glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

dubrovnik terorizam 1 brisel2
zeleznice nova teh mehmed-pasa pogorelic milojevic2

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Nova premijerka, stara politika

 

izvor : rse  foto: rfe

29.06.2017.

brnabic111

Skupština Srbije izabrala je danas novu Vladu, koja ima 21 ministra od toga tri bez portfelja, predvođenih premijerkom Anom Brnabić.

Nova vlada izabrana je prozivkom poslanika. Za njen izbor glasalo je 157 poslanika, protiv je bilo 55, a niko nije bio uzdržan.

Protiv izbora Vlade glasali su poslanici vladajuće Jedinstvene Srbije, kao i opozicionih partija Dosta je bilo, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dveri, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, poslanici iz poslaničke grupe "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije", poslanici SDA Sandžaka i Nove stranke.

Za izbor vlade su bili poslanici koalicije oko Srpske napredne stranke, poslanici Socijlističke partije Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko delovanje i opozicioni poslanik iz Zelene stranke Goran Čabradi. Nova vlada ima četiri potpredsednika koji obavljaju i dužnost ministara. Ukupno ima 18 resora i tri ministra bez portfelja.

Deo jučerašnjeg ekspozea mandatarke Ane Brnabić koji se odnosi na spoljnu politiku, uključujući region i Kosovo, ne sadrži bitne novine koje bi upućivale na bilo kakvu promenu spoljnopolitičkog kursa Srbije, kažu sagovornici Radija Slobodna Evropa.

Bodo Veber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina smatra da je najjači utisak nakon govora mandatarke-potpuni kontinutiet sa prethodnom Vladom. To se odnosi i na spoljnu politiku, na snažnu poruku o evronitegracijama Srbije, što je naišlo na odobravanje od Brisela do Berlina, kaže Veber.

On, pri tom, primećuje zanimljiv redosled u nabrajanju prioriteta - odnosi sa Rusijom, Kinom, Južnom Korejom... a tek onda sa SAD-om. Za Vebera su posebno zanimljive dve stvari, koje se nisu našle u ekspozeu.

"O maglovitoj temi bivšeg premijera a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića o dijalogu o Kosovu i oslobađanju Srbije od kosovskog mita, ništa se nije našlo u ekspozeu", kaže Veber.

Drugo što je za Vebera zanimljivo i o čemu nema reči u ekspozeu je prelazak Aleksandra Vulina na mesto ministra odbrane.

"To je jak signal prema Rusiji i biće zanimljivo videti koliko to suštinski znači u odnosu na saradnju sa NATO savezom, da li će doći do pogoršavanja odnosa ili ne. I da li će doći do suštinske promene u intenziviranju saradnje sa Ruskom Federacijom", dodaje Veber.

Ono što je rečeno u ekspozeu potvrđuje da spoljna politika ostaje u rukama novog predsednika Republike Aleksandra Vučića, kaže i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji. I za nju je posebno zanimljiv budući odnos Srbije i Rusije:

"Treba imati u vidu međunarodni kontekst, pritisak koji sada vrši Rusija, naročito posle poraza u Makedoniji i Crnoj Gori. Ali, brzo će se pokazati da to sedenje na dve stolice neće mnogo trajati. Zato što, kako Srbija bude napredovala prema članstvu u Evropskoj uniji, tako će, biti veći zahtevi za usklađivanje sa spoljnom politikom EU", kaže Biserko.

Što se Kosova tiče, za Sonju Biserko je zanimljivo da mandatarka koristi terminologiju "Autonomna Pokrajina", govori o istorijskom kompromisu Srba i Albanaca, i insistiranju na formiranju Zajednice srpskih opština.

Zanimljivo je da je sadašnji ministar inostranih poslova Ivica Dačić koji ostaje na toj funkciji i u novoj Vladi u kojoj kao potpredsednik preuzima sektor politike, na jednom skupu van Parlamenta gde se vodi rasprava o ekspozeu, na pitanje da prokomentariše ocene o jačanju uticaja Rusije u Srbiji rekao:

"Sve zemlje imaju uticaj i za to što ruski uticaj jača, kriv je Zapad. Sve evropske zemlje sede na mnogo više stolica nego Srbija."

Dačić se smatra političarem sa jakim vezama u Moskvi.

U samoj Skupštini, što se regiona tiče, opozicija je postavila jedno zanimljivo pitanje, "pipajući puls" mandatarke: ko će ove godine ići na komemorativni skup u Potočarima. Ona je podsetila da je Vlada Srbije dala pet miliona evra za razne projekte u Srebrenici i rekla da će o tome tek biti doneta odluka. Ništa više. Malo za nameravano "opipavanje pulsa".

slobodnaevropa.org

 

Reakcije na ekspoze Ane Brnabić

FIC: U Srbiji potrebni predvidivost i jasna pravila

U Gračanici održana liturgija i dodeljeno ordenje majkama

Ekspoze Ane Brnabić

U ratovima po inostranstvu 28 Srba

Stefanović: Spremni da preuzmemo deo tereta migrantske krize

Skupština usvojila izmene Zakona o ministarstvima

Joksimović: Očekujemo dobru dinamiku otvaranja poglavlja

Brnabić: Buduća vlada će sačuvati kontinuitet

Reis: Pred muslimanima Srbije brojni problemi

Očuvanje mira i stabilnosti najvažnije poruke sastanaka

Beograd: Parada ponosa završena bez incidenata

U Subotici se neće graditi naselje za migrante

Vučić: Menjamo se, hrabro idemo iz mitologije u budućnost

Balkanska ruta samo preusmerena

Vučić sa visokim zvanicama u Vili "Mir"/Tramp šalje delegaciju na inauguraciju Vučića

U Vladi dva nova resora

Evropski Prajdovi: Parada zakazana za 24. jun u Beogradu nema našu podršku

Predsednik Srbije upravlja stranačkim kormilom

Građani Srbije svesni posledica sive ekonomije

U Srbiji četiri televizijska emitera prati 62,35 odsto publike

Samit EU, za Mogerinijevu Zapadni Balkan prioritet

Živković i Tadićevi se pridružuju, ostali bez odgovora

Janković: Nisam dosad dobio poziv za skup u Srebrenici

Dijalog Beograda i Prištine vode predsednici?

Dva nova poglavlja za Srbiju, puževom brzinom napred

Berg: Zapadnom Balkanu potrebno poboljšanje infrastrukture

Mandatarku Brnabić napadaju homofobi, spasavaju politički interesi

Anketa: Pozitivan stav prema migrantima ima 43,3 odsto gradjana

Srbija menja Ustav: U prvom planu sudstvo, a ne Kosovo

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis