glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu55 izbeglice nato
skupstina 4 rem bu9 par-molde djokovic-02 odbojkasice_6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

VMA otvara centar za tradicionalnu kinesku medicinu         

izvor: agencije  foto:                                                                     24.08.2019.

vma

Preraspodelom prostora stvorili su se uslovi za otvaranje još jedne operacione sale u Centru za dnevnu hirurgiju Poliklinike Vojnomedicinske akademije, što će znatno uvećati broj ambulantnih operacija. Planirano je i da ova ustanova u septembru potpiše memorandum o razumevanju, a potom i ugovor o otvaranju jedinstvenog Centra za tradicionalnu kinesku medicinu, koja će raditi u okviru Poliklinike i Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju VMA.

Kako je u razgovoru za „Politiku”h objasnio prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, to će znatno unaprediti lečenje naših građana, kao i saradnju kineskih i srpskih stručnjaka iz ove oblasti.

Naš sagovornik ističe da je povećanje plata svih medicinskih radnika, a naročito medicinskih tehničara, znatno doprinelo smanjenju odliva kadra, a dobro je što je u ovoj kući nedavno na neodređeno vreme posao dobilo 105 osoba.

– Zaposlili smo deficitaran kadar, lekare, medicinske tehničare, i ta praksa je nastavljena, tako da u septembru očekujemo prijem još 90 ljudi. Kada su zaposleni raspoređeni na odgovarajuća formacijska mesta prema svojim znanjima i kvalifikacijama i plaćeni maksimalno moguće, onda mogu i da polažu račune.

Uspevamo da zadržimo vrhunske stručnjake, iako su govorili da niko neće da radi za te pare. A to je zato što je ovo VMA, koja je ove godine obeležila 175 godina postojanja, i to je ljudima sa strane donekle neobjašnjivo. I sada imamo zvučna i poznata imena lekara u gotovo svim oblastima. Kada govorimo o budućnosti, tu imamo i stabilno obezbeđenu popunjenost kadetima Medicinskog fakulteta VMA, koji je ove godine proslavio i deset godina od osnivanja – kaže dr Vukosavljević.

Svakodnevni rad ove kuće, prema njegovim rečima, zasniva se na podvizima lekara vrednim hvale, koji potvrđuju da VMA može da odgovori najtežim zadacima. Hirurgija je, kaže on, bila i ostala najveći brend VMA i u proteklom periodu postigla je dobre rezultate. Obavljale su se intervencije u okviru VATS hirurgije kao neprikosnovenoj minimalnoinvazivnoj metodi u lečenju karcinoma pluća, a dr Vukosavljević kaže da su ponosni i na uspešne zahvate uklanjanja retkih vrsta tumora velikih dimenzija koji zahtevaju koordinaciju mnogobrojnog hirurškog tima.

– U VMA je prvi put u zemlji obavljena i mikrohirurška rekonstrukcija jezika i poda usne duplje (slobodnim ALT režnjem), kao i prva minimalnoinvazivna laparoskopska resekcija jetre. Dobro sarađujemo i sa drugim zdravstvenim ustanovama i stručnjacima, pa smo ove godine obavili i takozvanu replantaciju istrgnute ruke kod pacijentkinje, koja je uspešno završena i po mišljenju relevantnih stručnjaka iz te oblasti predstavlja vrh ove hirurgije u svetu.

Sačuvali smo i transplantacioni tim, jer su vrsni hirurzi zbog poverenja u VMA i iz ljubavi prema ovoj ustanovi ostali u njoj, a otvorili smo i Očnu banku, koja podrazumeva spremnost da se uzme tkivo od donora, da se na pravilan način konzervira i upotrebi u roku od nekoliko nedelja. Uspešno je nastavljen program transplantacije jetre i bubrega, matičnih ćelija i rožnjače, a u planu je i proširenje aktivnosti na polje presađivanja ostalih organa i tkiva. To svrstava VMA u sam vrh evropske i svetske medicine – naglašava dr Vukosavljević.

Naš sagovornik pojašnjava da je veliku dobrobit donela reorganizacija vojnog zdravstva, da je sačuvan i unapređen rad VMA, da je infrastrukturno ojačan u skladu sa odobrenim sredstvima, da je stabilizovana nabavka lekova i sanitetskog potrošnog materijala i nabavljena nova oprema za gotovo svaku organizacijsku celinu.

– U infrastrukturi očekujemo velika ulaganja u adaptaciju i poboljšanje energetske efikasnosti celog objekta, što je kapitalna investicija i od krucijalnog značaja za opšte funkcionisanje VMA. Naš Centar hitne pomoći sredom zbrinjava hitne pacijente na nivou cele Srbije, što predstavlja posebno opterećenje za našu ustanovu jer nemamo mnogo kapaciteta, zbog čega smo odlučili da napravimo proširenje i već smo izradili projektno-tehničku dokumentaciju.

Čekamo odobrenje sredstava kako bismo projekat realizovali i poboljšali uslove rada zaposlenih i boravka naših pacijenata u ovom centru. Imamo za sve što radimo podršku ministra odbrane Aleksandra Vulina, kao i veliko razumevanje i spremnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pomoć u rešavanju svih problema – kaže dr Vukosavljević i dodaje da su red, rad i disciplina karakteristike uspešnog rada u zdravstvu i da zaposleni imaju obavezu da se pridržavaju strogih ali pravičnih standarda.

 

 

Naučnici zaslužuju više para

Zašto dve godine kasni izgradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu

Srbija u top 50 po bezbednosti i kvalitetu lekova i vakcina

Od 1. januara novi model finansiranja nauke

Dan nauke i Teslin rođendan u kući Kralja Petra

Zelena gerila protiv zelenih kilovata

Šta kada se iscrpe mogućnosti za lečenje u Srbiji

Beograd jedina prestonica u Evropi bez prečistača otpadnih voda

Evropljani najveći „vakcinoskeptici“, opasnost od novih epidemija

Jeftinije telefoniranje u romingu od 1. jula

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button