glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit berlin berlin Ambasada-Fr
vlada-rs_1 google doktor ana11 isil djokovic333 krajinovic-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vakcina nije bauk        

izvor: agencije  foto:                                                                      01.05.2019.

vakcina44

Ovogodišnju Nedelju imunizacije, koja se obeležavala širom Evrope tokom protekle nedelje, naša zemlja dočekala je, kako ističu stručnjaci, sa značajnim porastom broja dece koja su primila MMR vakcinu.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je do porasta broja vakcinisanih došlo već tokom 2018. godine i da se taj trend nastavlja. Glavni razlog većeg broja vakcinisanih je prošlogodišnja epidemija malih boginja u kojoj je obolelo oko 2.000 odraslih i dece.

- Obuhvat dece u drugoj godini života MMR vakcinom približio se zaštitnom nivou od 95 odsto, a to znači kolektivni imunitet koji štiti od epidemijskog širenja bolesti - navode u "Batutu". - U okruzima koji su imali najmanji obuhvat MMR vakcinom dostignuta je vrednost kolektivnog imuniteta iznad 95 procenata, i to u Beogradu 98,7 i Nišavskom okrugu 95,4 odsto.

Tokom prošle godine u Evropi je prijavljeno 83.540 slučajeva morbila u 47 zemalja, sa 74 smrtna ishoda, što je najveći broj zabeležen u poslednjoj deceniji. U prva dva meseca 2019. godine registrovano je 34.300 slučajeva obolevanja i 13 smrtnih ishoda.

Kako bi se do kraja 2020. godine dostigao cilj eliminacije malih boginja u Evropi, neophodno je da se nastavi sa održavanjem obuhvata vakcinisanih većim od 95 odsto.

 

 

I u Srbiji potomstvo iz banke sperme

Od hemofilije pati 900 ljudi u Srbiji

Epidemija malih boginja u Severnoj Makedoniji

Domaća pametna rukavica za slepe – prepoznaje novčanice i boje

Srbija druga u Evropi po broju obolelih od malih boginja

Potpisan sporazum o nižim cenama rominga na Zapadnom Balkanu

Srbija se pridružila CERN-u kao 23. zemlja članica

Da li raste broj obolele dece nakon NATO bombardovanja?

Poplava 'botovskih medija' u Srbiji

MMR vakcina u Srbiji – obuhvat vakcinom porastao, čekamo odjavljivanje epidemije malih boginja

Društvene mreže i teorije zavjere o vakcinama

Retke bolesti retko na dnevnom redu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button