima, pokazati da se zemlja neselektivno bori protiv kriminala i korupcije.

Odbacio je spekulacije da je umešan u celu aferu, zbog koje su za sada privedeni neformalni vlasnik kablovske 1TV Bojan Jovanovski, poznat široj javnosti kao šoumen Boki 13 i biznismen Zoran Milevski, poznat kao Kičec.

Osude su stigle odmah

Predstavnici LGBT zajednice su premijeru Zaevu preko socijalnih mreža poručilvali da mu nikad neće oprostiti. Udruženja novinara su osudila njegovu izjavu i ocenili da je to pritisak na slobodu govora. Svi su tražili da se Zaev izvini, što je i učinio pravdajući se da ga nisu dobro razumeli, ali sporna izjava i dalje je glavna vest pre svega na socijalnim mrežama.

Branko Gerovski, novinar koji je otkrio aferu „Reket“, osetio se prozvanim pa je dao intervju ispred vladine zgrade i osudio izjavu premijera.

U čitavu priču se uključila i opoziciona VMRO DPMNE, partija tradicionalnih vrednosti, koja nije podržala zakon o LGBT koji je u Parlamentu pre nekoliko meseci progurao baš Zoran Zajev i njegov vladajući Socijaldemokratski savez.

VMRO DPMNE je osudila Zaeva zbog ove izjave i istovremeno je pozvala novinare da se ne boje vlasti i da slobodno pišu o kriminalu u slučaju „Reket“ u kome, prema VMRO DPMNE, glavnu ulogu ima Zoran Zaev.

Visoka politička cena

Među komentarima čuju se i oni po kojima je izjava Zaeva neumesna, te ga može politički puno da košta, jer gubi podršku onih koji sa ga podržavali u borbi za rušenje režima bivšeg predsednika vlade Nikole Gruevskog, begunca koji trenutno u Budimpešti uživa politički azil.

Izjava premijera je nedopustiva, ona je rezultat nervoze, smatra politički analitičar Nenad Marković. Poručuje premijeru da nije dobra ideja da se zamera novinarima i da koristi termine koji dozvoljavaju razne interpretacije.

Prema analitičarima, rano je govoriti o političkoj odgovornosti Zaeva u slučaju „Reket“ jer za sada ništa nije ukazalo na njegovu umešanost, iako ga osumnjičeni Boki 13 pominje u audio snimkama - da će ići kod Zaeva da sa njim razgovara.

Zbunjujući snimci

Bojan Jovanovski i Zoran Milevski su osumnjičeni i nalaze se u pritvoru već mesec dana za “gprimanje mita, trgovanje uticajem, pranje novca”.

Prošle nedelje italijanski medij La Verita je objavio video snimku, na kojoj se vidi i čuje kako Boki 13 traži i dobija milion i po eura od biznismena Jordana Kamčeva.

Jovanovski obećava Kamčevu da će specijalna javna tužiteljka Katica Janeva učiniti sve da biznismen ne odgovara u aferi „Imperija“, gde je on osumnjičen za kriminal.

Katica Janeva, nekada simbol nade u borbi protiv kriminala, takođe je na udaru javnosti ali za sada nije pozvana na razgovor u Javno tužilaštvo koje vodi slučaj „Reket“. Janevoj su za sada samo zaplenili službeni telefon koji se ispituje.

Ona negira povezanost sa privedenima u slučaju „Reket“, koji su navodno koristili lično prijateljstvo i zloupotrebljavali njeno ime. Jovanovski je navodno tražio reket i razne usluge od više biznismena, pa i gradonačelnika vladajuće stranke, hvaleći se njegovim ličnim odnosima sa Katicom Janevom i Zoranom Zaevim.

Dok premijer Zaev tvrdi da je prvi prijavio slučaj Javnom tužilaštvu nakon žalbi koje je dobijao sa strane i da nije umešan – „Reket“ polako postaje još jedan uslov za dobijanje datuma za pregovore o članstvu sa Evropskom unijom.

 

 

Han: Skoplju u oktobru dati zeleno svetlo za pregovore sa EU

Da li će Micotakis preispitivati dogovor sa Severnom Makedonijom?

EU na jesen daje zeleno svetlo za Skoplje, ne i za Tiranu

Grupa zemalja EU traži otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem

Stoltenberg u Skoplju: Prespanski dogovor inspiracija za čitav region

Prespanski sporazum ne može biti obrazac za rešavanje drugih sporova

Pendarovski preuzeo dužnost predsednika Severne Makedonije

Manjinski glasovi određuju predsednika

Pendarovski u maloj prednosti nad Davkovom

Makedonci biraju predsednika

Finiš predsedničke kampanje u Severnoj Makedoniji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button