glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srpska lista44 bih predsednistvo trolovi
koridor 10 ds1 noc muzeja 3 bertomeu kosa novak66666666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

EU pomaže u boljoj kontroli državne pomoći u Srbiji      

izvor: agencije  foto:                                                                            20.05.2019.

eu4 

Evropska unija sa oko milion evra pomaže boljoj kontroli državne pomoći u Srbiji, kako bi se novac poreskih obveznika što bolje iskoristio i u njegovoj raspodeli koristila pravila koja doprinose jednakoj poziciji svih učesnika na tržištu. Projekat je započeo u februaru ove godine, a trajaće dve godine i finansira se iz pretpristupnih fondova (IPA) 2014.

Cilj je da se pomogne Vladi Srbiji, a posebno institucijama za kontrolu i dodelu državne pomoći da usklade pravila i procedure u toj oblasti sa pravnim tekovinama EU, rečeno je 17. maja na predstavljanju projekta "Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći" u Beogradu.

Državna sekretarka Ministarstva finansija Jelena Tanasković je kazala da to ministarstvo u plan rada za 2019. godinu uvrstilo izradu novog Zakona o kontroli državne pomoći i odgovarajućih podzakonskih akata.

"Usklađivanje regulative sa novim pravilima u EU o državnoj pomoći prvo je od otvorenih šest merila za Poglavlje 8 koje se odnosi na zaštitu konkurencije. Ministarstvo finansija priprema novi Zakon o kontroli državne pomoći i odgovarajućih podzakonskih akata, kako bi se unapredili administrativni kapaciteti i ojačala javna potrošnja, što doprinosi privrednom i društvenom rastu", istakla je Tanasković.

Ona je rekla da je posebno važna saradnja sa ekspertima EU, u okviru koje će biti organizovane obuke, s ciljem unapređenja administrativnih kapaciteta.

Efikasna kontrola državne pomoći, kako je ocenila, doprinosi da svaka intervencija vlasti novcem poreskih obveznika bude dobro osmišljena, sa jasnim prioritetima, da niko ne bude favorizovan i da uz pomoć javnih sredstava naruši konkurenciju na tržištu.

Šef operacije II Delegacije EU Štefan Hudolin je istakao da EU kroz projekte podrške kontroli državne pomoći nastoji da utiče da se "optimizuje korišćenje budžetskih sredstava, kako bi bila efikasan instrument za podsticanje investicija, ekonomskog rasta i otvaranja radnih mesta".

On je naveo da je važno ne samo da se po utvrđenim pravilima rapodeljuje državna pomoć iz republičkog budžeta već i iz budžeta lokalnih samouprava.

"Krajnji cilj efikasne kontrole dodele javnih sredstava je bolje poslovno okruženje i bolji život građana", kazao je Hudolin.

Predsednik Komisije za kontrolu državne pomoći Vladimir Antonijević rekao je da će novim Zakonom o kontroli državne pomoći dodatno biti ojačana nezavisnost Komisije koja će moći da radi nenajavljene uvide kod korisnika pomoći ako se posumnja u tačnost dostavljenih podataka.

Najavio je da će posebnim uredbama biti regulisana državna pomoć male vrednosti, kao i ona koja je od opšteg ekonomskog interesa.

"Komisija za kontrolu državne pomoći je pored Državne revizorske institucije i budžetske inspekcije treći stub u sprečavanju zloupotreba u raspodeli javnih sredstava", rekao je Antonijević.

U sprovođenju projekta podrške srpskoj Komisiji za kontrolu državne pomoći pomaže Savet za zaštitu konkurencije Litvanije, a predsednica tog tela Jurate Šoviene je kazala da je državna pomoć opravdana kada doprinosi da se prebrode određene teškoće na tržištu i da je od koristi za celo društvo, a ne za pojedinca ili određenu interesnu grupu i kompaniju.

"Da bi se ti ciljevi ispunili mora da postoji nezavisan organ koji kontroliše da li se državna pomoć dodeljuje prema pravilima koja su transparentna i zasnovana na ekonomskim i pravnim principima i da niko nije oštećen", kazala je Šoviene.

Vođa projektnog tima Radmila Mihić rekla je da usklađivanje pravila državne pomoći sa pravilima EU nije cilj sam po sebi, već da su suština koristi koje Srbija dobija ukoliko uskladi svoja pravila sa pravilima EU.

"Govorimo o manje 'prijateljske ekonomije', o boljim uslovima poslovanja i većem životnom standardu građana", rekla je Mihić.

Projekat je započet u februaru 2019. godine i trajaće do februara 2021. U okviru projekta će, između ostalog, stručnjaci za pitanja državne pomoći iz Srbije razmenjivati iskustva sa najrelevantnijim ekspertima iz EU. Prvi put će biti organizovana obuka za sve 174 jedinice lokalne samouprave u oblasti državne pomoći i biće izrađen novi inventar šema državne pomoći, kao i priručnici za primenu pravila državne pomoći.

 

 

Doneta odluka o ujedinjenju demokrata

Svečano otvoren južni krak Koridora 10, govorili Zaev, Dodik, Fabrici…

Trifunović: Protesti Jedan od pet miliona loše vodjeni

Vučić: Od vladika na Saboru nisam tražio ni milost ni podršku

Vučić i general Hodžis razgovarali o NATO, Kosovu, regionu

Patrijarh Irinej: Ocena Sabora je da se Vučić junački bori

Berlin i Pariz nisu zamena za Briselski dijalog

Šta piše u Strategiji Francuske za Zapadni Balkan

NYT: Samit u Berlinu - sahrana za ideje o podelama i razmeni teritorija

Resetovanje kosovskog dijaloga

Povezivanje građanskih organizacija u Srbiji

Skup u Berlinu bez konkretnih rezultata, naredni sastanak u Parizu

Migrantska igra na 'balkanskoj ruti'

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button