glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Stejt-department av000 predsednistvo
eu1 rem oscar tipsa kovac srb-gre

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zašto dve godine kasni izgradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu         

izvor: agencije  foto:                                                                     21.08.2019.

centar-matine-chelije

KRAGUJEVAC - Poznati genetičar Miodrag Stojković naveo je danas da se u svetu značajno ulaže u centre za matične ćelije, dok je rok za završetak Centra za matične ćelije u Kragujevcu „probijen za više od dve godine”. Kako je preneo portal „Ritam grada” Stojković je na Tviteru objavio da je „Bajer” za milijardu dolara kupio kragujevačku firmu koja se bavi matičnim ćelijama.

On je podsetio da je rok za završetak radova na izgradnji Centra u Kragujevcu bio april 2017.

Stojković je objavio i fotografiju na kojoj se vidi gradilište Centra za matične ćelije u Kragujevcu nedaleko od zgrade Rektorata koje je zaraslo u travu, dok je ograda oko gradilišta polusrušena.

Inicijatori izgradnje Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu bili su genetičar Miodrag Stojković i nekadašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević. Trebalo je da Centar obuhvati tri jedinice: nastavnu, naučnu i onu koja bi trebalo jedno i drugo da spoji i prevede u nove terapije za lečenje bolesti.

Kako je u februaru ove godine pisala „Politika”h, Evropska investiciona banka, finansijer projekta, dala je poslednji rok za završetak objekta - decembar 2020. godine.

Pre tačno godinu dana prilikom posete ministra prosvete i nauke Mladena Šarčevića kragujevačkom Univerzitetu bio je najavljen nastavak izgradnje „posle dužeg zastoja”h.

Kako su tada preneli mediji, nastavak gradnje su dogovorili ministar Šarčević, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i vršilac dužnosti rektora Nenad Filipović.

RTS je tada objavio da bi istraživački centri u Kragujevcu, za čiju izgradnju i opremanje je država obezbedila 14 miliona evra, trebalo da budu završeni naredne godine.

Kamen temeljac za Centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu u okviru kojeg je i Centar za istraživanje na matičnim ćelijama i Banka za matične ćelije položio je 25. januara 2016. tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prenosi Beta.

 

 

Srbija u top 50 po bezbednosti i kvalitetu lekova i vakcina

Od 1. januara novi model finansiranja nauke

Dan nauke i Teslin rođendan u kući Kralja Petra

Zelena gerila protiv zelenih kilovata

Šta kada se iscrpe mogućnosti za lečenje u Srbiji

Beograd jedina prestonica u Evropi bez prečistača otpadnih voda

Evropljani najveći „vakcinoskeptici“, opasnost od novih epidemija

Jeftinije telefoniranje u romingu od 1. jula

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button