glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

eu-zastava- mmf5 dunav granica
izbori888 zemljiste bakir 222 killers lajovic11

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Brisel pominje brži put do članstva, datum prijema ne otkrivaju/Hojt Ji: Zapadni Balkan neće dostići EU ni za trideset godina

 

izvor : agencije  foto:

05.07.2017.

eu5

Brisel pominje brži put do članstva, datum prijema ne otkrivaju

Brisel je snažno posvećen članstvu Srbije u EU i radiće zajedno sa Beogradom kako bi se ojačao i ubrzao pristupni proces naše zemlje. Ovo je odgovor Evropske komisije, koji je juče prenela njena portparolka Maja Kocijančič, na zahtev predsednika Aleksandra Vučića da se ulazak Srbije u EU oroči i da se pristup naše zemlje Uniji ubrza.

Vučić je to zatražio od visoke predstavnice EU Federike Mogerini u ponedeljak u Briselu.

Međutim, Brisel i dalje ne otvara karte kada je reč o konkretnim datumima, pa su zajedno sa uopštenim ohrabrujućim porukama Beogradu odmah stigle i "ograde". Kako kaže Kocijančičeva, "datum ulaska zavisi prvenstveno od napretka Srbije u primeni reformi i normalizacije odnosa sa Kosovom". A gotovo identičan stav imao je i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister:

- Ubrzanje puta Srbije ka članstvu u EU zavisi od napretka zemlje u primeni reformi.

Pitanje - da li u ovom trenutku neko u EU može Srbiji da garantuje vremenski okvir ulaska u članstvo - ostalo je bez odgovora Mekalistera.

Evidentno je da je posle prijema Hrvatske u EU 2013. znatno usporen pregovarački proces, a u srpske točkove evropskog puta ubačen je još jedan dodatni klip koji nemaju druge zemlje - normalizacija odnosa sa Prištinom. Od napretka u dijalogu zavisi otvaranje svakog poglavlja, pa je tako Srbija, od početka pregovora 2014, odnosno za tri godine, otvorila 10 poglavlja. Ukoliko bi Srbija nastavila ovim tempom, to bi moglo da potraje još minimum pet-šest godina. Kad se na to dodaju još dve godine, koliko je u proseku potrebno da države EU ratifikuju ugovore o prijemu ovom dinamikom, Srbija neće ući u EU pre 2025.

Hojt Ji: Zapadni Balkan neće dostići EU ni za trideset godina

Hojt Ji

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji ocijenio je da zemlje Zapadnog Balkana neće dostići prosjek EU ni za 30 godina.

"Prioritet broj jedan mora biti ekonomski napredak. Većina država regiona ima rast od tri ili četiri odsto godišnje, ali čak i sa tim razvojem ili razvojem od šest odsto neće dostići prosjek EU u sljedeće tri decenije", rekao je Ji za sutrašnji broj beogradskog nedjeljnika "Nin".

On je naveo da SAD ne žmure na korupciju političara na Balkanu, ali da su za izbor lidera odgovorni građani.

Odgovarajući na pitanje kako teku razgovori sa liderima u regionu i šta oni traže zauzvrat, Ji je rekao da je Amerika tu da pruži podršku, savjet, ako je potreban, ali da i povremeno poziva na odgovornost svoje partnere.

"Kada mi ili naši partneri preuzmemo neku obavezu, smatramo da strane jedna drugu treba da drže za riječ za ono na šta su se obavezale", rekao je on.

Ji je ocijenio da je jedan od najvažnijih faktora na Balkanu saradnja SAD i EU, jer gdje god su djelovali zajedno, obično je bilo napretka.

On smatra da je ključni činilac napretka volja političkih lidera da urade ono šta je potrebno i prihvate savjet i pomoć međunarodne zajednice.

"Pokušavamo zajedno sa našim partnerima da utvrdimo zajedničke ciljeve. Očigledno je da se ne slažemo ni sa jednom zemljom u potpunosti", dodao je Ji, koji neke od poteza političkih lidera na Balkanu naziva "spornim pitanjima".

Prema njegovim riječima, SAD su pokazale na Balkanu želju da sve zemlje postanu stabilnije, da se razvijaju i da budu bezbjedne.

"Ti ciljevi su međusobno povezani i, ako se složimo koji su koraci neophodni, do napretka će veoma brzo doći", naveo je Ji.

On smatra da je u Crnoj Gori političko rukovodstvo donijelo stratešku odluku da se priključi NATO-u i EU.

 

 

MMF: Poboljšanje ekonomske situacije u Srbiji

Štrajk u Kragujevcu zaustavio fiat 500

U Srbiji 5.500 migranata, mesta ima za sve

Šutanovac: Prava opozicija u Beogradu izlazi na dve liste

Azdejković: Ana Brnabić je simbol LGBT borbe

Dobar tajming i izdvajanje Srbije iz "grupe kandidata"

Vučić i Tači u Briselu

Brnabić: Nije sigurno da ćemo tražiti novi aranžman sa MMF-om

Arsić: Problem dugova opština i gradova treba da reše opštine i država

Estonija preuzima predsedavanje EU/Dug proces pristupanja EU pogoduje autoritarnim režimima

Vučić sa Mogerini o ubrzanju evropskog puta Srbije; Predsednik: Neće Srbe na KiM napadati ni Crna Gora ni NATO

Srpski gradovi tonu u dugovima

Održana prva sednica nove Vlade Srbije/Brnabić: Bitno da ostvarimo kontinuitet/Han čestitao Ani Brnabić preuzimanje dužnosti premijera

Nova premijerka, stara politika

Reakcije na ekspoze Ane Brnabić

FIC: U Srbiji potrebni predvidivost i jasna pravila

U Gračanici održana liturgija i dodeljeno ordenje majkama

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis