glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina beograd novac5 radnici rusija
ana333 zatvorenik vakcina6 sale-teo djere11 srbija222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mekalister: EU spremna da pomogne oko promene poslovnika parlamenta, ako se iskaže interes za to  

izvor: agencije  foto:                                                                             28.02.2019.

mekalister 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas u Beogradu da je parlament centralno mesto za demokratsku raspravu i da svaki poslanik treba da razmisli da li je bolje da u njoj učestvuje ili ne.

Mekalister je na konferenciji za novinare kazao da ima prostora za poboljšanje kada je reč o proceduralnim stvarima u srpskom parlamentu.

"Možemo da kažemo da postoji veliki broj zakona koji su usvojeni po hitnom postupku i veliki broj amandmana, dok je vreme za raspravu ograničeno", naveo je Mekalister koji je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima valsti i opozicije.

On je rekao da je u ime Evropskog parlamenta izrazio spremnost da EU pomogne u aktivnostima na promeni poslovnika, ako Skupština Srbije iskaže interes za takvom pomoći.

Dodao je da nije akter u domaćoj političkoj raspravi i da pažljivo sluša šta govore predstavnici i vlasti i opozicije u nastojanju da stekne sliku.

Mekalister je ranije u razgovoru za "Dojče vele" pohvalio privredne reforme, ali i ukazao da još mnogo treba da se uradi u oblasti medija i vladavine prava ocenivši da je i razjedinjenost i slabost opozicije jedan od problema u demokratizaciji zemlje.

"Opozicija mora da se koncentriše, da prevazidje razjedinjenost. U ovakvim zemljama kao što je Srbija postoji previše političara koji sami sebe vide kao sledećeg predsednika države. To znači da opozicija ima previše generala, a premalo vojnika", rekao je Mekalister u razgovoru za Dojče vele.


Na pitanje da li Brisel primećuje probleme u oblasti slobode medija odgovorio je da je neutralan u unutrašnjoj političkoj debati i da mu je važno da se zemlja ukupno približi Evropskoj uniji.

On je dodao da postoje najmanje dva vidjenja problema u toj oblasti.

"Vlada tvrdi da postoje medijske slobode, da postoje mediji skloni vladi i oni koji je kritički posmatraju. Opozicija mi poprilično drastičnim rečima opisuje da upravo ta uravnoteženost izveštavanja ne postoji", rekao je Mekalister.

U Srbiji, rekao je, čest je osećaj da je u Briselu ne vole dovoljno i poručio je da EU vidi da je Srbija odlučujuća zemlja Zapadnog Balkana.

"Podje li nam za rukom da Srbiju razvijemo do pravne države i da je integrišemo u Evropsku uniju, to je skoro pretpostavka za stabilnost celog Zapadnog Balkana. Tako da vrlo dobro znamo koliko je Srbija važna", rekao je Mekalister.

On je naglasio da pomirenje izmedju Srbije i Kosova za EU ima fundamentalan značaj i da obe strane moraju biti spremne da se vrate za pregovarački sto, ali je poručiio Prištini da mu je veoma žao što je kosovska vlada uvela carinske namete za robu iz Srbije i BiH.

 

 

Prepreke LGBT roditeljstvu u Srbiji

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca

Frankfurter rundšau: Procureo plan podele Kosova, potpisivanje sporazuma 12.juna?

I Srbija i Kosovo podeljeni oko razgraničenja

Vučić: Biće mira sve dok neko ne bude fizički napao Srbe na Kosovu

EBRD od Srbije očekuje snažnije reforme

Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod/Tači: Bez sporazuma ulazimo u rizičnu fazu odnosa

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca, ostaje pod nadzorom

Dačić: Razgraničenje sa Kosovom zvanični predlog Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button