glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina konferencija izbori8
samit1 zdravstvo DEKLARACIJA borina-nedelja biomasa mladen8

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić: Hapšenje Đurića je 'brutalna provokacija'         

izvor: rse  foto: rfe                                                                                     26.03.2018.

av777 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića u Mitrovici „brutalnom provokacijom, činom bezumlja i najtežim kriminalnim aktom koji su prištinske vlasti sprovele očigledno podržane od strane nekih zemalja“.

Vučić je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je Đurićev dolazak na Kosovo, u skladu sa sporazumima koje Beograd ima sa Prištinom, tri puta najavljen. Takođe, predsednik Srbije tvrdi da je Srbija poštovala sve bilateralne sporazume i da za Đurićev dolazak nije potrebna dozvola, već samo obaveštenje da će posetiti Kosovo.

Vučić je u obraćanju javnosti naveo da je Srbija ispoštovala sve procedure, kao i da su nadležne institucije Kosova obaveštene na vreme o poseti Marka Đurića kao i Nikole Selakovića.

"Meni je kao predsedniku potrebno da 72 časa unapred obavestim da dolazim na Kosovo i Metohiju, a za Marka kao glavnog pregvarača je potrebno 24 časa. Zvaničnici Srbije od Kosova ne traže dozvolu za ulazak, već ih obaveštavaju o dolasku na Kosovo“, rekao je Vučić.

Vučić je Kosovo nazvao „terorističkom, banditskom i izmišljenom državom“.

Naveo da je Đurića uhapsila „teroristička banda“, uz direktnu podršku EULEX-a, zato što im se „ne sviđa šta misli“.

Mi preko toga nećemo da pređemo. Svi koji su učestvovali u otmici Marka Đurića odgovaraće pred srpskim državnim organima, među njima i dva lica srpske nacionalnosti koji su pomagali teroristima“, rekao je Vučić.

Dodao je da će narednih dana pokazati javnosti sve snimke "terora", navodeći da se "ta banda terorista nakon svega slikala, mnogo su jaki, s dugim cevima na goloruki narod".

Vučić je pozvao građane severa da budu „mirni i spokojni“.

Srbija nikome neće da preti, ali neće nikome dozvoliti da uništi njen narod. To je naša jasna i nedvosmislena poruka. Onaj ko misli da oružjem može da upada na sever Kosova i krši Briselski sporazum, Srbija to neće dopustiti. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali nikome nećemo dozvoliti da ugrozi bezbednost naših građana“, rekao je Vučić.

Dodao je da je obavešten o nameri Srpske liste da napusti Vladu Kosova, i da je njegov savet da o tome odluče „hladne glave“.

Što se nas tiče nastavka Briselskog dijaloga, besmislemo je danas govorti o tome, i o tome ćemo odlučivati hladne glave, ali će svi postulati i polazne osnove sada biti drugačije“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da" Albanci nemaju nameru da formiraju Zajednicu srpskih opština".

"Albanci lažu o Zajednici srpskih opština, lažu i oni koji ih podržavaju. Oni nemaju taj plan, nego da to bude nevladina organizacija, da to mora da bude u skladu s njihovim ustavom", rekao je Vučić i dodao da "nije slučajno što su kosovski zvaničnici baš danas počeli da govore o osnivanju ZSO".

Prema njegovim rečima na ZSO će se "čekati godinama".

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost završena je nakon više od sat i po vremena u Beogradu. Predsednik Vučić zakazao je hitnu sednicu za ponedeljak u 19.30 časova u Predsedništvu Srbije, nakon hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića. Sednica je prethodno trebalo da bude održana u utorak u 10 ujutro.

Sednici su, pored Vučića, prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, direktor policije Vladimir Rebić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor BIA Bratislav Gašić i republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

Suzavac u Mitrovici

Kosovska policija privela je u ponedeljak, 26. marta, u Severnoj Mitrovici šefa kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića, a nakon što je dao izjavu u stanici u Prištini, policija ga je udaljila sa teritorije Kosova.

Kako je javila novinarka Radija Slobodna Evropa, Maja Fićović, sa lica mesta, tokom policijske akcije čule su se sirene, a tokom akcije i bacanja suzavca nekoliko osoba je povređeno.

Policija Kosova je saopštila da su nadležne policijske jedinice na ulazu u prostoriju gde se nalazio Marko Đurić naišle na otpor nekoliko osoba.

I pored ometanja i otpora, policijske jedinice uz upotrebu neophodnih policijskih sredstava, uspele su da uhapse Đurića. Policija je na osnovu odbijanja dozvole za ulazak u Republiku Kosovo, udaljila istog sa teritorije Kosova“.

Đurić i Selaković su se pojavili uprkos tome što su im kosovske vlasti zabranile ulazak na teroritoriju Kosova. Kuda su Đurić i Selaković ušli na Kosovo zasad nije poznato, jer je kosovska policija provela mere kontrole na granici, kako bi im onemogućila ulazak, u skladu sa odlukom kosovskih vlasti.

Osude međunarodne zajednice i odobravanja vlasti Kosova

Predsednik Kosova, Hašim Tači, pozvao je na mir i dodao da je Policija Kosova delovala u skladu sa zakonima i svojim ovlašćenjima prilikom hapšenja Marka Đurića koji je ilegalno ušao na Kosovo.

Evropska unija osudila je događaje na Kosovu i upozorila da su ovakvi postupci ”u suprotnosti sa normalizacijom odnosa” između Srbije i Kosova.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u ponedeljak uveče je razgovarala sa predsednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem o situaciji posle hapšenja Đurića.

Mogerini je napisala na Tviteru da žali zbog
dešavanja na Kosovu.

Maja Kocijančič, portparolka EU nadležna za Zaapdni Balkan je pozvala Prištinu i Beograd da pokažu ”neophodnu zrelost i uzdržanost” kako trenutna situacija ne bi eskalirala dalje.

Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi izrazio je zabrinutost zbog zbivanja u Mitrovici: "Dijalog nema alternativu", napisao je Delavi na Twitteru.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je u ponedeljak uveče da je, nakon incidenta koji se desio u Mitrovici, ta lista usvojila inicijativu za napuštanje Vlade u Prištini. Kako je navedeno u saopštenju, Srpska lista će o toj odluci obаpvestiti predsednikаp Srbije Aleksаpndrа Vučićа.

"Dijаlog u ovаkvim okolnostimа, kаdа se nа goloruk nаrod ide sа metkom u cevi, kаdа se nа reč ide kundаcimа i djonovimа čizаmа, dok se vrši institucionаlno nаsilje nаd grаdjаnimа, nemа nikаkvo smislа", naveo je Rakić u saopštenju Srpske liste.

 

slobodnaevropa.org

Obrazovanje i socijalizacija migranata novi izazov Srbije

Samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji problem za Rahoja

Obeležava se 19 godina od početka NATO bombardovanja SRJ

Ljudska prava u Srbiji: Odsustvo dijaloga i gušenje slobode medija

Vučić: EU rekla Prištini da mora da ispuni dogovor o ZSO

Dijalog u Briselu, Tači najavio sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji ove godine

Brnabić: Neophodno tragati za novim, 'unikatnim rešenjem' za Kosovo/Dačić: Nema rokova za Kosovo

Na dnevnom redu samita EU i Zapadni Balkan

Vučić u Njujorku: Nadao sam se većem razumevanju za Srbiju

Brnabić: Neophodna rekonstrukcija, neki članovi "guraju" lične agende

Šta radi predsednik Srbije u Njujorku?

Reljić: Balkanu treba više para iz EU fondova ili bespovratna pomoć

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button