glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Sastanak-skupstina av1 sengen
chf izbori11 atif2 Radnici (1) KALAMEGDANSKI CZ-vs-BUDUCNOST_1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Domaća pametna rukavica za slepe – prepoznaje novčanice i boje       

izvor: agencije  foto:                                                                      17.04.2019.

rukavica za slepe

Nikola Krstić, osnivač startapa i pametne rukavice „Anora“, ideju je dobio kada se, kao učenik elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, prijavio za jedno takmičenje u preduzetništvu.

Odlučio sam da napravim jedan nov uređaj koji će sadržati dosta funkcija, inovativnih, korisnih, ali tako da budu upakovane i na dohvat ruke, da mogu da ih koriste maksimalno, jednostavno i bilo kada“, rekao je Nikola.

Dodaje da je daljim razvojem napravljeno nekoliko prototipova uređaja.

Ovo je poslednji funkcionalni prototip na kojem smo radili testiranja, oko 30 slepih osoba je testiralo rukavicu. Kao ishod svega toga što smo mi napravili dobar prototip i nešto što je korisno, i mi smo potpisali sa Savezom slepih Srbije“, objasnio je Krstić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Kada se stavi na ruku, rukavica se uključi, kao i set senzora, koji omogućava rukavici da prikuplja informacije iz okoline. Od funkcija poseduje orijentaciju, prepoznavanje boja, detekciju intenziteta svetlosti, izgovaranje datuma i sata.

Sistem funkcioniše tako što se rukavica i mobilni telefon povezuju preko aplikacije, odnosno preko blututa i onda se kroz zahteve, koji se šalju uz pomoć rukavice, dobijaju željeni odgovori koji se odnose na vreme, boje i slično.

Funkcije koje su slepim osobama potrebne i koje rukavica treba da poseduje su prepoznavanje novčanica, pomoć pri sipanju tečnosti iz suda u sud, a sastavni deo rukavice trebalo bi da postane i zvučnik za emitovanje poruka koje su namenjene korisniku.

Saradnja sa Savezom slepih Srbije

Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije kaže da smatra da je osnovna funkcija i prednost rukavice to što ona reaguje na prepreke određenim intenzitetom vibrcije u zavisnosti od veličine i blizine prepreke.

Najbolja je kombinacija uz korišćenje belog štapa, tako da je u stvari, ovo jedna velika pogodnost za slepe i slabovide u nekom samostalnom i bezbednom kretanju. Ipak, ona ima čitav niz funkcija i mislim da će do neke finalne verzije, na osnovu primedaba koje su dali naši članovi pa i imi koji smo bili u prilici da je koristimo, biće savršenija“g, kaže Milan i ocenjuje da je osim olakšavanja kretanja, dobra i funkcija rukavice za prepoznavanje novčanica i detektovanje svetlosti.

U perspektivi je i izrada drugih pomagala, najavio je Nikola. Očekuju se govorni toplomer, govorne kuhinjske vagice i vage za merenje telesne težine.

Nikola kaže da je u planu izrada dodatnih pomagala za slepe ali da je trenutno fokus na jednom uređaju koji ima dosta funkcija, koji slepima može da omogući lakše snalaženje u svakodnevnim aktivnostima.

 

 

Srbija druga u Evropi po broju obolelih od malih boginja

Potpisan sporazum o nižim cenama rominga na Zapadnom Balkanu

Srbija se pridružila CERN-u kao 23. zemlja članica

Da li raste broj obolele dece nakon NATO bombardovanja?

Poplava 'botovskih medija' u Srbiji

MMR vakcina u Srbiji – obuhvat vakcinom porastao, čekamo odjavljivanje epidemije malih boginja

Društvene mreže i teorije zavjere o vakcinama

Retke bolesti retko na dnevnom redu

Vakcinacija sprečava prevremenu smrt tri miliona ljudi u svetu

Srbiju napusti 300 lekara godišnje

NGO: Balkanske termoelektrane ugrožavaju i građane EU

IT sektor postaje vodeća grana u srpskoj privredi

U Evropi rekordan broj obolelih od malih boginja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button