glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 mogerini piranski zaliv
patrijarh bih3 Pantelic Uvac srbija1111 Udovicic 11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Hojt Brajan Ji: Za regionalnu stabilnost važna saradnja Beograda i Zagreba

izvor: agencije  foto:                                                                                                    04.01.2018.

ji 

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji izjavio je danas da SAD veruju u važnu ulogu Srbije za regionalnu stabilnost i dodao da je za to važna saradnja Hrvatske i Srbije koje, kako je istakao, "moraju naći rešenje za teške probleme koje imaju".

U intervjuu za regionalnu televiziju N1 u Zagrebu, prvi čovek Stejt departmenta za Jugoistočnu Evropu je rekao da u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije SAD neće da zauzimaju stranu jer veruju da te dve zemlje mogu same to da reše.

Povodom situacije u BiH, američki diplomata je ocenio da nema potrebe za "Dejtonom dva", ali da vlast mora da se fokusira na reforme kako bi ta zemlja ubrzala put ka EU.

Govoreći o slobodi medija, on je naglasio da je važno da postoji sloboda izražavanja jer slobodni mediji služe interesima gradjana.

Na pitanje da prokomentariše to što predsednik Srbije Aleksandar Vučič uz ime televiije N1 dodaje "američka", Ji je rekao da američka vlada ne plaća medijima i da veruje u nezavisne medije.

On je ocenio da su u regionu jugoistočne Evrope poseban rizik pretnje novinarima i urednicima i da toga ne sme biti.

On je izrazio uverenje da u EU postoji volja da prihvati nove članice ako su spremne na reforme.  Hojt Brajan Ji takodje je rekao da su regionu propuštene brojne prilike, da su sve zemlje regiona suočene s problemima tranzicije i da ne bi rekao da je neka zemlja gora od druge.

Povodom graničnog spora Slovenije i Hrvatske, američki diplomata je rekao da SAD neće da zauzimaju stranu jer veruju da Slovenija i Hrvatska mogu same to da reše.

"I Hrvatska i Slovenija su strateški partneri i saveznici SAD. Uveliko se oslanjamo na obe vaše zemlje da će naći način da potpomognu sigurnost u regionu tako da će osnažiti svoje bilateralne odnose... Imate puno toga zajedničkog, članice ste EU i NATO, imate puno zajedničkih interesa. Mislim da je to odgovornost obe zemlje", rekao je Ji.

Govoreći o situaciji u BiH Hojt Ji je rekao da "za sada nema potrebe za 'Dejtonom dva'" ali da je nužno da se vlast fokusira na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi i bržeg napretka ka EU.

"Verujemo da u ovom regionu postoje brojne mogućnosti ove godine. Prošle je godine došlo do pozitivnih pomaka na kojima treba graditi. Crna Gora se pridružila NATO, u Makedoniji je došla proreformska i multietnička vlada, tu su razgovori Kosova i Srbije o napretku odnosa. Vidimo mogućnosti u BiH, očekuju nas izbori ove godine, postoji potreba da se BiH pozabavi reformom izbornog zakona, mislim da bi fokus trebalo da budei na postizanju dogovora kako bi se u 2018. održali efikasni izbori. Mislimo da sada nema potrebe za 'Dejtonom 2', ali mislimo da je nužno da se vlast u BiH fokusira na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi i da se ubrza proces približavanju EU", rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

 

 

Irinej: Srbija ne može da pokloni Kosovo i Metohiju

EU i Zapadni Balkan: Tako blizu a još tako daleko

Mogerini: Za evropski put Balkana 2018. će biti odlučujuća

Dve hiljade osamnaesta – godina nacija

Srećna vam godina nerazrešenih afera

DS i Nova stranka zajedno na izborima u Beogradu

Đurović: Svakodnevno se desetine migranata ilegalno deportuju u Srbiju

Vučić: Kosovo, mir u regionu i jačanje ekonomije – najveći izazovi u 2018.

Balkan i dalje napreduje u nazadovanju

Trijumf naprednjaka

Skupština usvojila povećanje penzija i plata u javnom sektoru u 2018. godini

Srbija "briše" ime Makedoniji?

Članice AmChama očekuju poboljšanje poslovne klime u Srbiji

Dva nova koraka na putu ka EU

Za vojsku se ne štedi

Vučić: Brži ulazak Srbije u EU važan za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button