glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Vila-Mir pristina4 vlada1
zaev444 mediji bastina belef novak-endi-rafa

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Balkanska ruta samo preusmerena

 

izvor : agencije  foto:

23.06.2017.

migranti66666

Fridrih Ebert fondacija saopštila je da tzv. Balkanska ruta nije zatvorena, kako je predviđao sporazum između Evropske unije i Turske, već je samo preusmerena ka Bugarskoj. Tom temom, prema najavama sa samita EU, evropske diplomate će se baviti 23. juna.

 

Po pomenutom spoazumu, migranti nisu mogle dalje iz Srbije, a nakon zatvaranja zapadnih granica, zaustavljeni su u Bugarskoj. O tome se detaljnije govori u izveštaju Fridrih Eberta (Friedrich Ebert Stiftung) na 26 strana o kojima će biti razgovora, ali diplomatski izvori kažu da osim otvorene diskusije "o eksternim aspektima", za sada se na samitu EU u Briselu ne očekuju nikakve konkretne odluke.

Prema podacima Fridrih Ebert fondacije, od kraja 2016. u Srbiji se nalazilo 6.322, a u Bugarskoj 5.534 tražilaca azila, preneo je EurActiv.com. U izveštaju su prikazane i mape nelegalnog pomeranja migranata koje se događaju na bugarsko-turskoj granici prema Turskoj i na bugarsko-srpskoj granici prema Bugarskoj. Takva pomerenja su zabeležena i na granici između Srbije i Makedonije u oba smera, kao i između Mađarske i Srbije prema Srbiji i na mađarsko-hrvatskoj granici prema Hrvatskoj.

Rezultat je, kaže  se u izveštaju, da su  Bugarska i zemlje koje su van EU - Makedonija i Srbija - "zatečene u sredini" sa migrantima koji u njima ne žele da ostanu i dodaje da sledeći koraci zavise od dogovara EU sa Turskom. Istovremeno, u tekstu se upozorava da je veliko pitanje mogu li se mehanizmi i strukture nasilnog odbijanja azilanata, koji se sada koriste duž cele Balkanske rute, održati.

Tome u prilog ide i podatak koji je objavio partner Euraktiva Tagešpigel (Der Tagesspiegel) da duže od godinu dana od kad su granice zatvorene, izbeglice i dalje koriste Jugoistočnu Evropu kako bi ušle u EU, iako je put teži, skuplji i opasniji. I mada je ruta zvanično zatvorena 2016,  austrijski ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Doskozil i njegov slovenački kolega Boštjan Šefic su već upozoravali da je ona i dalje prolaz ka EU.

Austrijski ministar je ranije rekao da će njegova zemlja nastaviti da povećava zaštitu granica u saradnji sa balkanskim zemljama, kao i sa Mađarskom,Poljskom i Češkom, jer "Balkanska ruta nije zatvorena".

Blokade granica diljem Balkana izazvale su gomilanje izbeglica i migranata u Grčkoj i drugim tranzitnim zemljama - poput pomenutih Bugarske, Makedonije i Srbije. U nedavnom godišnjem izveštaju EU granične agencije Fronteks (Frontex), u 2016. je uprkos "efikasnom zatvaranju Balkanske rute" migracija nije sprečena. Te godine 382.000 ilgalnih migranata stiglo je u Evropu iz Azije, Afrike i sa Bliskog Istoka.

Migracije ne mogu biti zaustavljene dok god postoje razlozi i uzroci - kao što su rat, siromaštvo, preterana eksploatacija životne sredine - zbog kojih ljdi napuštaju domove, rekla je u izjavi za  Tagešpigel kulturni antropolog i ekpert za granične režime Sabina Hes (Sabine Hess).

Ona tvrdi da stotine izbeglica dnevno stižu u Centralnu Evropu preko Makedonije i Srbije. Njima su  uskraćena prava, nailaze na stroge policijske kontrole, bivaju opljačkani, napadnuti ili ih čak kidnapuju mafijaške grupe.

Evropske zemlje ne samo da su tražile zatvaranje migracionih puteva, nego su i pogoršale pravnu situaciju za izbeglice, kao što je npr. Mađarska odlučila da tražioce azila drži u kontejner kampovima.

Uprkos svemu, teško je očekivati da će današnji razgovori evropskih diplomata u Briselu postići sporazum kojim bi se ovaj problem bar ublažio.

 

 

Vučić sa visokim zvanicama u Vili "Mir"/Tramp šalje delegaciju na inauguraciju Vučića

U Vladi dva nova resora

Evropski Prajdovi: Parada zakazana za 24. jun u Beogradu nema našu podršku

Predsednik Srbije upravlja stranačkim kormilom

Građani Srbije svesni posledica sive ekonomije

U Srbiji četiri televizijska emitera prati 62,35 odsto publike

Samit EU, za Mogerinijevu Zapadni Balkan prioritet

Živković i Tadićevi se pridružuju, ostali bez odgovora

Janković: Nisam dosad dobio poziv za skup u Srebrenici

Dijalog Beograda i Prištine vode predsednici?

Dva nova poglavlja za Srbiju, puževom brzinom napred

Berg: Zapadnom Balkanu potrebno poboljšanje infrastrukture

Mandatarku Brnabić napadaju homofobi, spasavaju politički interesi

Anketa: Pozitivan stav prema migrantima ima 43,3 odsto gradjana

Srbija menja Ustav: U prvom planu sudstvo, a ne Kosovo

U Srbiji skoro 28.000 lica sa izbegličkim statusom

Podrška Ani Brnabić/Ceo savez za vladu ili slede vanredni izbori?

Odlaže se formiranje kabineta Ane Brnabić?/Brnabić: Najvažnije obezbediti stabilnu većinu u Skupštini

Nemački mediji: Ima li nade za Srbiju?

Brnabić: O ekspozeu i sastavu Vlade – prvo pred poslanicima/Vladajuća većina (ne) baš zadovoljna izborom Ane Brnabić

Ana Brnabić sedmi premijer od 2000. godine

Brajan Hojt Ji: Vučić intervenisao kod Dodika zbog referenduma

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis