glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep2 Aleksandar-Vucic suzavac
vlada1 Evropski-sud-za-ljudska-prava hpc Plakat-za-MTMO vojska1 dikson

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Brnabić: Neophodno tragati za novim, 'unikatnim rešenjem' za Kosovo/Dačić: Nema rokova za Kosovo          

izvor: agencije  foto:                                                                                      23.03.2018.

ana3333 

Brnabić: Neophodno tragati za novim, 'unikatnim rešenjem' za Kosovo

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je neophodno tragati za novim, "unikatnim rešenjem" za Kosovo, koje će omogućiti trajni mir i stabilnost na Balkanu.

Ona je istakla da je Srbija spremna da učestvuje u rešavanju problema na "zreo i odgovoran način", ali da neće priznati postojanje druge države na sopstvenoj teritoriji.

"Budući da je sadašnje stanje neodrživo, neophodno je tragati za nekim novim, možda i sasvim unikatnim rešenjima kako bi se u ovom delu Evrope usostavili trajan stabilnost i mir. Uverena sam da je to moguće, ukoliko medju najuticajnim subjektima u medjunarodnoj zajednici bude postojao interes da ishod bude takav", rekla je Brnabić je na naučnom skupu u Beogradu o Kosovu koji je organizovao Institut za medjunarodnu politiku i privredu.

Premijerka je navela da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova dalekosežno uticalo na medjunarodne odnose i upitala da li "čovečanstvo ima pravo da zatvara oči pred činjenicom da je protekla decenija bila ohrabrenje za separističke pokrete" širom sveta.

Podsetila je da je Kosovo proglasilo nezavisnost protivno volji sprskog naroda, uz direktno kršenje Ustava Srbije i rezolucije 1244 Savet bezbednosti UN, i to u vreme mira, kada je "Srbija bila afirmisani i ugledan član medjunarodne zajednice".

"Istina, bili smo te 2008. godine svedoci kršenja prava, ali ne ljudskih, već medjunarodnog prava. Bili smo svedoci brutalne geopolitičke igre velikih sila koje su najvažnije principe medjuanrodnog prava i regule medjunarodnih odnosa podredile sebičnim jednostranim interesima", ocenila je Brnabić.

Premijerka je ocenila da koristi od secesije jedino ostvarili bivši komadanti OVK i neki političari iz država koje su podržale nezavisnost Kosova, dok je četvrt miliona Srba proterano, a obični gradjani albanske nacionalnosti žive gore, uz stopu nezaposlenosti od 62 odsto.

"Oni koji veruju da se jednostranom secesijom političke oligarhije u Prištini završava istorija na Balkanu, ne znaju ništa ni o istoriji, ni o Balkanu. Zastave i politička uredjenja su se u Prištini u proteklom veku menjale više od deset puta. Ništa od toga nije dovelo do rešavanja problema", poručila je Brnabić.

Direktor Institut za medjunarodnu politiku i privredu Branislav Djordjević je izjavio da je danas priredjena rasprava dao doprinos "unutrašnjem dijalogu" o Kosovu.

Po njegovim rečima, dok Srbija ide ka svom strateškom cilju ka članstvu u Evropskoj uniji, njeni partneri sa Zapada usporavaju taj proces "dajući ga na kašičicu" i stavljajući pred Srbiju izazove kao što je očuvanje suvereniteta.

"Srbija se danas suočova sa izazovom očuvanja suvereniteta, sa kojim se ni jedna zemlja u skorije vreme nije suočavala", upozorio je Djordjević.

Na skupu u Beogradu su naučnici iz 12 zemalja čija su mišljenja o nezavisnosti Kosova objavljena u zborniku radova "Kosovo i Metohija. Sui generis ili presedan u medjunarodnim odnosima".

Dačić: Nema rokova za Kosovo

dacic11

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nisu tačni navodi da postoje rokovi za predstavljanje plana za Kosovo.
On je za RTS rekao da u poslednje vreme ima raznih lažnih vesti, poput one da postoje rokovi do juna ili marta o Kosovu, pa do te da će Nemačka Srbiji doneti nekakav predlog ili ultimatum.

"Prošao je taj četvrtak, ko je došao, ko je doneo, svi znaju da (Aleksandar) Vučić nije bio tu, kod mene niko nije dolazio, pa kod koga su došli da donesu bilo kakav predlog, to je velika laž", istakao je Dačić.

On je kazao da je jedino tačno da postoji nešto što je zapisano 2013. godine, da je neophodno doći do "nekog sporazuma pravno obavezujućeg, kako je to napisao Šefan File o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

On je kazao da na Srbiju postoje pritisci, ali da on lično, Vlada Srbije ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić je ponovio da Beograd mora da bude konstruktivan i da vodi dijalog.
Govoreći o novopostavljenom savetniku predsednika Donalda Trampa za državnu bezbednost, Džona Boltona koji je bio protiv da SAD priznaju nezavisnost Kosova, Dačić je rekao da je Bolton bio u pravu kada je to govorio, ali da "ćemo tek videti li danas misli isto".
 

 

Na dnevnom redu samita EU i Zapadni Balkan

Vučić u Njujorku: Nadao sam se većem razumevanju za Srbiju

Brnabić: Neophodna rekonstrukcija, neki članovi "guraju" lične agende

Šta radi predsednik Srbije u Njujorku?

Reljić: Balkanu treba više para iz EU fondova ili bespovratna pomoć

Joksimović: ZSO ključ napretka/Đurić: Nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma/Nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Vučić: ZSO – mrtvo slovo na papiru

Opozicija bez lidera kao poslednja nada?

Srbija traži podršku Nemačke za otvaranje više poglavlja u junu/ Grubješić: Bez napretka u poglavljima, nova se ne mogu otvoriti

Srbija nije primenila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button