glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srpska lista111 pendarovski vrs3
ncr patrijarsija noc muzeja000 isil novak11111111 djokovic444444444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić i general Hodžis razgovarali o NATO, Kosovu, regionu       

izvor: agencije  foto:                                                                            14.05.2019.

av-hodzis 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u utorak u Beogradu sa visokim predstavnikom Centra za analizu evropske politike (CEPA) i bivšim komandantom Kopnene vojske SAD za Evropu general-potpukovnikom Frederikom Benom Hodžisom o bezbednosnoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi i regionu, kao i problemima u dijalogu Beograda i Prištine, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je, kako se navodi, naglasio da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost i da je, kao pouzdan partner u programu NATO Partnerstvo za mir, naročito kroz Individualni akcioni plan partnerstva, koji podrazumeva pojačani politički dijalog, spremna da doprinese održanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da odgovori na zajedničke bezbednosne izazove.

On je dodao i da će Srbija nastaviti da jača saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja i svaku drugu vrstu bilateralne vojne saradnje sa SAD.

U saoštenju se navodi i da je "predsednik Vučić objasnio generalu Hodžisu razloge zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, kao i nameru Srbije da nastavi dijalog nakon što Priština povuče protivpravne i anticivilizacijske takse".

General Hodžis je istakao da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

"NATO nije samo vojna alijansa, već savez dražava koje dele i brane zajedničke demokratske vrednosti", istakao je Hodžis, kao veliki zagovornik transatlantske saradnje, navodi se u saopštenju.

General Hodžis koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu u okviru koje učestvuje na konferenciji "Srbija i NATO - pogled u budućnost" u organizaciji Centra za evroatlantske studije juče je položio cveće u parku Tašmajdan na spomen-obeležje posvećeno deci stradaloj tokom NATO bombardovanja 1999. godine, dodaje se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

 

 

Patrijarh Irinej: Ocena Sabora je da se Vučić junački bori

Berlin i Pariz nisu zamena za Briselski dijalog

Šta piše u Strategiji Francuske za Zapadni Balkan

NYT: Samit u Berlinu - sahrana za ideje o podelama i razmeni teritorija

Resetovanje kosovskog dijaloga

Povezivanje građanskih organizacija u Srbiji

Skup u Berlinu bez konkretnih rezultata, naredni sastanak u Parizu

Migrantska igra na 'balkanskoj ruti'

Berlinski ‘okidač’ za novi pristup dijalogu Srbije i Kosova

FAZ: Srbiji nije mesto u EU

Da li će Merkel 'sahraniti' ideju o razmeni teritorija?

Sud odbio rehabilitaciju Milana Nedića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button