glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

taci-mogerini-vucic izbeglice piranski zaliv
covic7 brnabic77 krater tvrdjava teatar nosioci

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Dobar tajming i izdvajanje Srbije iz "grupe kandidata"

 

izvor : agencije  foto:

04.07.2017.

eu-zastava-

Dobar tajming, dobra adresa - tako bi se u najkraćem mogla oceniti poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posle susreta sa Federikom Mogerini, da je vreme da Brisel ubrza pristup Srbije EU.


Predsednik Vučić nije slučajno odabrao ovaj trenutak da uputi takav, eksplicitan zahtev, a Mogerini je dobro odabrana adresa, ocenjuju analitičari, uvereni da Vučić, sa pozicije šefa države i autoriteta te funkcije, želi da podstakne evropske zvaničnike da pažnju sa "grupe kandidata" usmere na Srbiju, njenu poziciju i evropsku perspektivu. 

„Nije slučajno izabran trenutak ovog neobičnog zahteva novoizabranog predsednika", kaže za Tanjug nemački politički analitičar specijalizovan za područje zapadnog Balkana Bodo Veber.

"Trenutak je dobar", kaže i Jelica Minić iz Evropskog pokreta i dodaje da je Mogerini dobar sagovornik, jer je za nju "oživljavanje" procesa proširenja na Zapadni Balkan - prioritet. 

Više je, naravno, mogućih razloga za odabir tajminga - od najjednostavnijeg, da su građani Srbije umorni od pohvala i da ocekuju neki konkretan odgovor, do toga da bi Vučić verovatno želeo da se evropska buducnost Srbije razmatra odvojeno od "balkanskog paketa", ali i da dobije konkretnu potvrdu da merilo ulaska u EU nije vojna neutralnost, već napredak u reformama i konstruktivnost u saradnji u regionu. 

Veber, međutim, ukazuje da je Vučićeva poruka usledila posle prve postizborne runde dijaloga, jer, kako objasnsjava, nije jasno kako će se nastaviti dijalog, a time i pristupni proces.

On smatra da će na Kosovu verovatno teško moći da se formira vlada do kraja godine, zbog čega je nejasno kako će se nastaviti dijalog, a napredak u dijalogu vezan je, kaže, sa napretkom u pristupnom procesu. 

Prema njegovim rečima, očigledno je da je Beograd postao nestrpljiv:

"Ali, ispunjavanje ovog zahteva Srbije bi podrilo principe i pristupni proces. Kako da se govori o datumu, kada se ne zna kako će Srbija ispunjavati uslove koji su postavljeni pred nju", rekao je Veber. 

Programska direktorka Centra za evropske studije Milena Lazarević, međutim, smatra da je Vučić odabrao dobar trenutak da na "ekspicitniji način zatraži ubrzanje procesa evropskih integracija i konkretizaciju finalnog cilja, odnosno pristupanja Srbije EU:

"Sada imamo dijalog sa Prištinom na višem, predsedničkom nivou", ukazuje Lazarević.

"Za Srbiju nije loše da se perspektiva malo konkretizuje, jer to može poslužiti kao neka vrsta stimulansa i evropskim predstavnicima, ali i našim vlastima, da se reforme predano i dosledno sprovode", rekla je ona.

Prema njenim rečima, do sada je akcenat bio na punoj spremnosti Srbije kao kandidata i na tome da reforme treba da sprovodimo zbog nas samih, što je, primećuje, dobro, jer je, kako kaže, dijalog bio izmešten sa datuma na sadržaj.

"S druge strane, dolazi do zamora ako se to radi bez nekog konkretnog cilja, odnosno bez kraja procesa na vidiku", upozorava ona.

Lazarevićeva, naime, smatra da je potrebno podići entuzijazam u javnosti, ali i u srpskoj administraciji.

Jelica Minić podseća da Federika Mogerini ističe u poslednje vreme u svakom svom izlaganju vezanom za Zapadni Balkan da će to biti jedan od njenih prioriteta u narednom periodu.

Sigurno je zato, kaže Minić, da je Mogerini bila dobra adresa kojoj se predsednik Vučić obratio. 

"Imajući u vidu da je lansirana i Berlin plus inicijativa, o kojoj ne znamo još dovoljno detalja, očigledno je da sa više strana dolaze ohrabrenja regionu", kaže Minić za Tanjug.

S druge strane, smatra, kako popularnost EU kod stanovništa u regionu opada, moraće na obe strane mnogo više da se radi, da EU i sve ono što ona čini i što se čini unutar EU - da to mnogo više dopre do naših građana.

To je, kaže, dvosmerna putanja, na kojoj i jedna i druga strana moraju imati mnogo aktivniji pristup. 

Minić ukazuje i na činjenicu da je Vučić poruku Briselu poslao u trenutku kada se razgovara o obnavljaju dijaloga Beograda i Prištine.

Možda zato, smatra Minić, na sve ovo treba gledati u sledećem ključu: "hajde, idemo dalje nastavićemo dijalog, gledaćemo da unapredimo odnose između Beograda i Prištine, ali, dajte i vi nama neke garancije o našoj budućnosti u EU". 

Jelica Minić ističe da to ne treba da znači da je za Srbiju neprihvatljiva ideja da se razgovara i o zajedničkim pozicijama čitavog regiona, jer su, podseća, upravo takve inicijative dolazile od predsednika Vučiha.

"U nekoj pregovaračkoj taktici moguće je koristiti razne pristipe, tako da jedan ne isključuje drugi", zaključila je Minić.

 

 

Vučić i Tači u Briselu

Brnabić: Nije sigurno da ćemo tražiti novi aranžman sa MMF-om

Arsić: Problem dugova opština i gradova treba da reše opštine i država

Estonija preuzima predsedavanje EU/Dug proces pristupanja EU pogoduje autoritarnim režimima

Vučić sa Mogerini o ubrzanju evropskog puta Srbije; Predsednik: Neće Srbe na KiM napadati ni Crna Gora ni NATO

Srpski gradovi tonu u dugovima

Održana prva sednica nove Vlade Srbije/Brnabić: Bitno da ostvarimo kontinuitet/Han čestitao Ani Brnabić preuzimanje dužnosti premijera

Nova premijerka, stara politika

Reakcije na ekspoze Ane Brnabić

FIC: U Srbiji potrebni predvidivost i jasna pravila

U Gračanici održana liturgija i dodeljeno ordenje majkama

Ekspoze Ane Brnabić

U ratovima po inostranstvu 28 Srba

Stefanović: Spremni da preuzmemo deo tereta migrantske krize

Skupština usvojila izmene Zakona o ministarstvima

Joksimović: Očekujemo dobru dinamiku otvaranja poglavlja

Brnabić: Buduća vlada će sačuvati kontinuitet

Reis: Pred muslimanima Srbije brojni problemi

Očuvanje mira i stabilnosti najvažnije poruke sastanaka

Beograd: Parada ponosa završena bez incidenata

U Subotici se neće graditi naselje za migrante

Vučić: Menjamo se, hrabro idemo iz mitologije u budućnost

Balkanska ruta samo preusmerena

Vučić sa visokim zvanicama u Vili "Mir"/Tramp šalje delegaciju na inauguraciju Vučića

U Vladi dva nova resora

Evropski Prajdovi: Parada zakazana za 24. jun u Beogradu nema našu podršku

Predsednik Srbije upravlja stranačkim kormilom

Građani Srbije svesni posledica sive ekonomije

U Srbiji četiri televizijska emitera prati 62,35 odsto publike

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis