glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel-eu Skoplje-panorama izbori 5
GRANICA11 mediji gik Izlozba-Andricgrad srbija8888 Djokovic1111111

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić danas na Kosmetu, "poruka jedinstva i snage"

izvor: agencije  foto:                                                                         20.01.2018.

vucic8

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra na Kosovu i Metohiji. Posetiće najpre sever, manastir Banjsku, Kosovsku Mitrovicu, a onda i jug pokrajine. U Lapljem Selu razgovaraće sa građanima. Planirano je i da položi venac na mestu gde je u utorak ubijen Oliver Ivanović. Poseta predsednika Srbije Kosmetu jedan je od presudnih trenutaka za naš narod i šalje poruku jedinstva i snage čitave Srbije, kaže Marko Đurić.

 

Okolnosti ove osme posete Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji u poslednjih pet godina, dodatno su osetljive.

Intervju Andrije Igića sa Markom Đurićem za RTS

Posle ubistva Olivera Ivanovića, koje je po opštoj oceni, dodatno uznemirilo Srbe, očekuje se da građani imaju brojna pitanja i nedoumice u vezi sa bezbednošću i daljim dešavanjima u južnoj pokrajini.

Tanjug javlja da su u Kosovskoj Mitrovici od jutros primetne jače mere bezbednosti. Sve je mirno i bez primetnih tenzija.

Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je da su preduzete sve neophodne mere kako bi tokom boravka predsednika Srbije na Kosmetu bila obezbeđena sigurnost i održan javni red i mir.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da je poseta predsednika Srbije Kosmetu jedan od presudnih trenutaka za naš narod i da šalje poruku jedinstva i snage čitave Srbije.

"Poseta neizmerno znači našem narodu, ovom posetom šaljemo poruku da nas neće slomiti, pokolebati i oterati odavde", poručio je Đurić.

Posetu KiM Vučić počinje obilaskom manastira Banjska 

Prva stanica predsednika Srbije na Kosmetu biće manastir Banjska.

"Izuzetno je važno što će obići ovu zadužbinu kralja Milutina, ovde je mnogo toga urađeno, obnovljen manastirski konak, stari je rekonstruisan, crkva ponovo poprima obličje kakvo je imala nekada. U samom naseljenom mestu izgrađene su nove zgrade, novo banjsko lečilište. Banja je bila zapuštena, ruina, a sada imamo bazene, banjski centar i novi život. Mislim da je ovo dobro mesto za početak", rekao je Đurić.

Građani, inače, u kolonama jutros dolaze u manastir Banjska, a velika je gužva i u porti tog hrama srpske srednjevekovne kulture. Zastave Srbije su na prilazima manastiru, kao i na putu Kosovska Mitrovica – Banjska.

Građani ispred manastira takođe drže srpske zastave, kao i one kombinata "Trepča", a primetan je veliki broj medijskih ekipa.

Duž puta Kosovska Mitrovica – Banjska raspoređeni su pripadnici KPS-a.

Prethodno je u manastiru na praznik Sabora svetog Jovana Krstitelja vladika Teodosije služio liturgiju.

"Otvoren i iskren razgovor sa Srbima"

U Mitrovici Vučić će se sastati sa svim vodećim predstavnicima Srba i građanima. "Biće to dugačak, otvoren, iskren razgovor o tome šta i kako dalje, kako da pojačamo naše zajedništvo i borbu", ukazao je direkotr Kancelarije za KiM.

Posle Mitrovice Vučić će obići i opštine južno od Ibra, Laplje Selo, Gračanicu...

"Našim ljudima u ovo teškom trenutku znači to što čitava Srbija podržava njihovu borbu, ostanak i opstanak. Niko nije srećniji od Srba na KiM da vide svog predsednika", smatra Đurić.

Znaju, kaže, koji su rizici ove posete, ali i ističe da je ona za naš narod od izuzetnog značaja. "Većeg ohrabrenja i veće solidarnosti od toga ne može biti", naveo je Đurić.

"Interesuju nas samo dela"

Komentarišući poruke iz Prištine da nude razmenu informacija, Đurić je rekao "da nas interesuju samo dela, ko je ubica".

"Neka pomognu da se pronađe ubica ili neka nam omoguće da nesmetano sprovodimo istragu. Odbijanje da na aktivan način pomognu govori kakve su im namere", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Dok se ne sazna ko su odgovorni za ubistvo Ivanovića, neće biti ni dijaloga u Briselu, rekao je Đurić.

"Zahtevamo da kažu ko ga je ubio, pa ćemo dalje govoriti", poručio je Đurić.

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u utorak ispred sedišta stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Ivanović je pogođen sa šest metaka, a policija je tokom istrage pronašla zapaljeni automobil "opel astra" koji su, navodno, koristili napadači.

 

 

Nemački mediji: Sever Kosova je mafijaška crna rupa

Kosovska policija preuzela snimke sa sigurnosnih kamera/Drecun: Informacije o ubistvu Ivanovića da daju Kadri Veselji i Vašington/Mitrovica ispratila Ivanovića

Predsednik i Vlada Kosova osudili ubistvo Ivanovića/Misija OEBS-a osudila ubistvo lidera kosovskih Srba

Ubijen Oliver Ivanović

Pasoš za čekanje u redu

Komersant: Kosovo pod nevidjenim pritiskom Zapada zbog Specijalnog suda

Specijalni sud ili izolacija Kosova

Oštro upozorenje Kvinte Prišini

Koga na Kosovu plaše optužnice za ratne zločine?

Haradinaj: Rusija ne može u dijalog, davno se povukla

Neuspeli pokušaj ukidanja Specijalnog suda

Konstituisane Skupštine u opštinama sa srpskom većinom na KiM

Kosovo traži da EULEX ide

Kosovo uništilo mrežu za regrutovanje militanata

Unmik: Posredovali smo na osnovu Rezolucije 1244

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button