glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu1 brisel dodik77
pasos2 dacic11 Aleksandar Vucic uzice srbija rukomet viktor55

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vulin: U Srbiji trenutno oko 4.000 migranata/Mektić: Albanija ne zaustavlja migrante

izvor: agencije  foto:                                                                                                    15.01.2018.

migranti-1 

Vulin: U Srbiji trenutno oko 4.000 migranata

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, pripadnike Zajedničkih snaga Vojske Srbije i MUP-a Srbije, angažovane na obezbeđenju državne granice na objektu „Mokranje” kod istoimenog graničnog prelaza.

Na teritoriji Srbije se danas nalazi nešto oko 4.000 migranata, što je svakako broj koji možemo da kontrolišemo. Njihov daleko najveći broj se nalazi u našim prihvatnim centrima, gde su kontrolisani, gde su medicinski zbrinuti i na svaki drugi način zaštićeni” rekao je Vulin. Prema njegovim rečima, mešovite snage vojske i policije su za ovih godinu dana sprečile oko 22.000 migranata da ilegalno uđu u našu teritoriju.

Po obilasku su pukovnik Vladeta Baltić, komandant Zajedničkih snaga i glavni policijski savetnik Nenad Vučić, načelnik Regionalnog centra granične policije prema Republici Bugarskoj, rekli da je saradnja vojske i policije na visokom nivou, da se zajedničkim radom kreiraju zadaci i uspešno realizuju, što je doprinelo bitnom smanjenju ilegalnih migranata na ovom prostoru.

Mektić: Albanija ne zaustavlja migrante


Sarajevo – Bosna i Hercegovina, kao i ostale zemlje regiona, ima velikih problema sa ilegalnim migrantima koji, nakon što je ponovo aktivirana migrantska ruta preko zapadnog Balkana, u sve većem broju pokušavaju da se preko njene teritorije domognu Hrvatske, a time i EU. Na to ukazuju i zvanične informacije prema kojima je broj ilegalnih migranata otkrivenih i privedenih na teritoriji BiH lane, u poređenju sa brojem iz prethodne godine, povećan za oko 400 odsto.

U nadležnim institucijama BiH kažu da je situacija prilično ozbiljna i da se „jedva nose” sa drastično povećanim prilivom migranata, za koje više ne mogu obezbediti ni smeštaj, jer su svi postojeći objekti već popunjeni.

Mi još uvek situaciju držimo pod kontrolom, preduzimamo sve što je u našoj mogućnosti, ali problem je eskalirao do te mere da smo na samoj granici popunjenosti naših kapaciteta”, rekao je za „Politiku” ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Nedavno je i Granična policije BiH saopštila da je u poslednjih nekoliko meseci broj ilegalnih prelazaka intenziviran, prvenstveno, iz pravca Crne Gore. U tu zemlju migranti dolaze iz Albanije s nadom da će im teritorija BiH poslužiti kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU. Reč je o migrantima iz Alžira, Pakistana, Maroka, Libije, Avganistana, Irana… U 2017. godini graničari su, u pokušaju ulaska u BiH, otkrili više od 750 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, među koje spadaju i pomenute zemlje.

Ključni problem zbog kojeg se BiH našla u nezavidnoj situaciji ministar Mektić prepoznaje u „propusnosti granice” između Albanije i Crne Gore, jer Albanci, kako on kaže, ništa ne preduzimaju na presecanju „lanca” ilegalnih migranata, nego ih „prećutno propuštaju”. O tome je razgovarano i na sastancima održanim na regionalnom nivou.

Rešenje treba tražiti na granici između Albanije i Crne Gore ili čak Albanije i Grčke, jer kad migranti već uđu na prostor zapadnog Balkana, to postaje ozbiljan problem”, ističe Mektić.

On napominje da nije naročito zadovoljan ni trenutnim nivoom regionalne saradnje, jer smatra da ona nije „iskrena”, kao ni odnosom prema sporazumima o readmisiji, koji „ne funkcionišu do kraja”.

Ministar bezbednosti BiH smatra da pomoć za rešavanje problema sa migrantima treba zatražiti i od Fronteksa, agencije za zaštitu spoljnih granica EU.

Treba da toj agenciji uputimo zajedničko pismo u kome ćemo zatražiti da ona angažuje jedan broj evropskih policajaca na granici između Albanije i Crne Gore, jer siguran sam da bi oni, zajedno sa našim policajcima, naterali Albance da rade posao kako treba”, kaže Mektić.

On prioritet daje i suzbijanju organizovanog krijumčarenja migranata preko teritorije BiH. Navodi da BiH odavno radi na presecanju takvih kanala i najavljuje skoro hapšenje određenog broja krijumčara.

Hiljade zaglavljene na balkanskoj ruti

Pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbeglice BiH Saliha Đuderija izjavila je u sredu novinarima u Sarajevu kako je otvoreno pitanje koliko će se dugo na dosadašnji način moći kontrolisati migrantska kriza.
Ona je aludirala na činjenicu da su hiljade migranata „zaglavljene” na takozvanoj balkanskoj ruti koja je trebalo da ih odvede do Evropske unije, a ogroman broj takvih osoba je u Srbiji pa oni u sve većem broju pokušavaju i preko BiH krenuti dalje, pri čemu im je prvo odredište Hrvatska.
„Ovaj problem na neki način držimo pod kontrolom, no nismo u celosti zadovoljni i pitanje je koliko će to trajati”, kazala je Đuderija na konferenciji za novinare povodom obeležavanja 18. oktobra kao međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima.

 

 

Brisel: U fokusu pregovora ZSO i energetika/Analitičari: Pritisak na Prištinu da formira ZSO

Šta donosi strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan?

Vučić: Zoran Radojičić prvi na listi SNS-a u Beogradu

Dačić: Bez pobede SPS i SNS u Beogradu nema stabilnosti Srbije

Brnabić: Uključiću se u kampanju za beogradske izbore

Opozicija predala zahteve RTS-u i REM-u kojima traži poštovanje medijskih zakona i standarda

SNS: Izbori samo u Beogradu

Manifest političkog radikalizma

Brnabić o Kosovu, EU, Tribunalu, Srebrenici, medijima

EU: 2025. novo proširenje

Otvaranje novih poglavlja u martu

Region u 2018. ulazi sa starim izazovima

Irinej: Da ovaj Božić donese mir i slogu

Malteški papiri: Suvlasnik SBB-a kupio pasoš Malte da ne bi platio porez u Srbiji

Medijsko rusofilstvo na briselskom putu

Hojt Brajan Ji: Za regionalnu stabilnost važna saradnja Beograda i Zagreba

Irinej: Srbija ne može da pokloni Kosovo i Metohiju

EU i Zapadni Balkan: Tako blizu a još tako daleko

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button